Nafta sedmicu započela padom

17.06.2024

09:47

0

Autor: R.B.

Brent se trguje po ceni iznad 82 dolara po barelu

Nafta sedmicu započela padom
Hemijska industrija - Copyright Ilustracija: Pixabay/Olaf

Nafta se na svetskoj robnoj pozornici izgleda „ispucala“ prošle nedelje, kada je cenovno imala najveći sedmični dobitak od početka aprila, i ova nedelja je započela sa padom.

Trgovci su odmerili podatke iz Kine, gde je industrijska ekspanzija usporila prošlog meseca ali je i maloprodaja nadmašila prognoze, javlja „Blumberg Adrija“.

Industrijska proizvodnja i investicije u osnovna sredstva zabeležile su sporiji rast u Kini, a prerada nafte je pala na najnižu stopu ove godine nakon što je više fabrika zatvoreno zbog održavanja.

Brojke potrošnje su donekle ohrabrile nakon što su domaćinstva oklevala da troše, uprkos vladinim stimulativnim merama.

U takvim uslovima brentom se trguje po ceni iznad 82 dolara po barelu, a američkom WTI naftom za po 78 dolara.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa brenta u poslednjih tri meseca

 

Cena nafte je u padu od početka aprila zbog znakova snažne ponude i zabrinutosti oko potražnje, posebno iz Kine. OPEK+ je nedavno uzdrmao tržište planom da ove godine poveća proizvodnju, što je nateralo ključne članice da pojasne da grupa može pauzirati ili preokrenuti promene u proizvodnji ako bude potrebno.

Očekuje se da će kineska prerada nafte ove godine biti nepromenjena ili opasti po prvi put u dve decenije, izuzev pada 2022. zbog kovida 19, prema većini tržišnih analitičara anketiranih od strane Blumberga. Nacija je obradila rekordnu količinu u 2023. kako se potražnja oporavila.

– Nafta ima prostora za rast – tvrdi Gui Čeksi, analitičarka u „CITIC Futures“.

Treći kvartal je tipično vrhunac sezone na globalnom nivou i trebalo bi da podstakne preradu nafte i potražnju, dodala je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike