Buran život mlađe sestre kralja Čarlsa: Princeza Ana se razvela zbog ljubavi prema majčinom asistentu, a pokušali su i da je ubiju!

05.05.2023

23:40

0

Nije želela da njena deca imaju kraljevske titule

Buran život mlađe sestre kralja Čarlsa: Princeza Ana se razvela zbog ljubavi prema majčinom asistentu, a pokušali su i da je ubiju!
Princeza Ana - Copyright Profimedia

Princeza Ana (72), mlađa sestra kralja Čarlsa III prošle godine bila je najzaposlenija članica britanske kraljevske porodice. Od 1. januara do 31. decmbra 2022. godine odradila je 214 službenih i protokolnih dužnosti, dok je njen stariji brat, kralj Charles III u istoj kalendarskoj godini na rasporedu imao njih 181. Princezin nećak princ Vilijam odradio je pak 126 dužnosti, a njegova supruga Kejt Midlton, 90.

To je definitivna potvrda da je princeza Ana jedna od najomiljenijih članica kraljevske porodice, ali i jedna od najupućenijih i najpozvanijih za razgovor o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti „Krune". Upravo je to bila tema njenog televizijskog intervjua za kanadsku televiziju CBS News, emitovanog nekoliko dana uoči krunisanja njenog brata.

Profimedia
Princeza Ana

- Čarls se dugo spremao za taj dan i tu ulogu. Videli smo ga na delu, poznajemo njegove prioritete i ništa se u tom smislu neće bitno promeniti. Sigurna sam da nisam jedina koja tako misli - izjavila je princeza Ana.

Otkrila je i kako je njen pokojni otac Filip teško podneo pandemiju, koja mu je onemogućila kontakte s prijateljima s kojima se inače svakodnevno družio i razgovarao, te dodala kako je oproštaj njene majke na očevom grobu, jedan od najpotresnijih prizora kojima je prisustvovala.

- Bio je to intiman i vrlo emotivan trenutak, drago mi je da je majka to vreme imala samo za sebe - dodala je princeza koja svojevremeno bila žrtva pokušaja otmice, prva članica kraljevske porodice koja se takmičila na Olimpijskim igrama, a od prvog supruga se razvela zbog majčinog asistenta za kojeg se kasnije i udala.

Ana Elizabet Alisa Luis rođena je 15. avgusta 1950. godine kao drugo dete i jedina ćerka kraljice Elizabete II i princa Filipa. Njeno bajkovito venčanje s Markom Filipsom, časnikom britanske vojske kojeg je upoznala na jahačkim takmičenjima, održano je u Vestminsterskoj opatiji 15. novembra 1973. godine i bilo je najgledanije televizijsko kraljevsko venčanje dotad.

Princeza Ana je osim toga bila evropska prvakinja u jahanju 1971. godine, te se diči titulom prve članice kraljevske porodice koja se takmičila na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu. S prvim suprugom dobila je sina Petra Filipsa i ćerku Saru Tindal, koji su joj podarili četvoro unučadi, ali nemaju kraljevske titule. One se, naime, nasleđuju samo po muškoj liniji, a princeza je odbila ponudu svoje majke kraljice Elizabete II da im ih dodeli.

AP Photo/Alastair Grant
Princeza Ana

- Srećna sam što su moji roditelji odlučili da nećemo imati titule i odrasli smo bez tog tereta - izjavila je Sara 2015. godine za „The Times".

Legendarno je i princezino ponašanje tokom pokušaja otmice 1974. godine. Dok se sa suprugom i svojom asistentkinjom vozila prema Bakingamskoj palati, mentalno poremećeni 26-godišnjak, Ian Bol, presreo je auto naoružan s dva pištolja, kojima je pripucao na policajce i novinare u pratnji. Otvorio je vrata, a princeza mu je ljubazno, ali jasno i glasno, rekla da nema šanse da se to dogodi.

AP Photo/Alberto Pezzali
Princeza Ana

Svog drugog supruga, Timotija Lorensa, upoznala je kad je on postao lični asistent njene majke 1986. godine.

Javnost je za vezu saznala nakon što su njihova privatna pisma ukradena i objavljena u medijima, a venčali su se 13. decembra 1992. godine u Škotskoj, nedaleko od kraljičinog dvorca Balmoral. Crkveno venačanje nije dolazilo u obzir, jer to razvedenima, čiji su bivši supružnici živi, nije dopušteno.

Printscreen/YouTube
Princeza Ana

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike