Evo koliko će tačno poskupeti kafa od 1. jula: Pojedini brendovi i do 20 odsto skuplji

14.06.2024

19:33

0

Zvanične potvrde koliko će cena kafe u Srbiji zapravo poskupeti, od strane proizvođača i dalje nema

Evo koliko će tačno poskupeti kafa od 1. jula: Pojedini brendovi i do 20 odsto skuplji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Omiljeni topli napitak među Srbima, kafa, definitivno će poskupeti od 1. jula, ali koliko? Kafa u Srbiji će u maloprodaji od 1. jula poskupeti između 8,5 i 20 odsto, u zavisnosti od brenda kafe. Tako bar piše u cenovnicima koje su proizvođači dostavili distributerima.

Tako na primer, ako uzmemo da se 100 grama mlevene kafe prodaje od 150 do 200 dinara u marketima. Dakle, u najboljem slučaju 100 grama kafe će poskupeti u proseku između 15 i 20 dinara, dok će u najgorem slučaju pakovanje od 100 grama poskupeti u proseku oko 35 do 40 dinara.

Zvanične potvrde koliko će cena kafe u Srbiji zapravo poskupeti, od strane proizvođača i dalje nema, ali s obzirom da se radi o omiljenom piću domaćih neurotičara, a nije da nam ih manjka, priča o novim cenama kafe brzo je odjeknula, pa se na tu temu oglasio i resorni ministar Tomislav Momirović koji je napomenuo da će država pratiti razvoj situacije i na lokalnom i na globalnom nivou.

Bolje da parafraziramo, šta kaže ključni proizvođač. Naime, tržište kafe u Srbiji nalazi se u rukama jedne kompanije, Atlantic Group. Sa završenom akvizicijom "Štraus Adriatika" u februaru ove godine, Atlantic ima dominantan udeo u tržištu mlevene kafe (oko 75 odsto prema procenama). Dakle oni diktiraju tempo.

Profimedia
 

Kako su za "Blic Biznis" rekli iz ove kompanije "generalno govoreći, i dalje poslujemo u okruženju visokih cena sirovina i usluga, u slučaju kafe uglavnom usled slabije berbe, logističkih problema s pristizanjem brodova, male raspoloživosti kafe na spotu, involviranosti fondova na berzama".

Oni napominju da je kod arabike konkretnije zbog logističkih problema dostave kafe iz Brazila kasne od kraja prošle godine, fondovi su iskoristili taj manjak i podigli nivo berze, pa samim tim i cenu arabike na visok nivo.

- Kod robuste postoji i izazov nedovoljne raspoloživosti u 2024. zbog nepovoljnih vremenskih uslova, u zemljama porekla (dva najveća porekla - Vijetnam i Indonezija - su zbog nepovoljnih vremenskih uslova podbacila s berbama) i problem visoke cene zbog izazova u transportu (napadi na tranzitne brodove, produženo vreme tranzita za duplo ili više) te posledično viših cena, tvrde iz Atlantika.

Kako napominju, iako je nemoguće internim uštedama anulirati ova kretanja na svetskim berzama, kompanija je i do sada kroz kontinuitet kriza maksimalno vodila računa o tome da teret poskupljenja u čitavom lancu se ne prenese na potrošača, makar ne većim delom.

- Naš pristup je vidljiv i iz finansijskih izveštaja Atlantic Grupe, gde je vidljivo da smo kroz kontinuitet kriza iza nas nastojali da zaštitimo našeg potrošača od dramatičnih poskupljenja nauštrb sopstvene profitabilnosti, zaključuju.

Momirović: Ministarstvo će pratiti situaciju

Tomislav Momirović, resorni ministar potvrdio je da kriza trese lance snabdevanja kafom u svetu.

M.M./ATAImages
 
 

- Mi živimo u specifičnim vremenima, Mi ne živimo u redovnim vremenima. Mi živimo u neposrednom ratnom okruženju, rekao je Momirović i dodao da je cena kafe danas između 150 i 190 dinara za 100 grama, te da će ministarstvo pratiti situaciju.

- Država će pomno pratiti da li će te izazove koji su na globalnom tržištu, iskoristiti maloprodajni lanci da zajednički podignu cene. To naravno nećemo dozvoliti. Objektivne okolnosti ne možemo da ignorišemo. Ovo je tržišna ekonomija. Mi se ne vraćamo u prošlost, zaključio je Momirović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike