Nove cene goriva: Dizel poskupeo, cena benzina ostala ista

14.06.2024

10:13

0

Autor: 24sedam

U odnosu na prošlu nedelju, dizel je skuplji za dva dinara, dok je benzin zadržao istu cenu

Nove cene goriva: Dizel poskupeo, cena benzina ostala ista
Ilustracija - Copyright Unsplash

Objavljene su nove adminstrativne cene goriva pa će vozači narednih sedam dana benzin plaćati 189 dinara, a dizel 201 dinar.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 21. juna. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je skuplji za dva dinara, dok je benzin zadržao istu cenu.

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 78,187 dolara, a cena nafte Brent na 82,442 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 35,585 evra za megavat-sat.

Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike