SAD nastavile sa uvozom ruske nafte, zaobišle sankcije: U novembru iskeširale čak 750.000 dolara

12.01.2024

12:02

0

Saveznici Vašingtona neće dobro reagovati na ovaj potez

SAD nastavile sa uvozom ruske nafte, zaobišle sankcije: U novembru iskeširale čak 750.000 dolara
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države uvezle su sirovu naftu ruskog porekla u vrednosti od 749.500 dolara u novembru 2023. godine, što je prva transakcija otkako je uvedena zabrana uvoza ruskih energenata u aprilu 2022. Ovaj potez postavlja pitanja o tome koliko se SAD pridržavaju politike sankcija i kako bi to moglo da utiče na njihove saveznike.

SAD su u novembru 2023. napravile strateški zaokret uvozom sirove nafte u vrednosti od 749.500 dolara iz Rusije, što nije zebeleženo od sveobuhvatnih sankcija uvedenih u aprilu 2022. Do ovog je došlo nakon tekućih globalnih energetskih izazova, što postavlja pitanja o doslednosti i ciljevima trgovinske politike SAD.

Zabrana uvoza ruske nafte, gasa i drugih energenata bila je kamen temeljac odgovora SAD na geopolitičke tenzije, u skladu sa širim međunarodnim naporima. Međutim, nedavno obnavljanje uvoza nafte iz Rusije izazvalo je debatu o osnovnim motivima i potencijalnim posledicama po saveznike SAD, posebno u Evropi i Japanu.

Tiberio Gracijani, predsednik "Vision & Global Trends", Međunarodnog instituta za globalne analize, sugeriše da američka trgovinska politika, posebno na energetskom tržištu, funkcioniše sa hegemonističkim namerama.

- Uvoz nafte ruskog porekla znači za Vašington ne dozvoliti drugima, posebno evropskim saveznicima, pristup tim resursima - objašnjava Gracijani. Ova strategija, tvrdi on, remeti svetsko energetsko tržište, dajući ekonomsku i geopolitičku prednost SAD.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Na pitanje da li ovaj čin označava kršenje američke politike sankcija, Gracijani naglašava hegemonističku prirodu američkih trgovinskih strategija.

Osim toga, ističe da ovaj potez ima za cilj da evropskim saveznicima oduzme mogućnosti da ponovo uspostave ekonomsko-komercijalne aktivnosti sa Rusijom, đto bi ih dugoročno vezalo za energetsko tržište SAD i učinilo zavisnim od Vašingtona.

Godine 2022. SAD su, zajedno sa drugim zemljama G7, EU, Švajcarskom i Australijom, uvele gornje granice cena ruske nafte kako bi smanjile prihod Moskve. Kompanijama iz ovih zemalja bilo je zabranjeno da pružaju usluge transporta, osiguranja i finansijske usluge za rusku naftu koja se prodaje iznad postavljene granice od 60 dolara po barelu. Plafoni cena za naftne derivate variraju u zavisnosti od vrste, sa dizelom ograničenim na 100 dolara po barelu i lož-uljem na 45 dolara po barelu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike