Šta se sve zna o stanju Kejt Midlton? Kensingtonska palata o kanceru, lečenju i povratku princeze od Velsa

30.03.2024

09:16

0

Sva saopštenja na jednom mestu

Šta se sve zna o stanju Kejt Midlton? Kensingtonska palata o kanceru, lečenju i povratku princeze od Velsa
Kejt Midlton - Copyright Profimedia

Princeza od Velsa fokusira se na "potpuni oporavak" nakon što su testovi otkrili tragove raka u telu Kejt Midlton.

Kejt (42) je prošlog petka objavila da je podvrgnuta ranim fazama preventivne hemioterapije nakon što su testovi posle njene abdominalne operacije u januaru otkrili da ima rak. Teška vest došla je kao "veliki šok", rekla je majka troje dece u emotivnoj i iskrenoj televizijskoj izjavi.

Buduća kraljica je progovorila o "neverovatno teškim mesecima” za kraljevsku porodicu i istakla da je "svakim danom sve jača”. Kensingtonska palata je nakon toga odgovorila na neka od pitanja koja ljudi imaju o princezinom blagostanju, dijagnozi i planu lečenja, naglašavajući da ona daje prioritet svom zdravlju i porodici.

Šta je Kejt rekla?

U snimljenom obraćanju javnosti, Kejt je rekla: "Cela naša porodica imala je nekoliko veoma teških meseci, ali imala sam fantastičan medicinski tim koji se odlično brinuo o meni, na čemu sam veoma zahvalan. U januaru sam imala ozbiljnu operaciju abdomena u Londonu i tada se smatralo da je moje stanje nekancerogeno. Operacija je bila uspešna"

- Međutim, testovi nakon operacije pokazali su da je rak bio prisutan. Moj medicinski tim je stoga savetovao da se podvrgnem kursu preventivne hemioterapije i sada sam u ranoj fazi tog lečenja. Ovo je, naravno, bio veliki šok, a Vilijam i ja smo činili sve što je u našoj moći da ovo prihvatimo i sačuvamo kao privatno zarad naše mlade porodice - dodala je.

 

 

- Kao što možete da zamislite, za ovo je trebalo vremena. Trebalo mi je vremena da se oporavim od teške operacije da bih započela lečenje. Ali, što je najvažnije, trebalo nam je vremena da sve objasnimo Džordžu, Šarlot i Luju na neki način koji im odgovara, i da ih uverimo da ću biti dobro.

- Kao što rekla njima, dobro sam i svakim danom postajem jača fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći da se izlečim u svom umu, telu i duhu. Imati Vilijama pored sebe takođe je veliki izvor utehe. Kao i ljubav, podršku i dobrotu koju su pokazali mnogi od vas. To nam oboma znači mnogo - poručila je Kejt.

Kada je rak dijagnostikovan?

Kejtin rak je dijagnostikovan nakon što je u januaru imala veliku operaciju abdomena.

Kensingtonska palata je rekla da se to dogodilo "kada su postoperativni testovi završeni i rezultati pregledani".

Koja vrsta raka je u pitanju?

Profimedia
 

Nije potvrđeno koji tip raka Kejt ima, niti u kom stadijumu i ove informacije će ostati privatne.

- Nećemo deliti dalje privatne medicinske informacije. Princeza ima pravo na medicinsku privatnost, kao i svi mi - saopštila je Kensingtonska palata tim povodom.

Kako je kancer dijagnostikovan?

Doktori su u početku mislili da Kejtino stanje nije kancerogeno, a veruje se da nijedan od testova koje je imala nije ukazao na rak.

Naknadni testovi nakon operacije otkrili su da je kancer prisutan.

Kakav tretman ima Kejt?

Kejt je počela sa preventivnom hemioterapijom krajem februara.

Kensingtonska palata je saopštila da je „princeza sada na putu oporavka pošto je započela preventivnu hemoterapiju".

Profimedia
 

Rečeno je da od lekara zavisi koliko dugo će trajati lečenje i da palata neče deliti detalje o tome gde se Kejt leči.

Zašto je Kejt oklevala da podeli dijagnozu?

Kejt je verovatno želela vreme i prostor da se pomiri sa svojom dijagnozom raka i da se oporavi od operacije abdomena pre nego što objavi vest svetu.

Kejt i Vilijam su odlučili da sačekaju dok njihovih troje dece ne ode na raspust za uskršnje praznike.

- Princeza je želela da podeli ovu informaciju kada su ona i princ osetili da je to ispravno za njih kao porodicu - istakla je Kensingtonska palata.

Da li se Kejt leči u okviru Nacionalnog zdravstvenog servisa?

Prvobitna Kejtina operacija odigrala se u privatnoj bolnici u Londonu pod nazivom Londonska klinika, mada nije poznato gde i kako se princeza trenutno leči.

Profimedia
 

Kensingtonska palata neće deliti ove detalje. Podrazumeva se da će Kejtin medicinski tim razmotriti niz faktora za njenu zdravstvenu zaštitu, uključujući potencijalni uticaj na druge pacijente.

Kada će se Kejt vratiti kraljevskim dužnostima?

Kejt je rekla da se nada da će se vratiti na posao čim bude dobro, ali je objasnila da je za sada fokusirana na lečenje.

- Rad mi je uvek donosio dubok osećaj radosti i radujem se što ću se vratiti kada budem u mogućnosti, ali za sada moram da se fokusiram na potpuni oporavak - kazala je.

Kensingtonska palata je saopštila: "Princeza će se vratiti službenim dužnostima kada njen medicinski tim odobri to. Dobro je raspoložena i fokusirana je na potpuni oporavak".

Takođe su rekli da će "Kensingtonska palata pružiti informacije kada za to bude bilo vreme i kada princeza bude u mogućnosti da ponovo započne posao i dužnosti".

Kada će se Vilijam vratiti javnim dužnostima?

AP Photo/Kin Cheung, Pool
Princ Vilijam

Podrazumeva se da će se princ Vilijam vratiti javnim dužnostima kada se njegova deca vrate u školu posle uskršnjeg raspusta.

- Princ će nastaviti da održava ravnotežu u podršci svojoj ženi i porodici i održavanju službenih dužnosti kao što je činio od početka godine - navela je Palata.

Šta je kralj rekao?

- Njegovo veličanstvo je "tako ponosno na Katarinu zbog njene hrabrosti da govori kao što je govorila" - navodi se u saopštenju u objavljenom prošlog petka, nedugo po objavljivanju video-ispovesti princeze od Velsa.

Nakon njihovog zajedničkog boravka u bolnici, kralj Čarls III je "ostao u najbližem kontaktu sa svojom voljenom snajkom tokom proteklih nedelja".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike