Treba li Rusija da se zabrine zbog novih neprijateljskih snaga na Crnom moru? Šta se sve zna o NATO bazi u Rumuniji

25.03.2024

21:12

0

U njoj bi moglo da bude stacionairano čak 10.000 vojnika

Treba li Rusija da se zabrine zbog novih neprijateljskih snaga na Crnom moru? Šta se sve zna o NATO bazi u Rumuniji
NATO vojnici - Copyright AP Photo/Andreea Alexandru

Rumunija je počela da gradi bazu koja bi mogla da postane najveća evropska baza NATO-a u blizini crnomorskog lučkog grada Konstance, što bi dodatno ugrozilo bezbednost Rusije koja već decenijama traži neširenje vojnog bloka na istok, ka svojim granicama.

Rumunija je započela projekat vredan 2,7 milijardi dolara za proširenje 57. vazduhoplovne baze rumunskih vazduhoplovnih snaga "Mihail Kogelničanu" koja bi mogla da primi do 10.000 vojnika NATO-a, kao i da omogući nove piste, platforme za oružje i hangare za vojne avione.

Očekuje se da će poboljšana baza zauzimati površinu od otprilike 3.000 hektara.

NATO nastavlja provokacije

- NATO je vodio i vodi politiku širenja svog uticaja u zonama koje predstavljaju pretnju za Rusiju. Osim baza na Kosovu, koje su Amerikanci izgradili u poslednjih 10 godina, nikada nije postojao ovako ozbiljan objekat na Balkanu - rekao je za Sputnjik Leonid Rešetnjikov, general-potpukovnik Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR).

Smeštena u blizini crnomorske luke Konstance, nova baza NATO-a biće izgrađena samo 130 kilometara od ukrajinske granice i oko 300 kilometara od lučkog grada Odese.

AP Photo/Andreea Alexandru
 

To znači da bi se transatlantski savez još više približio Rusiji, s obzirom na to da Krim deli pomorsku granicu sa Rumunijom.

- Sada se jednostavno približavaju našim granicama. Postoji defakto pomorska granica između Rumunije i Rusije. Zbog toga se gradi ogromna baza kako bi se kontrolisala oblast Crnog mora, ruski deo, kavkaska obala, moreuzi, kao i Turska - dodao je obaveštajni veteran.

Tokom proteklih decenija SAD i NATO su izgradili niz malih baza u bivšim zemljama Varšavskog pakta koje se nalaze na obali Crnog mora.

Međutim, cilj nove baze je proširenje kontrole NATO-a nad morem i susednim regionima, kaže Rešetnjikov.

- Ova baza svakako predstavlja ozbiljan izazov za bezbednost Rusije, za aktivnosti ruskih oružanih snaga u regionu Crnog mora, kao i za odnose Rusije sa Turskom u vezi sa politikom nezavisnosti ili autonomije Ankare unutar NATO-a. To pokazuje veoma ozbiljna nastojanja SAD i NATO-a da kontrolišu ogroman region - rekao je penzionisani general-potpukovnik.

On je precizirao da će NATO, kada baza bude izgrađena, moći da zadrži kontrolu nad vazdušnim i kopnenim domenima duž celog regiona Crnog mora od Turske do Rumunije.

AP Photo/Andreea Alexandru
 

Upozorio je i da će Krim, Azovsko more i njegova obala biti u udarnom dometu nove baze NATO-a, kao i ruski Krasnodarski kraj i Abhazija.

Rusija ne treba da brine mnogo

Ipak, Rusija može da uravnoteži pretnju koju predstavljaju nove NATO instalacije u Rumuniji jačanjem svog vojnog prisustva u jugozapadnim regionima i postizanjem ciljeva specijalne vojne operacije, smatra Rešetnjikov.

- Biće moćan odgovor ako obezbedimo bezbednost novih ruskih teritorija, izbacimo Kijev iz igre i postignemo ciljeve koje je Putin proklamovao pre dve godine - demilitarizaciju, denacifikaciju onoga što će Ukrajina biti nakon što završimo oslobađanje teritorija koje su već postale deo Rusije, kao i onih koje su istorijski ruske teritorije - izjavio je Rešetnjikov.

Penzionisani general-potpukovnik je naglasio da Rusija nema alternativu za ostvarivanje svojih glavnih zadataka u Ukrajini.

U suprotnom, prošireno prisustvo NATO-a u istočnoj i južnoj Evropi predstavljaće ne samo stratešku vojnu pretnju, već i egzistencijalnu pretnju Rusiji kao suverenoj integralnoj državi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike