Spremaju se za rat? Ova NATO država ulaže milione u skloništa od bombardovanja!

13.03.2024

12:46

0

Ovaj potez dolazi kao odgovor na sve izraženije zabrinutosti zbog sigurnosti građana u svetlu aktuelnih sukoba u svetu

Spremaju se za rat? Ova NATO država ulaže milione u skloništa od bombardovanja!
Copyright Profimedia

U susret trećoj godini sukoba u Ukrajini, vlasti poljske prestonice, Varšave, odlučile su da ulože 30 miliona dolara u izgradnju skloništa od bombardovanja i implementaciju drugih sigurnosnih mera, izjavio je gradonačelnik Rafal Tšaskovski.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na sve izraženije zabrinutosti zbog sigurnosti građana u svetlu aktuelnih sukoba u svetu.

Iako Poljska, kao članica NATO-a, pruža određene garancije bezbednosti svojim građanima, rastuće napetosti i sukobi naterali su vlasti da preduzmu dodatne mere. Gradonačelnik Tšaskovski ističe da je u Varšavi identifikovano oko sedam miliona kvadratnih metara prostora koji će biti prilagođeni za potrebe skloništa, uz najavu daljih investicija u tu svrhu.

Profimedia
 

 

Plan je da se bolnice opreme i pripreme za potencijalne pretnje, dok će javnost biti upućena kako da se ponaša u slučaju opasnosti. Pored novih investicija u skloništa, već je prošle godine najavljeno da će poljske vatrogasne službe izvršiti proveru stanja postojećih 62.000 skloništa širom zemlje.

Profimedia
 

 

Ovakvi potezi zvanične Varšave posebno zabrinjavaju nakon izajave koju je nedavno dao poljski premijer Donald Tusk, oslikavajući mračnu sliku budućnosti koja proističe iz tenzija sa Rusijom.

- Vremena mira su prošla. Posleratna era je završena. Živimo u novim vremenima, u predratno doba - rekao je Tusk na sastanku Evropske narodne partije (EPP) u Bukureštu u Rumuniji u prošli četvrtak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike