Putin potpisao ukaz o zapleni američke imovine u Rusiji

23.05.2024

18:24

0

Pokretna i nepokretna imovina SAD, američkih kompanija i građana na teritoriji Rusije i druga imovinska prava SAD i Amerikanaca u zemlji biće predmet zaplene

Putin potpisao ukaz o zapleni američke imovine u Rusiji
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji od neprijateljskih akcija SAD koji predviđa da Moskva stiče jurisdikciju nad američkom imovinom u Rusiji.

Prema ukazu, pokretna i nepokretna imovina SAD, američkih kompanija i građana na teritoriji Rusije, kao i hartije od vrednosti u njihovom vlasništvu, udeo u kapitalu ruskih kompanija i druga imovinska prava SAD i Amerikanaca u zemlji biće predmet zaplene, preneo je TASS.

Takođe, ruski nosilac autorskih prava u ovom slučaju - ruska vlada ili Centralna banka imaju pravo da se "obrate sudu sa zahtevom za utvrđivanje činjenice neopravdanog lišavanja njihovih prava na imovinu zbog odluke američke države ili sudskog organa i da dobije naknadu za navedenu štetu".

Ako zahtev bude prihvaćen, sud šalje zahtev vladinoj komisiji za kontrolu stranih ulaganja.

Komisija pravi spisak američke imovine koja se, "uzimajući u obzir princip proporcionalnosti, može koristiti" za nadoknadu štete od zaplene ruske imovine u SAD.

Odlukom suda o utvrđivanju činjenice neopravdanog lišavanja ruskog nosioca autorskih prava ili prava na imovinu i naknadi štete predviđen je prestanak prava SAD ili američkog državljanina na imovinu koja se nalazi na listi i naknadni prenos ovih prava na ruskog nosioca autorskih prava radi nadoknade štete, navodi se u dekretu.

Ruska vlada može odrediti koji će upravni organ biti ovlašćen da podnese zahtev sudu.

Predsednik Rusije je, takođe, zadužio vladu da u roku od četiri meseca obezbedi unošenje izmena u zakonodavstvo u cilju sprovođenja njegovog ukaza.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike