Lepe vesti: Nova cena goriva obradovaće neke vozače

31.05.2024

10:19

0

Autor: G.M.Š.

Na referentnom tržištu za naftne derivate u regionu cena je na nedeljnom nivou porasla a u Srbiji je pala kod jedne vrste goriva

Lepe vesti: Nova cena goriva obradovaće neke vozače
Točenje goriva - Copyright Freepik

Nove cene goriva u Srbiji, kao i svakog petka, i novo iznenađenje. Za razliku od kretanja cena nafte u svetu kao i derivata na referentnom tržištu Mediterana, gde su i benzin i dizel prethodnih nedelju dana imali rast cene, ona je u Srbiji delom pala.

Cena benzina u luci u Đenovi je trenutno 503 dolara za tonu benzin i 756 dolara za tonu ultraniskosumpornog dizela. To je u 1,1% odnosno 0,7% više nego što je bila pre sedam dana.

Screenshot: ICE berza
Cena benzina na Mediteranu u poslednjih pola godine

 

Nešto manje porasla je u prethodnom periodu i cena nafte na svetskom tržištu i prosek za evropski brent je za 0,3% veći i trenutno je na oko 82 dolara za barel, za isporuku u junu.

Pri takvim uslovima, ako se držimo formule za izračunavanje cene goriva, cene benzina i dizela su i na srpskim pumpama trebalo da ostanu iste ili malo se koriguju naviše.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednjih pola godine

 

Međutim, benzinu je nova cena za narednih sedam dana 192 dinara za litar a evrodizelu je cena ostala 201 dinar. To je za dva dinara manja cena benzina nego što je bila do danas.

Benzin je pojeftinio i u prethodna tri navrata a dizelu je cena u poslednje tri ture ostala ista, nakon ranijih pojeftinjenja.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade Srbije

 

Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike