Ipak neće biti 50%: Kafa poskupljuje, ali ne koliko smo strahovali

13.06.2024

12:32

0

Autor: R.B.

Veleprodajne cene kafe će biti veće 8-19,5%, a na rafovima zavisno od toga koliko se „ugrade“ trgovci na malo

Ipak neće biti 50%: Kafa poskupljuje, ali ne koliko smo strahovali
Copyright Profimedia

„Atlantik grupa“, koja od preuzimanja „Štraus Adriatika“ dominira tržištem tradicionalne („turske“) kafe u Srbiji ali i regionu, povečava svoje cene od 1. jula. Ali, srećom, izgleda da to povećanje o kome se priča neko vreme, neće biti baš toliko veliko koliko su se neki pribojavali.

Podsetimo, prema ranijim najavama nekih trgovaca ovih dana, kafa bi mogla da poskupi čak 50%.

Osnivač i suvlasnik kompanije „Gomex“, Goran Kovačević, za "Novu ekonomiju" je rekao da će veleprodajne cene biti 8-19,5% više, u zavisnosti od brenda kafe. Kovačević misli da u maloprodaji većina trgovaca neće menjati svoje marže, već će ih samo dodati na veleprodajnu cenu, i time dodati samo još neki procenat povećanja.

Mediji u Srbiji izvestili su nedavno da će od 1. jula biti povećane cene kafe i da su veleprodavci već dobili nove cenovnike od kompanije Atlantik grupa, ali još nije poznato u kojoj meri će se poskupljenja preliti na krajnju cenu na rafovima.

O planiranom povećanju cena kafe Atlantik grupa je obavestila Komisiju za zaštitu konkurencije, pošto je od preuzimanja „Štraus Adriatika“ 2023. godine vlasnik svih većih marki tardicionalne kafe (grand kafa, don kafe, c kafa, bar kafe, bonito…). Kod specijalnih vrsta kafa (esreso, filter…), situacija je drugačija i na tom tržištu „Atlantik“ nije dominantan.

Kafa na svetskom tržištu uglavnom ide naviše

Prethodno povećanje cena od strane „Atlantika“ bilo je u decembru 2022. godine za 11% do 15%, dok je „Štraus Adriatik“ cene povećao u avgustu 2022. godine za 15% do 20%.

Za to vreme na svetskom tržištu cene vrsta kafe do koje se meša tradicionalna „turska“ odnosno „srpska“ kafa su se kretale u suprotnim pravcima. Prosečna cena arabike je u 2022. godini bila 5,63 dolara za kilogram, a ovoga maja je bila 5,08 dolara, dok je robusta poskupela gotovo duplo sa 2,29 na 4,04 dolara, podaci su Svetske banke.

U Srbiji su od 1. maja, na snagu stupili novi iznosi akciza na kafu, pa tako akciza na neprženu kafu trenutno iznosi 108,06 dinara po kilogramu, dok akciza na prženu kafu iznosi 135,07 dinara po kilogramu.

U „Atlantiku“ su već na najave poskupljena rekli da posluju u izazovnom okruženja „visokih cena sirovina i usluga, a u slučaju kafe to je uglavnom usled slabije berbe, logističkih problema s pristizanjem brodova, male raspoloživosti kafe na spotu i involviranosti fondova na berzama“.

Arabika iz Brazila dolazi uz manju berbu i sa velikim logističkm problemima, dok kod robuste postoji problem nepovoljnih vremenskih uslova u Vijetnamu i Indoneziji, kao i cene transporta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike