Nafta ne zna kud bi: Cena oscilira oko 81 dolar

03.06.2024

09:18

0

Autor: R.B.

Iako se nafta danas kreće oko 81 dolar trenutno i dalje važi trend pada iz protekle nedelje

Nafta ne zna kud bi: Cena oscilira oko 81 dolar
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta se na svetskom tržištu u poslednjim trgovanjima kretala između dobitaka i gubitaka nakon što je OPEK+ najavio vraćanja uobičajene proizvodnje (bez restrikcija koje traju dve godine) u oktobru, uprkos zabrinutosti oko izgleda tražnje i snažne ponude izvan grupe.

Ograničenja proizvodnje će se potpuno nastaviti u trećem kvartalu, a zatim će se postepeno ukidati u narednih 12 meseci, saopštilo je saudijsko ministarstvo energetike u nedelju posle sastanka OPEK+.

Brent je poslednji put malo promenjen blizu 81 dolar po barelu, a američki WTI trgovao se na nivou od oko 77 dolara, javlja „Blumberg Adrija“.

Screenshot: ICE berza
Cena nafte na Londonskoj berzi u poslednja tri meseca

 

„Goldman Saks Grupa“ kaže da je odluka OPEK-a loša s obzirom na nedavno povećanje zaliha, ali su iz „UBS Gropi“ i „RBC kapital markets“ izrazili uverenje da će alijansa nastaviti da upravlja tržištem.

Neočekivano olakšanje

Većina posmatrača tržišta očekivala je da će OPEK+ produžiti rezove do kraja godine.

Sporazum ima za cilj da nastavi da podržava cene nafte, uz ublažavanje ograničenja proizvodnje, protiv kojih su se neke članice kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati borile - u nastojanju da povećaju nivo proizvodnje.

– Tržište nije očekivalo smanjenje od oktobra. Ono što je pozitivna strana za OPEK+, sporazum bi trebalo da pomogne u održavanju kohezije. Dugoročni nastavak jednostranih rezova bio bi izvor tenzija – rekla je Vandana Hari, osnivač „Vanda insajts“ u Singapuru.

Obim trgovine je veći nego inače u ponedeljak, ali neke nepravilnosti i dalje nagoveštavaju potonulo raspoloženje na tržištu. Tzv. prodajna opcija (engl. put option) - koja profitira od nižih cena - ostaje sa velikom premijom u odnosu na suprotstavljene opcije.

Nafta je u petak ograničila svoj mesečni gubitak, delom zbog uporne zabrinutosti oko izgleda potražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte. Fjučersi za brent na naredni mesec nakratko su skliznuli prošle nedelje, a tržišta goriva su pokazivala znake slabosti.

Fjučersi su ove godine i dalje u usponu, nakon što su geopolitičke tenzije od Bliskog istoka do Ukrajine izazvale zabrinutost u pogledu ponude. Izrael je povukao plan o prekidu vatre koji je izložio američki predsednik Džozef Bajden, pošto se rat u Gazi približava svom osmom mesecu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike