Princeza Ana otkrila zbog čega je kraljica Elizabeta bila zabrinuta u poslednjim danima života

22.12.2023

16:39

0

Ćerka je otvoren pričala o pokojnoj majci

Princeza Ana otkrila zbog čega je kraljica Elizabeta bila zabrinuta u poslednjim danima života
Kraljica Elizabeta II - Copyright Toby Melville/Pool Photo via AP

U novom dokumentarcu koji prikazuje prvu godinu vladavine britanskog kralja Čarlsa III otkriveno je da je kraljica Elizabeta II bila svesna da umire i da se osećala krivom zbog mogućnosti da umre u zamku Balmoral.

Pričajući o kraljičinim poslednjim danima, njena ćerka princeza Ana otkrila je da je kraljica bila zabrinuta da njena smrt ne napravi mnogo neprilika njenim najdražima.

Kraljevska princeza, koja je ostala bliska sa pokojnom kraljicom tokom njenog života, izjavila je da je Elizabeta II bila zabrinut zbog logistike koju sa sobom nosi smrt van Londona i komplikacija koje bi to moglo da izazove prilikom sahrane.

- Na trenutak je bila zabrinuta kad je osetila da bi bilo teže ako bi umrla u Balmoralu, pa smo pokušali da je ubedimo da to ne bi trebalo da utiče na proces donošenja odluka - rekla je Ana i priznala da je osetila „olakšanje“ zbog svoje majke kad je preminula i položena u Kapelu Svetog Đorđa.

- Prilično je čudno što sam osetila olakšanje - to je to, gotovo. Odgovornost prelazi na drugoga - rekla je Ana.

AP photo
Princeza Ana

Ana je bila pored kraljičinog kreveta u trenutku kada je umrla, ali se to desilo slučajno, a ne planski. Kraljevska porodica se zaustavila u zamku Balmoral nakon što je provela nekoliko dana na zapadnoj obali Škotske.

Na drugom mestu u dokumentarcu princeza Ana je pričala o kraljici Kamili, rekavši da je bila „izvanredna“ u načinu na koji je prihvatila svoju novu ulogu i titulu pored kralja Čarlsa.

- Poznajem je dugo. Njeno razumevanje uloge i koliko ona čini razliku za kralja apsolutno je izvanredno. Ova uloga nije nešto za šta bi ona bila prirodna, ali ona to zaista dobro radi. Ona obezbeđuje tu promenu brzine i tona, što je podjednako važno - kazala je Ana.

Kraljica Elizabeta je umrla "mirno" u zamku Balmoral u Škotskoj prošlog septembra nakon što je Bakingemska palata otkrila da je pod medicinskim nadzorom zbog pogoršanja njenog zdravlja. Imala je 96 godina.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike