Stiglo upozorenje iz Poljske: Evropa nije spremna za rat, a on je realna pretnja

29.03.2024

14:03

0

Kontinent je, prema rečima premijera, ušao "u predratnu eru"

Stiglo upozorenje iz Poljske: Evropa nije spremna za rat, a on je realna pretnja
Donald Tusk - Copyright AP Photo/Francois Mori

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je evropske lidere na realnu pretnju rata i nedovoljnu spremnost Evrope da se suoči s tom situacijom.

U direktnom apelu Tusk je istakao potrebu za jačanjem odbrane i pružanjem hitne vojne pomoći Ukrajini. Tusk je naglasio da su naredne dve godine ključne za ishod situacije u regionu.

Prema BBC-u, Tusk je ocenio da je Evropa zakoračila u "predratnu eru" i da bi poraz Ukrajine u ratu sa Rusijom ozbiljno ugrozio bezbednost celog kontinenta.

On je takođe ukazao na nedavne napade na civilne ciljeve u Ukrajini, ne pominjući pritom pogođene civilne objekte u Rusiji, a podsetio je i na ruske optužbe protiv Ukrajine zbog nedavnog masakra u Moskvi.

Tusk je takođe naglasio da je važno da Evropa postane samodovoljna u vojnom smislu, bez obzira na ishod predsedničkih izbora u SAD-u. Pohvalio je napore nekoliko evropskih lidera i istakao važnost saradnje između Poljske, Francuske i Nemačke, saveza poznatog kao Vajmarski trougao.

Na kraju je Tusk podsetio da Poljska već izdvaja četiri odsto svog BDP-a na odbranu, dok bi članice NATO-a trebalo da izdvoje barem dva odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike