Šef NATO-a ne zna ni gde je došao: Zaboravio ime grada u koji je doputovao, nije se čak ni ispravio (VIDEO)

20.03.2024

13:55

0

Putovanje po Kavkazu malo je pomelo generalnog sekretara

Šef NATO-a ne zna ni gde je došao: Zaboravio ime grada u koji je doputovao, nije se čak ni ispravio (VIDEO)
Jens Stoltenberg - Copyright Saul Loeb/Pool Photo via AP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pomešao je prestonice Gruzije i Azerbejdžana tokom svog višednevnog putovanja po Kavkazu. Stoltenberg je posetio region kako bi ojačao podršku NATO-u u tri bivše sovjetske republike.

- Dobro je vratiti se u Baku - rekao je Stoltenberg u ponedeljak u Tbilisiju, dan nakon što je zaista posetio Baku.

Šef NATO-a je dalje rekao da njegovo prisustvo odražava to koliko se ceni partnerstvo između Gruzije i NATO-a.

Ranije u ponedeljak, Stoltenberg se sastao sa gruzijskom predsednicom Salome Zurabišvili i premijerom Iraklijem Kobahidzeom kako bi razgovarali o povećanju vojne saradnje između NATO-a i bivše sovjetske republike. Stoltenberg je takođe podržao Tbilisi u tvrdnji da ima suverenitet nad otcepljenim republikama Abhazijom i Južnom Osetijom i rekao je da će Gruzija postati članica NATO-a u budućnosti, ne precizirajući vremenski okvir za to.

Gruzija je otvorila odnose sa NATO-om 1998. godine, a konačno članstvo u vojnom bloku predvođenom SAD obećano joj je na samitu u Bukureštu 2008. Međutim, jednonedeljni rat Rusije u Gruziji kasnije te godine ostavio je Tbilisi vezanih ruku zbog nerešenih teritorijalnih pitanja Južne Osetije i Abhazije, koje Rusija priznaje kao nezavisne države.

NATO zahteva od budućih članica da reše nerešene međunarodne, etničke i teritorijalne sporove pre ulaska u blok. Zbog toga je kandidatura Gruzije za članstvo u suštini zamrznuta ratom 2008.

Stoltenberg se u nedelju u Bakuu sastao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, a u utorak u Jerevanu sa predsednikom Jermenije Vahanom Hačaturjanom i premijerom Nikolom Pašinjanom. Generalni sekretar je pohvalio Azerbejdžan i Jermeniju za njihov doprinos operacijama NATO-a i pozvao Baku i Jerevan da normalizuju odnose nakon decenija tenzija i otvorenog sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da ovo putovanje pokazuje ukupnu težnju NATO-a da obezbedi uporište na Kavkazu i da je malo verovatno da će Stoltenbergova diplomatska ofanziva doneti stabilnost regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike