Dramatični pokušaj otmice princeze Ane: Napadač je ranio tri osobe, sve je planirao dve godine, a ona mu je odbrusila u tri reči

20.03.2024

21:12

0

Tačno je znao kuda će se kretati i odlučio je da u akciju krene 20. marta 1974. godine

Dramatični pokušaj otmice princeze Ane: Napadač je ranio tri osobe, sve je planirao dve godine, a ona mu je odbrusila u tri reči
Copyright Profimedia

Britanska princeza Ana, jedino žensko dete pokojne kraljice Elizabete II, doživela je pre 50 godina neprijatno iskustvo kada je dotada nepoznati muškarac pokušao da je kidnapuje.

"Vaša ćerka je kidnapovana. Treba da ispunite sledeće uslove da bi bila oslobođena", glasila je poruka koju je napisao Ijan Bol (26), a u kojoj je od kraljice Elizabete II tražio tri miliona funti da bi pustio njenu ćerku.

Bol je dve godine planirao kidnapovanje tada 23-godišnje kraljevske princeze, a 20. marta 1974. odlučio je da je konačno došao taj dan.

U okviru svog plana Bol se preselio iz Bejsvotera u Londonu u iznajmljenu kuću u slepoj ulici u Flitu u Hempširu, na samo osam kilometara od Sandhersta, gde je ćerka Elizabete II živela sa svojim tadašnjim mužem, kapetanom Markom Filipsom. Iznajmio je auto pod imenom Džon Vilijams i u njemu je poneo valijum za smirenje i dva para lisica.

Bol je znao gde će se sve Ana kretati iz nedelje u nedelju, i to tako što je jednostavno pozvao pres-kancelariju Bakingemske palate, koja mu je rekla sve to.

Napad

Princeza Ana vraćala se tog 20. marta limuzinom u Bakingemsku palatu nakon što je prisustvovala projekciji dokumentarca "Jahanje ka slobodi", dobrotvorne organizacije "Jahanje za invalide". Kapetan Filips, njen telohranitelj Džejms Biton i njena dvorska dama Rauvena Džejn Bresi takođe su bili u automobilu kojim je upravljao šofer Aleksandar Kalender.

Profimedia
 

Za njima je išao Ijan Bol u iznajmljenom belom "fordu". Oko 20 časova skrenuo je ispred limuzine i iskočio, razbivši suvozačev prozor kundakom svog pištolja koji je kupio na odmoru u Španiji prethodne godine.

- Sagnite se - vikao je telohranitelj Biton, dok se staklo razbijalo u kraljevskom automobilu, a Anina haljina se pocepala dok se saginjala tražeći zaklon.

Zatim je pogođen mecima u grudi, ruku i rame dok je Bol pucao na vozilo. Vozač Kalender je takođe pogođen i odteturao se dok mu je krv lila iz rane od metka u grudima.

Naoružani napadač je naredio Ani da izađe iz limuzine, na šta je ona odgovorila: "Prokleto neće moći.“ Bol je pokušao da je izvuče, ali se kapetan Filips uhvatio za kvaku na vratima da ga spreči da uđe i uspeo je u tome.

Tabloidni novinar Brajan Makonel, koji je bio u automobilu iza Aninog dok je izveštavao o kraljevskom izletu, pogođen je u grudi dok je pokušavao da se izbori sa Bolom.

Povređeni Bol je upucao u stomak i policajca Majkla Hilsa (22), prvog koji je stigao, ali je on pre nego što je ranjen uspeo da pozove pojačanje.

U tom trenutku čovek po imenu Ronald Rasel primetio je šta se dešava. Vozio se pored tržnog centra na putu ka kući u Kentu nakon što je završio smenu.

 

 

Srećom po Anu, a na Bolovu nesreću, Rasel je bio bivši bokser i trenirao je u Repton klubu u Istočnom Londonu. Ronald je udario Bola dva puta u glavu pre nego što je odveo Anu i njenu dvorsku damu, koje su pobegle kroz suvozačeva vrata i stale u blizini, ali dalje od napadača. Kasnije je Rasel objasnio da ne voli nasilnike, što je podstaklo njegovu odluku da interveniše.

Detektiv policajac Piter Edmonds, koji je reagovao na zahtev za pojačanje, jurio je Bola niz tržni centar i kroz park Sent Džejms pre nego što ga je oborio na zemlju.

Ana i njena uznemirena družina odvezeni su u Bakingemsku palatu policijskim kolima, dok su detektivi nastojali da ustanove šta je to što je podstaklo Bola da pokuša da otme princezu.

- On je otvorio vrata i razgovarali smo o tome gde ćemo ili gde nećemo otići. Rekla sam da mislim da ne želim da idem. Bila sam ljubazna jer sam mislila da bi bilo glupo biti previše grub u toj situaciji - ispričala je Ana u intervjuu sa pokojnim televizijskim voditeljem Majklom Parkinsonom.

Suđenje

Tokom suđenja za napad Bol je veći deo postupka sedeo pognute glave i progovorio je samo jednu reč: "Kriv" - kada su pročitane optužbe za pokušaj ubistva i otmicu. Kako su iznošeni dokazi, otkriveno je da je njegov plan bio čudniji nego što se očekivalo.

 

 

Bol, "usamljenik" koji je radio u pogrebnom zavodu, bio je inspirisan romanom "Operacija Šakal“ i želeo je da krene stopama heroja knjige, Šakala, plaćenog ubice.

Pre nego što je iznajmio kuću u Hempširu, Bol je četiri godine živeo u Bejsvoteru.

- Bio je veoma čudan čovek. Jedino bi izlazio kada je išao u perionicu ili po hranu - ispričao je komšija.

Bolov plan je bio da odvede Anu u svoju kuću u Hempširu i zadrži je tamo dok mu kraljevska porodica ne isplati tri miliona funti u korišćenim novčanicama od pet funti.

Smatralo se da se usredsredio na Anu zbog opsežnog izveštavanja o njenom venčanju sa Markom Filipsom 1973. Na raskošnoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji bilo je 2.000 gostiju, a 500 miliona ljudi je pratilo spektakl širom sveta.

S obzirom na Bolovo loše mentalno stanje, konkretan motiv nikada nije utvrđen. U njegovom džepu detektivi su našli poruku upućenu kraljici u kojoj je tražio otkupninu, pomilovanje i avion da ga odveze u Švajcarsku.

Tvrdio je da namerava da novac od otkupnine da Nacionalnoj zdravstvenoj službi za finansiranje lečenja mentalnog zdravlja.

 

 

Prilikom jednog policijskog intervjua, Bol je upitan: "Da li priznajete da ste pokušali da kidnapujete princezu Anu i da ste namerno pucali u ljude koji su vam stali na put?“

- Da, ali ja je ne bih povredio - odgovorio je on.

- Pretpostavljam da ću biti zatvoren do kraja života. Žao mi je samo što sam uplašio princezu Anu. Iz ovoga proizilazi jedna dobra stvar: moraćete da poboljšate njenu zaštitu - dodao je.

Bolu je nakon suđenja dijagnostikovana šizofrenija i osuđen je na boravak u ustanovi za mentalno zdravlje, prema Zakonu o mentalnom zdravlju, "bez ograničenja".

I dalje ga drže u bolnici Broadmur u Berkširu, u koju su bili smešteni zloglasni kriminalci poput serijskog ubice Pitera Satklifa, londonskog gangstera Ronija Kreja i islamskog teroriste Majkla Adebovalea.

Nakon pokušaja otmice kraljevska princeza je nastavila sa kraljevskim dužnostima. Već 25. marta otputovala je u selo Grejt Somerford u Viltširu.

Zbog svojih postupaka, inspektora Bitona kraljica je odlikovala Džordžovim krstom. Policajci i bivši bokser Rasel dobili su Džordžovu medalju, a Anin šofer Kalender, reporter Makonel i drugi policajac na licu mesta Edmonds nagrađeni su Kraljičinom medaljom za hrabrost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike