A šta ćemo sa viškovima nafte i rafinerija 2030?

12.06.2024

12:09

0

Međunarodne agencije za energiju upozorava da bi krajem decenije mogli da imamo previše kapaciteta za preradu nafte

A šta ćemo sa viškovima nafte i rafinerija 2030?
Ilustracija - Copyright AP Photo/Charlie Riedel

Porast globalne proizvodnje nafte će do 2030. nadmašiti rast potražnje za ovim energentom i stvoriti viškove kapaciteta koji su poslednji put viđeni na vrhuncu pandemije virusa korona, navodi se u danas objavljenom srednjoročnom izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Organizacija se sedištem u Parizu prognozira da će rast potražnje za naftom postepeno usporavati do 2030. kada će iznositi oko 106 miliona barela dnevno, dok će ukupni kapaciteti proizvodnje nafte u istom periodu porasti na skoro 114 miliona barela dnevno.

Rezultat će biti višak kapaciteta za proizvodnju od osam miliona barela dnevno koji bi mogao da poremeti naftna tržišta i fukcionisanje kartela OPEK+.

Potražnja za naftom će do 2030. biti snažna u brzorastućim privredama Azije, kao i u sektorima vazduhoplovstva i petrohemije, dok će ona slabiti u razvijenijim privredama.

– Ekonomski oporavak nakon pandemije posustaje, dok energetska tranzicija napreduje a struktura kineske ekonomije se menja, tako da rast globalne potražnje za naftom usporava i treba da dostigne svoj vrhunac do 2030 – saopštio je  izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatuh Birol.

Prema njegovim rečima, naftne kompanije treba da provere da li su njihove poslovne strategije i planovi u skladu sa promenama koje se dešavaju, navodi se na sajtu IEA.

Nasuprot EIA, u OPEK-u prognoziraju povećanje potražnje na 112 milion barela dnevno do 2030. godine, sa sadašnjih 103 miliona . Nezavisni analitičari, poput „Enverusa“ ciljaju između, na 108 milion barela dnevno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike