Struja neće poskupeti ove godine, obećavaju iz EPS-a

19.06.2024

09:31

0

Autor: R.B.

Elektroprivreda Srbije kreće u reforme, kaže novi generalni direktor Dušan Živković

Struja neće poskupeti ove godine, obećavaju iz EPS-a
Ilustracija - Copyright Profimedia

Generalni direktor EPS-a, do pre neki dan u svojstvu v.d., Dušan Živković rekao je za RTS da „Elektroprivreda Srbije“ ima plan transformacije kompanije koji ne znači prodaju niti otpuštanje radnika a kratkoročno, da se finansijska situacije neće rešavati poskupljenjem struje.

– EPS je spreman za tržišno poslovanje i veću proizvodnju. Nema promene cene električne energije ove godine – ističe Živković.

Živković kaže da struja neće poskupeti, izvesno ostaje ovakva a to pokazuje finansijski izveštaj koji je predstavljen javnosti.
– Nema osnova i razloga za povećanje cena električne energije ove godine – izričit je Živković.

Sve po Planu

Strukturne promene počinju u svim proizvodnim delovima i sistemu poslovanja EPS-a radiće se po Planu transformacije koji je Skupština kompanije usvojila prošle sedmice, kada je Živković i izabran za direktora.

– Energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama, koje se tiču i energetskog suvereniteta, energetske sigurnosti, promena kad su u pitanju zelena agenda i transformacija energetskog sektora u neko novo stanje. EPS tu vidi i potrebu da se menja, da krene u proces strukturnih reformi, da krene u transformaciju kompanije, koje će prvenstveno imati za cilj dugoročnu finansijsku stabilnost, dugoročnu energetsku sigurnost, ali i neophodne investicije koje to treba da prate – istakao je Živković.

Sa druge strane, svedoci smo i fluktuacije zaposlenih, kretanja u svetu kad su u pitanju i radna snaga.

– To doživljavamo i u Srbiji i takođe taj segment je tema koju će kroz transformaciju EPS-a tretirati kao proces jačanja ljudskih resursa, verujući da će transformacija kompanije u tom pravcu doneti  boljitak i kompaniji, ali i građanima Srbije – objašnjava Živković.

Žalbe kod manje od 1% potrošača

Stigli su majski računi, ponovo se mogu čuti žalbe na visoke iznose. Međutim, iz EPS-a kažu da nema nikakve drame.
– Ove žalbe su čak ispod prosečnih vrednosti koje imamo u nekom poslednjem periodu na nivou od ovih 3,5 miliona potrošača koliko imamo, to je negde 0,19 procenata – napomenuo je Živković.

Živković kaže da „višak zaposlenih“ nije tema.

– Ono što jeste tema su novi procesi. Digitalizacija, obnovljivi izvori i verovatno fluktuacija zaposlenih, promene radnih mesta dokvalifikacije. Tako da zaista to nije tema, već promene koje će strukturno pratiti, između ostalog, i ovaj segment sa ciljem da svi zaposleni imaju sigurnost u narednom periodu – podvukao je Živković.

Domaćini da ažuriraju podatke

„Elektroprivreda Srbije“ je na 30.000 adresa domaćinstava poslala obaveštenja gde ih poziva da ažuriraju podatke.

– Proces digitalizacije kompletnog snabdevanja naših potrošača je u toku kroz i portal Uvid u račun i razne aplikacije koje su dostupne. One takođe zahtevaju i jednoznačnost podataka o svakom kupcu. Ažuriranje baze je nešto što u tom smislu moramo da uradimo da bi svaki potrošač kroz korišćenje aplikacije imao jednoznačan podatak o sebi i mogao da se prijavi da bi znao sve o svojoj potrošnji struje. Najpraktičnije je doći i dostaviti potpisan ugovor – kaže generalni direktor EPS-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike