Ako vas zanima koliko vam vredi stan, pogledajte kod RGZ-a

12.06.2024

13:33

0

Autor: R.B.

Republički geodetski zavod procenio je vrednost svih stanova u Srbiji

Ako vas zanima koliko vam vredi stan, pogledajte kod RGZ-a
Kada će stati rast rata kredita u evrima - Copyright Profimedia Pixabay

Koliko vredi neka nekretnina u Srbiji, naravno okvirno, jer na pravu vrednost utiče mnogo stvari - od mikrolokacije do trenutnog stanja tržišta, sada je moguće saznati u Republičkom geodetskom zavodu.

Nova usluga omogućena je svim profesionalnim korisnicima (notari, agencije, advokati...), dok će uskoro pristup biti besplatno omogućen i svim građanima Srbije.

„Sada svi mogu da dobiju informaciju o procenjenoj vrednosti svojih nepokretnosti i to putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a, a time je postavljen treći od ukupno četiri stuba katastra za 21. vek“, saopštio je RGZ.

Ova procena je urađena u skladu sa međunarodnim standardima za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti, čime RGZ postavlja nove standarde u transparentnosti i pouzdanosti podataka, dodaje se u saopštenju.

Implementacija ove usluge donosi brojne prednosti, kao što su značajno unapređenje stabilnosti i predvidivosti tržišta sa nekretninama.  

Usluga pruža sigurnost investitorima, kupcima i prodavcima, omogućavajući im da donose informisane odluke na osnovu pouzdanih podataka, navodi se u saopštenju.

Transparentnost tržišta dodatno smanjuje mogućnost manipulacija i spekulacija, čime se doprinosi zdravom razvoju sektora nekretnina i šire ekonomije.

Republički geodetski zavod uvođenjem novih usluga pokazuje svoju posvećenost unapređenju kvaliteta usluga, obaveštenosti i zaštiti interesa građana Srbije.

Reforma katastra i razvoj ovako važnih usluga za razvoj zdravog tržišta nepokretnosti urađeni su u okviru projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike