Prokletstvo drugog deteta britanske kraljevske porodice: Neželjena kruna, zabranjena ljubav, otmica i otpadništvo

29.12.2021

10:16

0

Njihov životni put nije bio nimalo lak, iako im je rođenjem pripala manje važna uloga od uloge onih koji su bili predodređeni za krunu

Prokletstvo drugog deteta britanske kraljevske porodice: Neželjena kruna, zabranjena ljubav, otmica i otpadništvo
kruna profimedia-0633993126 - Copyright Profimedia

Britanska kraljevska porodica oduvek je privlačila veliku pažnju javnosti. Centralne ličnosti po pravilu su bili monarsi i prestolonaslednici, ali su svi članovi porodice Vindzor u nekom trenutku bili na naslovnim stranicama zbog skandala i drugih priča koje su povezivane sa njima.

Kada se napravi osvrt na poslednjih 100 godina njihove vladavine, može se primetiti jedno pravilo - da je drugo dete monarha, ono koje su rojalisti neadekvatno nazivali "rezervom", imalo poprilično nesrećan život, praćen burnim dešavanjima koja su mediji svojim izveštavanjem samo pogoršali.

Niz je krenuo sa ocem kraljice Elizabete II, kraljem Džordžom VI, a nastavio se sa njenom sestrom, prinecezom Margaretom, njenom ćerkom, kraljicom Anom, i njenim unukom, princom Harijem.

Džordž VI

Deda današnje britanske kraljice, Džordž V, imao je petoro dece, ali se najviše izveštavalo o njegova prva dva sina, prestolonasledniku Edvardu (Albertu Kristijanu Džordžu Endruu Patriku Dejvidu), kasnije kralju Edvardu VIII, i Albertu (Frederiku Arturu Džordžu), kasnije kralju Džordžu VI.

Princ Edvard je još od adolescencije bio miljenik Britanaca, izveštaji o njemu praćeni su zvučnim epitetima, a Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je uvereno da će jedan takav mladić stasati u izuzetnog kralja kakvog takva zemlja zaslužuje. Pridružio se kraljevskoj mornarici, a kada je izbio Prvi svetski rat, prijavio se da se bori za svoju državu. Vrativši se u Englesku, mladi princ Edvard prihvatio je na sebe razne zvanične dužnosti i putovao je Britanijom i širom sveta. Otresit i šarmantan, u mladosti je bio veoma popularan u svojoj zemlji, skoro koliko i princeza Dajana nekoliko decenija kasnije. Narodu nikad nije bilo dosta vesti o njemu, muškarci su kopirali njegov stil, opisivan je kao najpoželjniji neženja i san mnogih žena. Na vrhuncu svoje popularnosti bio je modna ikona i najfotografisanija osoba na svetu.

Kralj Džordž VI u inspekciji; Profimedia
 

S druge strane, o njegovom bratu Albertu pisalo se uzdržanije, kao o pristojnom mladiću, dok je u očima Britanaca bio bolešljivi sin kralja koji nije ni do kolena starijem bratu. Kako je imao govornu manu, uglavnom su izbegavali da mu poveravaju držanje govora, zbog čega nije bio ni približno zastupljen u medijima kao njegov brat. Ipak, sve se promenilo kada je Edvard odlučio da otpočne vezu sa Amerikankom Volis Simpson, koja je u vreme kad su počeli da se viđaju bila u braku. Ovu vezu nije podržavala monarhija, pošto njegov brak sa njom ne bi bio u skladu sa institucijom koju bi kao kralj predstavljao - Engleskom crkvom. Narod je, sa druge strane, bio na strani ljubavi. Tako se desilo da je Edvard bio kralj Edvard VIII nepunih godinu dana, od januara do decembra 1936, kada je zbog ljubavi odlučio da abdicira i ostatak života provede van zemlje sa Volis Simpson.

Tada je sve palo na njegovog mlađeg brata Alberta, koji se nikada nije spremao za ulogu kralja i koji nije ni želeo da vlada. Postavši Džordž VI, on se našao u nebranom grožđu i morao je da za nekoliko nedelja nauči ono za šta se njegov stariji brat pripremao celog života. U tome mu je najviše pomogla njegova supruga Elizabet Bouz-Lajon, koja je kraljevsku porodicu otvorila prema svetu i podržavala svog muža na svim važnijim događajima. Nesrećni Albert čak ni na ljubavnom polju nije imao mnogo sreće, pa ga je Elizabet odbila prvi put kad ju je zaprosio, ali kako je on bio uporan, na kraju je pristala da se uda za njega, svesna da će morati da pazi na svaki svoj potez kada postane član kraljevske porodice.

Drugi svetski rat izbio je već tokom treće godine vladavine Džordža VI i tada je još jednom opstanak monarhije bio doveden u pitanje. Stvar su spasli kralj i njegova supruga Elizabet, koji su se uključivali u akcije obnavljanja razorenog i koji su posećivali unesrećene porodice.

Profimedia
Kraljica Elizabeta, kraljica majka, Vinston Čerčil, kralj Džordž VI i princeza Margareta;

Na sve to, zdravstveno stanje Džordža VI naglo se pogoršalo posle rata. Kako je bio strastveni pušač, oboleo je od raka pluća, pa mu je 1951. operacijom odstranjeno levo plućno krilo. Time mu je život produžen za godinu dana - preminuo je 6. februara 1952.

Princeza Margareta

Mlađa sestra britanske kraljice Elizabete II, princeza Margareta, bila je njena suprotnost i osoba koja je zbog svog temperamenta odskakala od ostatka porodice. Svojom elegancijom privlačila je pažnju javnosti, ali je morala mnogo toga da se odrekne zbog porodice u kojoj je rođena, na prvom mestu mladalačke ljubavi. Kako je bila zaljubljena u oženjenog čoveka, njena veza bila je osuđena na propast, a kada je drugi put našla ljubav, završila je u nesrećnom braku.

Kada je napunila 18 godina, počela je da obavlja kraljevske dužnosti i od tada su je mediji pratili u stopu, pišući o njenim raskošnim toaletama, razuzdanim žurkama i čestim noćnim izlascima. Ona nije krila da je jedno vreme smatrala da bi zbog svog temperamenta bila uspešnija i bolja kraljica i da je zbog toga zavidela sestri, kao i da se osećala da je uvek u njenoj senci. Upravo zato svaki njen javni nastup bio je spektakularan i prenaglašen.

Kada joj je otac preminuo, a sestra postala kraljica, Margaret je doživela stričevu sudbinu. Zbližila se sa očevim asistentom Piterom Tounsendom, u koga se zaljubila, i tražila je dozvolu da se uda za njega, ali je problem nastao zbog toga što je on bio razveden. Ubrzo je njihova veza dospela u javnost i o njima su pisali svi mediji, navijajući za njih. Ipak, prema pravilima crkve, razvedeni smeju da se venčaju samo uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Parlament to nije dozvolio, a da je bez obzira na to odlučila da se uda za Tounsenda, Margareta bi morala da se odrekne svoje titule i titule svoje buduće dece i njihovog prava na nasledstvo britanskog trona i ne bi imala nikakvu vezu sa kraljevskom porodicom.

Princeza Margareta; Wikimedia/Nijs, Jac. de / Anefo
 

Tounsend je poslat u Brisel, gde je radio u britanskoj ambasadi, a sa Margaretom se sreo tek tri godine kasnije, kada je premijer odbio da da dopuštenje za njihov brak. Tada je princeza saopštila javnosti da je odlučila da se ne uda za njega. 

Pet godina posle toga Margareta se udala za fotografa Entonija Armstronga-Džounsa, sa kojim je imala dvoje dece, Dejvida i Saru. 

Lord Snoudon imao je nekoliko zapaženih veza pre braka s princezom, a posebno su ga privlačile plesačice i glumice. Imao je i nezakonito dete, koje je rođeno nekoliko nedelja nakon kraljevskog venčanja. Pisalo se da ga privlače i muškarci, kao i da je bio u trojkama sa muškarcima i ženama, što je samo jednom kratko prokomentarisao rečenicom: “Nisam se zaljubljivao u momke – ali nekoliko njih se zaljubilo u mene.”

Ni tokom braka on nije mogao da odbije druge žene. Entonija su navodno privukle TV producentkinja Lusi Lindzi Hodž i ledi Žaklin Rufus-Ajzaks, dok se Margareta, osetivši se zapostavljeno, okrenula drugom muškarcu. Princezu je sa ljubavnikom Rodijem Levelinom fotografisao paparaco na ostrvu Mustik 1976, nakon čega je njen suprug odlučio da napusti porodični dom. Posle brojnih svađa razveli su se 1978, nakon čega se Entoni ponovo oženio, dok se Margareta nije više udavala. To je bio prvi razvod u britanskoj kraljevskoj porodici posle tri veka.

Princeza Margareta; Wikipedia/David S. Paton
 

Prema medijskim navodima, ona je celog života bila u kontaktu sa svojom prvom ljubavlju Piterom Tounsendom, a kraljica Elizabeta se kajala što nije uspela da ispuni sestrinu želju i omogući joj da bude u braku sa čovekom kojeg voli.

Sva njegova pisma Margareta je sačuvala i dala dopuštenje da se otvore tek 100 godina nakon njenog rođenja. Tako će 2030. godine javnost saznati sve o ljubavi i patnji princeze Margarete.

Princeza Ana

Princeza Ana, drugo dete i jedina ćerka kraljice Elizabete i princa Filipa, smatra se jednim od najkontroverznijih članova kraljevske porodice. Za nju se kaže da je teška kao crna zemlja, da ne preza ni od čega, da se tradicije drži kao pijan plota, te da sve radi po pravilima, tako da joj niko ništa ne može zameriti.

Kada je imala 24 godine, bila je žrtva pokušaja otmice. Te noći, 20. marta 1974, Ana je trebalo da ide u bisokop, ali je njen automobil preseklo drugo vozilo na samo 400 metara od Bakingemske palate. U automobilu sa njom bili su njen tadašnji suprug Mark Filips, ledi Rovena Brejzi, telohranitelj Džejms Biton i vozač Aleksandar Kalender. Telohranitelj je pokušao da savlada muškarca, kasnije identifikovanog kao Ijan Bol, koji se isprečio ispred automobila, ali ga je napadač pogodio ispalivši metak iz pištolja. Ubrzo zatim kidnaper je uspeo da dođe do automobila u kom je bila princeza i pokušao je da je izvuče iz njega, rekavši da želi da mu se plati za njen otkup, ali se ona nije dala. Tada je novinar Brajan Makonel, koji je bio u taksiju koji je tuda prolazio, pokušao da smiri napadača i pomogne princezi. U akciju se uključio i jedan od vozača taksija, Ron Rasel, za koga se kasnije ispostavilo da je bivši bokser. Blokirao je napadačev automobil i pokušao da ga onesposobi zajedno sa policajcem Majklom Hilsom, koji je dotrčao skoro u isto vreme. Nažalost, policajac je upucan. Ron Rasel je, međutim, ostao priseban i udario je Ijana Bola u potiljak. Udarac ga nije savladao, ali ga je dovoljno uplašio da je počeo da beži sa lica mesta, da bi ga na kraju uhvatio i uhapsio drugi policajac.

AP Photo/Alastair Grant, Pool
 

- Sve je to bilo uznemirujuće. Skoro sam izgubila strpljenje, ali sam znala da će pucati u mene ako ga udarim - ispričala je princeza nakon nemilog događaja.

Princeza Ana nije krila da nije srećna što je član kraljevske porodice, pošto se celog života osećala kao da je u senci roditelja i brata prestolonaslednika. 

- Kad smo bili tinejdžeri, na turneji s kraljicom uvek smo znali da ljudi ne aplaudiraju nama. Isprva je bilo teško, ali navikla sam se da sam u senci, ona druga, koja nije u centru pažnje - rekla je Ana jednom prilikom.

Osim toga, Ana nije u dobrim odnosima na sa Kamilom, ženom princa Čarlsa, i to zbog ljubavi iz mladosti. Naime, pre nego što se udala, princeza Ana je bila u ljubavnoj vezi sa Kamilinim prvi suprugom Endruom Parkerom.

Ni njena druga ljubav, sa vojnim činovnikom Markom Filipsom, nije se slavno završila. Njih dvoje su se venčali 1973, dobili su dvoje dece, a onda su se rastali 1989. i razveli 1992. godine.

Gareth Fuller/pool photo via AP
 

Nedugo zatim, osam meseci od razvoda, tada 42-godišnja Ana venčala se s Timotijem Lorensom. Par je imao malu ceremoniju u Škotskoj, nedaleko od kraljičinog dvorca Balmoral. U to vreme nisu mogli da se venčaju u Londonu jer Engleska crkva nije dopuštala da se razvedeni venčaju u crkvi ako je njihov bivši partner i dalje živ.

Princ Hari

Život princa Harija, drugog sina budućeg kralja Velike Britanije, obeležen je brojnim skandalima. Iako je bio uzorni vojnik i miljenik Britanaca i, kako tvrde neki izvori, same kraljice Elizabete, živeo je raskalašno u mladosti, dok je zbog poteza koje je vukao u poslednjih nekoliko godina u više navrata naišao na osudu javnosti.

Čim je počeo da izlazi, tabloidi su počeli da prate svaki njegov korak. Fotografisan je u ludim provodima, pa i go sa devojkom, kada su ga paparaci slikali kroz prozor. Znao je da popije previše i da upadne u bazen, a često se sa devojkama ljubio u javnosti. U jednom baru u Engleskoj umalo nije došlo do tuče nakon rasprave princa sa jednim od prisutnih gostiju, a o njegovoj razuzdanosti svedoči i fotografija na kojoj je go do pojasa sa plastičnim čašama na grudima.

Megan Markl i princ Hari; AP Photo/Seth Wenig
 

Među njegovim najpoznatijim skandalima je i onaj kada se na jednoj zabavi za Noć veštica pojavio u nacističkoj uniformi. Često je pričao neprimerene šale, preterivao je sa alkoholom, pa je čak završio na lečenju od zavisnosti od alkohola na jedan dan. Bilo je i fizičkih sukoba s fotografima koji su samo čekali da ga ulove u sledećem ludom izlasku.

Neko vreme njegov otac je zapošljavao ljude koji su princa pratili na putovanjima kako bi ga sprečili da drugo jutro njegovo lice bude na svim svetskim naslovnicama. Čak je i na venčanju sopstvenog brata napravio incident, kada je sa prijateljima slavio do tri ujutro, pa navodno skočio sa balkona jednog hotela i povredio nogu.

Sve se naizgled promenilo kada je Hari upoznao Megan Markl i odlučio da se uozbilji i venča se s njom. Miran period, ipak, nije trajao dugo, pa je početkom prošle godine Hari zajedno sa suprugom odlučio da se odrekne kraljevskih dužnosti i da se preseli u Ameriku.

Da je ogorčen na svoju porodicu ispostavilo se u martu ove godine, kada su on i Megan dali Opri Vinfri zajednički intervju, prilikom kog je rekao da je jedan od Vindzora imao neprikladan komentar o boji kože njegovog naslednika Arčija. Sada on retko dolazi u Veliku Britaniju, iako tvrdi da se redovno čuje sa članovima svoje porodice, dok ga narod Ujedinjenog Kraljevstva vidi kao otpadnika koji je potpao pod loš uticaj poznate supruge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike