Plamenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Evo kako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod (FOTO)

13.06.2024

14:10

0

Nisam baš zadovoljan trenutno, jer nije bilo snegova da natope zemlju, a i kiše nije s proleća bilo mnogo - kaže Slavko

Plamenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Evo kako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod (FOTO)
Copyright RINA

Jako nevreme koje je pogodilo zapadnu Srbiju pričinilo je veliku štetu poljoprivrednim kulturama, a osim voća koje je prispelo na berbu, nije pošteđen ni krompir koji je u u pojedinim krajevima u punom cvetanju.

Rani krompir je već odavno stigao, trenutno je u različitim fazama, što zavisi od roka setve i nadmorske visine. Slavko Damljanović iz Ljubića kraj Čačka kaže da je krompir u njegovom povrtnjaku u fazi precvetavanja.

RINA
 

- Proleće je bilo sušno, i nije baš pogodovalo krompiru, vršio sam jedanput zaštitu protiv zlatice i plamenjače. Nisam baš zadovoljan trenutno, jer nije bilo snegova da natope zemlju, a i kiše nije s proleća bilo mnogo, pa i navodnjavam koliko mogu u manjoj količini, jer je brdo - rekao je Slavko Damljanović, povrtar iz Ljubića.

Najučestalije bolesti krompira su plamenjača i pegavost lista te povrtarske kulture, a tamo gde je vršena redovna zaštita te povrtarske kulture, tih simptoma gotovo i da nema ili ih ima manje.

RINA
 

- Sada je osetljiva faza krompira, da bi održali ovu kulturu kvalitetnom, potrebno je da nastave sa zaštitom, sa registrovanim fungicidima za ovu namenu. Prilikom primene treba da vodimo računa da svaki put koriste različitu aktivnu materiju zbog bolje efikasnosti. Za bliže informacije naši proizvođači se mogu obratiti nama u savetodavnoj službi, gde mogu dobiti preciznije informacije. Inače, padavine su prisutne, ali su lokalnog karaktera, pogodni su uslovi kako u voćarskim usevima, tako i u povrtarskim za razvoj bolesti i štetočina - zaključila je Ljiljana Stojković Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja Savetodavne i stručne službe Čačak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike