Svi uslovi su tu: Kada će pojeftiniti krediti?

13.06.2024

19:05

0

Autor: G.M.Š.

Narodna banka Srbije je danas spustila referentnu kamatnu stopu i to, uz rast štednje omogućava, da i komercijalne banke spuste svoje kamate na dinare

Svi uslovi su tu: Kada će pojeftiniti krediti?
Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije je procenila da je vreme da, nakon 28 meseci dizanja ili održavanja na istom referentne kamatne stope, novac pojeftini jer to omogućava konstantan pad inflacije. Na današnjoj sednici Izvršnog odbora NBS referentna kamatna stopa smanjena je za 25 baznih poena, na 6,25%, i to je, kako je za 24sedam rekao profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović, signal komercijalnim bankama da bi krediti trebalo da pojeftine.

Iako su bankari još pre nekoliko meseci, na konferenciji „Blumberg Adrije“ u Beogradu, najavljivali da osetnije smanjenje kamata ne treba očekivati pre početka 2025. godine do toga će ipak doći i malo ranije jer i ECB i NBS su već ovog meseca krenule u smanjenje svojih kamata. A tržište bi trebalo da sledi…

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
 

 

Da li će i kada banke oboriti kamate zavisi, naravno, od stanja na tržištu više nego od odluke centralne banke (NBS za dinare a ECB za srpske kredite vezane za evro) ali signali su optimistični bar kada su dinarski krediti u pitanju.

Prema poslednjim dostupnim podacima NBS, onima za april, kamate već padaju. Prosečna ponderisana kamatna stopa banaka za nove kredite do godinu dana je 11,61% a za kredite do pet godina 13,49%.

To je, doduše, kod kratkoročnijih kredita oko 3% više nego što je cena kredita bila u decembru (januarskih 14,05% je bilo incidentno visoko), ali je kod onih od jedne do pet godina koji su najčešće i veći zajmovi, pala za gotovo 5%.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
Kamatne stope banaka u skadu sa RKS NBS i beliborom

 

Referentna kamatna stopa NBS nije „zakon“ ali iz prakse vidimo da je kod kredita u dinarima njeno kretanje dobro praćeno sa beliborom, kamatom po kojoj banke međusobno pozajmljuju novac a koji je deo kamate kod komercijalnih kredita sa promenjljivom stopom. Isto tako, na grafikonu se vidi da i ponderisana kamata prati ovo kretanje.

Što to sreću kvari?

Tendencija pada kamatnih stopa, doduše ne baš velika, je očigledna a jedini parametar koji bi mogao da ukaže da kamate i ne moraju (tako brzo) dole je poređenje kamata koje su bile ranije na nivou sadašnje referentne stope NBS.
Kada je poslednji put kamata NBS bila aktuelnih 6,25%, a to je bilo u junu 2023. godine, kamate na dinarske kredite su bile za 8,7% veće kod jednogodišnjih zajmova a 7,5% kod onih do pet godina. A pritom su građani tada mesečno po vrednosti uzimali tačno duplo više novih kredita nego ovog aprila. U situaciji kada klijenti kreditom plaćaju neke osnovne (kratkoročne) potrebe, poput plaćanja računa ili odlaska na more, ni bankama nije „hića“ da obore kamate i tako pojačaju ponudu.
 

Raste štednja, ne moraju kamate

Treći razlog za optimizam je to što banke mogu da ponude niže kamate, a da pritom ne zadiru u svoje prilično velike zarade na srpskom tržištu, jeste što i štednja raste. I to štednja u dinarima, koja je sa 153,8 milijardi dinara u odnosu na decembarsku veća za čak 12,7%. U isto vreme ukupna štednja, tačnije depoziti građana (1.776 milijardi dinara), povećana je za solidnih 4%.

Sa većom štednjom u dinarima, bankari ostaju bez argumenta da imaju velike troškove nabavke sredstava, kao što to kažu za kredite u evrima (iako je i tu upitno koliko para za kredite stiže iz centrala u Evropi a koliko od skoro 14 milijardi evra devizne štednje u dinarima). Tim pre što su kamate na oročene dinarske depozite negativne kada se uračuna inflacija.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
Visina kreditne zaduženosti građana u poslednje dve godine

 

Poslednji, ali ne i najmanje značajan razlog je što potražnja za kreditima raste a time i konkurencija sa uslovima banaka. Količina novca koji su građani pozajmili od banaka bila je kod gotovinskih kredita veća u aprilu za 21,5 milijardi dinara (3,1%) nego što je bila krajem decembra. Kod stambenih svota stagnira iako su tu kamate pod moratorijomom na povećanje do kraja godine, i dalje su visoke a cene kvadrata odbijaju da padnu iako je i tamo tržište „mrtvo“.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike