Putin poslao nedvosmislenu poruku Zapadu: Rusija nikad neće povući trupe, nemoguće je poraziti je

21.06.2024

17:06

0

Nanošenje "strateškog poraza" Moskvi nemoguće je zbog jedinstva njenog naroda, smatra ruski lider

Putin poslao nedvosmislenu poruku Zapadu: Rusija nikad neće povući trupe, nemoguće je poraziti je
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Zahtev Ukrajine za povlačenjem ruskih trupa samo je zamišljen da se nastavi sukob, jer je to jedini način na koji aktuelna kijevska vlada može da ostane na vlasti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Hanoju nakon sastanaka sa rukovodstvom Vijetnama u četvrtak.

Između ostalih tema, on se osvrnuo na ukrajinski sukob.

- Ako su pregovori povezani sa povlačenjem naših trupa, o čemu sanja kijevski režim, onda se to nikada neće dogoditi - rekao je Putin novinarima.

- Pošto kijevski režim ne želi da se odrekne vlasti, ne želi da održi normalne izbore po ukrajinskom ustavu, zauvek će odugovlačiti pregovore o prekidu vatre. To znači da Kijev ima interes da naše trupe ostanu tamo, jer ne žele da održe izbore - dodao je ruski predsednik.

Što se tiče pokušaja da se "odbiju" ruske trupe iz Harkova, Putin je rekao da će naređenja Kijeva da ostvari pobedu na bojnom polju "po svaku cenu" značiti da će stradati Ukrajina. Harkov je, kako je rekao, taktička operacija, koju Ukrajina pokušava da prikaže kao stratešku.

Na pitanje o zapadnom odbijanju mirovnih uslova koje je ponudio Ukrajini prošle nedelje Putin je rekao da je to očekivao.

Profimedia
 

- U početku sam očekivao upravo takvu reakciju. Šta će biti kasnije vreme će pokazati. Sve zavisi od toga kako će se situacija na terenu razvijati - kazao je ruski lider.

Rusija je uvek bila voljna da pregovara, dok su Ukrajina i njene zapadne pristalice sabotirali proces iz Minska i pregovore u Istanbulu, rekao je Putin, napominjući da uslovi koje je izneo neće važiti zauvek.

Prema rečima ruskog predsednika, Ukrajina mora da prizna ruski suverenitet nad celom teritorijom Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, "kako su definisane njihovim administrativnim granicama u vreme kada su se pridružili Ukrajini" u avgustu 1991). Kijev mora da povuče svoju vojsku iz četiri regiona i pismeno obavesti Moskvu da više ne planira da se pridruži NATO-u pre nego što počnu pregovori o prekidu vatre, rekao je Putin prošlog petka.

Vladimir Zelenski je osudio predlog kao "ultimatum", insistirajući da je jedini način da se okonča sukob zasnovan na njegovoj "formuli mira", koja predstavlja rusku predaju.

Profimedia
 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdio je da Putinova ponuda nije "data u dobroj veri" i da će Kijev koštati "znatno više zemlje", dok je nemački kancelar Olaf Šolc to nazvao "klasičnim otimanjem zemlje" i pokušajem da utiče na "mirovnu konferenciju“ u Švajcarskoj.

"Nanošenje strateškog poraza Rusiji je nemoguće"

Ruski lider je istakao i da Zapad mora da shvati da je nanošenje "strateškog poraza" Rusiji nemoguće zbog jedinstva njenog naroda, koji razume da bi to značilo kraj hiljadugodišnje istorije.

Putin se osvrnuo na pitanje zapadnih sila koje "podižu temperaturu" ukrajinskog sukoba postepenom eskalacijom.

- Očigledno očekuju da ćemo se u nekom trenutku uplašiti. Ali istovremeno poručuju i da žele da ostvare strateški poraz Rusije na bojnom polju. Šta to znači za Rusiju? Za Rusiju to znači kraj njene državnosti. To znači kraj hiljadugodišnje istorije ruske države. Mislim da je to svima jasno - rekao je Putin.

- I onda se postavlja pitanje: Zašto da se plašimo? Zar onda ne bi bilo bolje da idemo do kraja? To je elementarna logika - dodao je on.

Profimedia
 

Iako je Putin u više navrata priznao da bi svaki sukob koji uključuje upotrebu nuklearnog oružja imao strašne posledice po čovečanstvo, on je tvrdio da bi Moskva bila prinuđena da se brani svim raspoloživim sredstvima ako je postojanje zemlje u pitanju.

SAD i njeni saveznici su u protekle dve godine usmeravali oružje, municiju i opremu u Ukrajinu, istovremeno insistirajući da nisu strana u sukobu, već da žele da nanesu "strateški poraz" Moskvi. Poslednjih meseci Vašington, London i druge članice NATO-a objavile su da ukidaju ograničenja za Kijev da koristi oružje protiv Rusije.

Navodeći potrebu da se Zapadu pošalje poruka, Kremlj je prošlog meseca naredio vojsci da izvede vežbe u razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja. Upitan u četvrtak da li Rusija može da promeni svoju nuklearnu doktrinu da bi uključila klauzulu o mogućnosti pokretanja preventivnog nuklearnog udara, Putin je naglasio da za tim nema potrebe.

- Još nam nije potreban preventivni udar, jer je zagarantovano da će neprijatelj biti uništen u uzvratnom udaru - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike