Kinezi zakočili u maju, pritisak na juan

31.05.2024

10:43

0

Autor: R.B.

Indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u Kini je pao u zonu kontrakcije privrde, čime se povećava pritisak na centralnu banku

Kinezi zakočili u maju, pritisak na juan
Ilustracija - Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP

Kineski proizvodni sektor je u maju zabeležio pad nakon dva meseca ekspanzije i to pojačava pritisak na centralnu banku koja drži jak juan. Prema danas objavljenom izveštaju kineske Nacionalne kancelarije za statistiku (NBS), indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u toj zemlji pao je sa aprilskih 50,4 poena na 49,5 poena, u zonu kontrakcije.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji. Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

Podindeks koji meri nove narudžbine iz inostranstva je u maju takođe pao, sa aprilskih 50,6 poena na 47,2 poena, prenosi „Saut čajna morning post“.

Glavna ekonomistkinja bankarske korporacije „ING“ za Kinu, Lin Song, smatra da bi ovi rezultati mogi da podstaknu Peking da uvede nove mere za podsticanje privrednog rasta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u najnovijoj prognozi podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u 2024. sa 4,6 na pet odsto i obrazložio ovu reviziju dobrim rezultatima kineske privrede u prvom kvartalu 2024. i nedavnim merama vlade u Pekingu.

Kako se navodi, ekonomija Kine će u 2025. porasti za 4,5 odsto, što znači da je prognoza poboljšana za 0,4 odsto u odnosu na prethodna aprilska očekivanja.

Da li je juan prejak?

Zastoj u privrednom rastu pojačava  pritisak na Narodnu banku Kine da omogući slabljenje nacionalne valute juana (renminbi). Centralna banka je ove godine održavala politiku snažnog juana. Međutim, kineskom valutom se nedavno trgovalo i do 2% ispod referentne stope. što je maksimalna dozvoljeno odstupanje od kursa centralne banke i desilo se prvi put u osam godina.

Tržišta traže slabiji juan, čime bi se izrazila razlika u prinosima na obveznice između Kine i SAD. Prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice iznose 4,57 posto. Dok desetogodišnje kineske državne obveznice nude 2,3 posto prinosa.

Analitičari navode da veliki broj trgovaca, zbog ogromnog pritiska koji se nagomilao, očekuje jednokratnu devalvaciju juana, sličnu onoj iz 2015. godine.

Međutim, to bi moglo da ima ogromne posledice za globalnu trgovinu i pogoršanje trgovinskih tenzija sa SAD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike