Fond PIO: Srbija na dobrom putu da penzija bude 440 evra

13.06.2024

11:35

0

Autor: R.B.

Veći broj zaposlenih u privatnom sektoru daje osnovu za povećanje penzija, kaže direktor Fonda PIO, Relja Ognjenović

Fond PIO: Srbija na dobrom putu da penzija bude 440 evra
Copyright M.A./ATAImages

Značajno povećanje broj zaposlenih u privatnom sektoru a smanjene u državnom, donosi veće prihode Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kojima može da se poboljša standard penzionera, istakao je direktor Fonda PIO, Relja Ognjenović.

– Za sledeću 2025. godinu nam je cilj da prosečna penzija bude 440 evra i na dobrom smo putu da to ostvarimo – kazao je Ognjenović u Tesliću, na susretu penzijskih fondova i zavoda zemalja nastalih iz nekadašnje SFRJ.

Budžet PIO Fonda u 2023. godini iznosio je 945 milijardi dinara, 10% više nego u prethodnoj.

– Iz godine u godinu povećavaju se izvorni prihodi Fonda a samim tim se smanjuju davanja iz budžeta, osim, naravno u 2023. kada smo imali dva velika povećanja penzija – oktobarsko (5,5%) i januarsko (12,1%), što je ukupno 21%. Taj trend je nastavljen te smo u januaru imali povećanje penzija od 14,8%, što nas je dovelo do prosečne penzije od 45.731 dinara, odnosno oko 390 evra – istakao je Ognjenović.

Osim toga, podsetio je Ognjenović, bila je isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara. Povećana su i sredstva za društveni standard penzionera, za besplatne banje (otišlo je čak 20.000 korisnika), pakete solidarne pomoći primilo je 55.000 penzionera, finansirane su brojne sportske i kulturne manifestacije…

I penzioneri se digitalizuju

Govoreći o temi skupa U Tesliću, digitalizaciji usluga penzijskih fondova, Ognjenović je kazao da PIO Fond radi na unapređenju informacionih tehnologija i da je posebno ponosan na program koji pretvara govor u tekst.

Imamo e-arhivu, e-šalter, elektronsku pisaranicu kao i e-mup, podsetio je on.
Posebno sam ponosan i na projekat Penzionerska kartica, čiji je inicijator predsednik Aleksandar Vučić, podvukao je Ognjenović.

Sporazum je potpisan sa preko 860 kompanija koje pružaju popuste i brojne usluge penzionerima, došli smo i do najmanjeg mesta kako bi učinili svim penzionerima da njihov dinara više vredi, kazao je Ognjenović.

Istakao je i da 13.175 korisnika iz Republike Srpske prima penzije i novčane naknade u Srbiji, da je prvi sporazum o elektronskoj razmeni podataka potpisan sa Hrvatskom 2014. godine.

S druge strane, preko 128 000 korisnika iz Srbije prima penzije fondova država nastalih na prostoru bivše SFRJ, tako da je krajnji cilj ovih susreta zadovoljstvo korisnika svih Fondova, zaključio je Ognjenović a prenosi „Informer“.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike