Potvrđene dobre vesti: Inflacija na granici cilja

13.06.2024

10:56

0

Autor: R.B.

Potvrđene prognoze da će inflacija u maju ući u ciljani koridor NBS

Potvrđene dobre vesti: Inflacija na granici cilja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), međugodišnja inflacija u maju usporila na 4,5%, čime se, u skladu s projekcijama centralne banke, vratila u granice ciljanog odstupanja 3±1,5%.

Kako se navodi, opadanju inflacije doprineli su dalje usporavanje rasta cena hrane i izlazak iz obračuna prošlogodišnjeg poskupljenja električne energije.

NBS ističe da kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u maju iznosila 0,4% i bila je u najvećoj meri vođena rastom cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije (0,6%) i korekcijom cena cigareta (2,6%) zbog usklađivanja s rastom akciza.

Dodaje se da je rast cena u okviru bazne inflacije bio vođen pre svega rastom cena usluga, odnosno u maju su porasle cene stanarina, transportnih usluga, usluga održavanja vozila i usluga osiguranja, tako da je na međugodišnjem nivou bazna inflacija iznosila 5%.

U okviru cena hrane, prvi put od avgusta prošle godine, na mesečnom nivou zabeleženo je sniženje cena od 0,2%, uz različita kretanja unutar osnovnih potkategorija prehrambene inflacije - pad cena neprerađene hrane (1,6%), vođen sezonskim padom cena svežeg povrća, a blag rast cena prerađene hrane od 0,4%.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
Inflacija u Srbiji i referentna kamatna stopa NBS

 

Posmatrano na međugodišnjem nivou, rast cena hrane, kako je navela NBS, usporio je na 1,3%, dok su cene povrća bile niže za 11,1%.

Cene energenata su na mesečnom nivou u maju porasle za 0,3%, što je gotovo u potpunosti bilo opredeljeno rastom cena naftnih derivata od 0,7%. Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u maju iznosio je 7,6%.

NBS ističe da se, prema aktuelnoj projekciji, očekuje da će inflacija nastaviti da usporava do kraja godine i da će se u narednoj godini kretati oko centralne vrednosti cilja, a takvom kretanju inflacije znatno će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova i pad inflacionih očekivanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike