Od omraženog para do kralja i kraljice: Ljubavna priča Čarlsa i Kamile i skandali koje im je svet oprostio

10.04.2024

09:19

1

Iako im je brak ušao u 20. godinu, njihova veza je počela pre pet decenija

Od omraženog para do kralja i kraljice: Ljubavna priča Čarlsa i Kamile i skandali koje im je svet oprostio
Copyright Profimedia

Kako je njihov brak ušao u 20. godinu, mnogi su se prisetili burnog života britanskog kralja Čarlsa III i njegove supruge Kamile, sada takođe kraljice.

Kada se Čarls oženio Kamilom, skoro osam godina nakon smrti princeze Dajane, bili su toliko javno omraženi da su se kraljevski pomoćnici plašili da bi nešto moglo da im se desi.

Oni su se 9. aprila 2005, pre 19 godina, venčali na maloj, privatnoj građanskoj ceremoniji u Vindzoru.

Iako je njihov brak ušao u 20. godinu, njihova veza je počela pre pet decenija, ranih sedamdesetih.

Sada, više od godinu dana nakon njihove vladavine, život kralja i kraljice je mnogo drugačiji. U nastavku se osvrćemo na njihov odnos i sve ono što im se izdešavalo otkad su postali tema broj jedan u medijima.

Neuspela prva veza

Smatra se da su se princ Čarls i Kamila Šand prvi put sreli na polo utakmici u Londonu 1970. godine.

Profimedia
 

Kamila, ćerka uvaženog vojnog oficira, bila je u stalnoj vezi sa Endruom Parkerom Boulsom, kapetanom iz puka britanske vojske The Blues and Royals.

Čarls je godinu dana ranije zvanično dobio titulu princa od Velsa i tek je završio obuku na Univerzitetu Kembridž i u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu.

Pošto ih je povezala zajednička ljubav prema polu i seoskim aktivnostima, zabavljali su se oko dve godine, pre nego što se princ pridružio mornarici, a Kamila je ponovo pokrenula svoju romansu sa Parkerom Boulsom, udavši se za njega godinu dana kasnije, 1973.

Tokom godina mnogi su navodili sadašnje kraljeve vojne obaveze kao razlog zašto je njihova prvobitna veza prekinuta.

Ali Majkl Kol, bivši kraljevski dopisnik BBC-ja i bivši portparol pokojnog Mohameda al Fajeda, priča drugačije.

- Bilo bi pogrešno reći da je "propustio voz" i da je tada mogao da se oženi njome, ali da je oklevao. Činjenica je bila da je volela Endrua Parkera Boulsa - kaže on za Skaj njuz.

Profimedia
 

Dodaje da u tom trenutku kraljica i njeni savetnici ne bi smatrali Kamilu odgovarajućom nevestom za prestolonaslednika jer je imala "prošlost" - što znači veze pre Čarlsa.

"Treća osoba“ u braku Čarlsa i Dajane

U godinama koje su usledile, mladi princ Čarls je bio pod pritiskom da se oženi i počeo je da izlazi sa lejdi Dajanom Spenser, mlađom sestrom njegove bivše devojke Sare.

Do tada je Kamila rodila dvoje dece, Toma 1974. i Loru 1978.

Dajana je za "Newsnight" rekla da je Kamila, uprkos tome što je još uvek bila u braku sa svojim prvim mužem, bila "treća osoba“ u njenom i Čarlsovom braku.

O tome je svedočio i snimak "Tampongejt". Napravio ga je jedan radio entuzijasta slučajno šest godina pre razvoda Boulsovih, a u njemu Kamila i Čarls razmenjuju seksualne insinuacije.

Objavljena je tek 1993. godine, godinu dana nakon što su princ i princeza od Velsa objavili da se razvode.

Profimedia
 

Čarls Enson, bivši sekretar za štampu kraljice Elizabete Druge od 1990. do 1997. godine, kaže da, iako palata nije komentarisala privatne odnose, to je bilo problem kom se moralo pažljivo pristupiti.

- To je bila odlika života u to vreme i samim tim nešto čime se trebalo pozabaviti - kazao je on za  britanski portal Skaj njuz.

Prema Kolu, Čarls je uvek bio pokretač njihove veze u ranim danima.

- Bila je srećna svojim životom na selu, sa svojom decom, i bila bi srećna da mu je ostala ljubavnica - ništa drugo nije ni očekivala. Ali, za Čarlsa, o tome se nije moglo pregovarati, morao je da ima nju - tvrdio je on.

Izlazak u javnost

Raspad braka Čarlsa i Dajane dominirao je naslovima kao jedna od najvećih vesti tog vremena.

Detalji su otkriveni zahvaljujući Dajaninoj biografiji Endrua Mortona, princezinog intervjua za BBC Newsnight, objavljivanja "Tampon traka“ i Čarlsovog priznanja da je bio neveran nakon što se brak "nepovratno raspao“.

Profimedia
 

Mesec dana pre Dajanine smrti u Parizu u leto 1997. Čarls je priredio rođendansku žurku za Kamilu u svojoj seoskoj kući u Glosterširu u Hajgrouvu.

Pokojna kraljica nije joj prisustvovala i navodno je samo pristala da zvanično upozna Kamilu 2000. godine.

Tek nakon što je Dajana umrla, Čarls i Kamila su zvanično zajedno izašli u javnost - na rođendanskoj zabavi Kamiline sestre Anabel Eliot u hotelu "Ric" početkom 1999. godine.

- Sve je urađeno postepeno. Korak po korak, u javnost je stigla ideja da su zajedno - rekao je Kol.

Kamila je morala da se suoči sa postepenom dovođenjem u kraljevsku porodicu, dok se suočavala sa medijskim nadzorom i plimom javnog mnjenja protiv nje.

- To je mešavina ustavnih aranžmana i ljudskih odnosa. Mislim da je time bilo teško upravljati, ali je to moralo da se uradi - kaže Anson.

U retkom intervjuu za britanski "Vog" 2022. godine kraljica Kamila se prisetila: „Toliko dugo su me ispitivali da jednostavno morate da nađete način da živite sa tim. Niko ne voli da ga stalno gledaju i kritikuju. Ali ja mislim da se na kraju nekako uzdignem iznad toga i nastavim sa tim."

Profimedia
 

Venčanje u Vindzoru bilo je skromno. Čarls nije nosio svoju vojnu odeću, a Kamila nije nosila belo.

Pokojna kraljica nije prisustvovala ceremoniji, ali je bila na prijemu u zamku Vindzor.

- Bakingemska palata se stvarno plašila da će ih gađati jajima, pa su ceremonijalne parade svedene na minimum - objasnio je Kol.

Kamila je, iz poštovanja prema Dajani, uzela titulu vojvotkinja od Kornvola, a ne princeza od Velsa. Tek 2022. godine pokojna kraljica je odlučila da će je Kamila zameniti na mestu kraljice u slučaju njene smrti.

"Drže se jedno drugog"

S vremenom su i kralj Čarls i kraljica Kamila uživali u značajnom porastu javne popularnosti.

Kraljica Elizabeta II je slavno nazivala vojvodu od Edinburga svojom "snagom i stenom“ tokom njihovog 73-godišnjeg braka.

Profimedia
 

Kol opisuje Čarlsa i Kamilu kao "držače za knjige" jedno drugom.

- Oni se međusobno drže. Veoma su odani jedno drugom - kazao je on.

Anson opisuje njihov odnos kao "temelj monarhije" poslednjih decenija.

- To je prilično teško okruženje za bilo koga da radi. Ali kralj i kraljica dele dobar smisao za humor, dele uspehe i neuspehe, a to partnerstvo čini posao mnogo lakšim - rekao je on.

Oba kraljevska stručnjaka ističu kraljičin "stoički" karakter, s obzirom na sve što je morala da izdrži, uključujući i nedavnu kraljevu dijagnozu raka, i navode njenu blisku vezu sa decom i unucima kao izvor snage.

Njen jak osećaj za porodicu verovatno će pružiti utehu princu i princezi od Velsa dok prolaze kroz njeno lečenje raka, dodaje Anson.

Profimedia
 

O Kamili Kol kaže: "Ona je uvek radila ono što je morala, jer su to uvek radile žene njenog porekla. Ona je spremna da sve to trpi.“

On veruje da je kraljev brak jednako jak kao i brak njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II.

- Vojvoda od Edinburga je uvek patio što je dva koraka iza kraljice. Ali Čarls je mnogo srećniji sam po sebi. Dobio je posao na koji je čekao 70 godina i imao je veoma uspešnu prvu godinu na tronu - objašnjava.

Kol ističe da su Čarls i Kamila zajedno već 50 godina, bez obzira na dužinu braka.

- To je duga i impresivna ljubavna priča bez ikakve sumnje, ne konvencionalna, ali na kraju su trijumfovali - zaključuje on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike