Tramp otkrio na koji način bi Ukrajina mogla da dobije pomoć: Kijevu se neće svideti (VIDEO)

13.04.2024

13:46

0

Postavio je svoje uslove i tražio od Evrope da prati tempo SAD

Tramp otkrio na koji način bi Ukrajina mogla da dobije pomoć: Kijevu se neće svideti (VIDEO)
Copyright Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da se ne bi protivio da Kongres odobri veću pomoć Ukrajini ukoliko bi se pomoć dala u obliku zajma, a ne poklona. On je takođe insistirao da evropski saveznici moraju da daju istu količinu pomoći pomoći kao i Vašington.

Obraćajući se novinarima u petak zajedno sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Majkom Džonsonom, Tramp je izjavio da podržava republikanskog lidera Doma. Upitan da li bi dao blagoslov za ukrajinski zakon o pomoći ako ga Džonson iznese na glasanje, rekao je da "razmišljaju o tome da ga daju u formi zajma, a ne poklona".

- Nastavljamo da delimo poklone u milijardama i milijardama dolara, i moramo to da shvatimo - rekao je Tramp.

Tramp je pretpostavljeni republikanski kandidat na ovogodišnjim predsedničkim izborima i boriće se protiv aktuelnog predsednika Džoa Bajdena. On je prvi put izneo ideju o pretvaranju pomoći Ukrajini u kredite u februaru, a više puta je tvrdio da će okončati sukob Kijeva sa Moskvom u roku od 24 sata tako što će obe strane primorati da sednu za pregovarački sto.

Republikanski poslanici blokiraju nova odobrenja pomoći Ukrajini od prošle jeseni, tvrdeći da Bajden samo produžava krvoproliće, a ne nudi nikakvu strategiju za okončanje krvoprolića. Međutim, Džonson je navodno spreman da dozvoli da zakon o finansiranju Ukrajine vredan 60 milijardi dolara da na glasanje u Predstavničkom domu, uprkos protivljenju većine republikanaca.

Sa zastupnicom Mardžori Tejlor Grin, Trampovom saveznicom, koja je zapretila da će insistirati na glasanju za smenjivanje Džonsona, govornik je u petak otputovao na Floridu da se sastane sa bivšim predsednikom.

 

 

- To nije laka situacija ni za jednog govornika. Mislim da radi veoma dobar posao. On radi otprilike onoliko dobro koliko bi ti radila - kazao je on, napominjući da ako se odobri nova pomoć SAD Ukrajini, "Evropa mora da pojača pomoć, da se izjednači. Oni se ne izjednačuju. Veoma sam uznemiren zbog toga jer su oni pogođeni mnogo više nego mi."

Tramp je ponovio tvrdnju da do sukoba Rusije i Ukrajine nikada ne bi došlo da je on i dalje predsednik. Kazao je i da je Bajdenova nesposobnost otvorila vrata i za ukrajinsku krizu i za rat Izraela i Hamasa i da je Amerika pod vođstvom njegovog naslednika "nacija u opadanju".

Tramp je takođe upozorio da bi sukobi u Ukrajini i Izraelu mogli dramatično da eskaliraju i pre američkih izbora u novembru.

- U našoj zemlji se dešava mnogo loših stvari, ali to je najmanji problem. Imate Rusiju, mogli bismo da završimo u svetskom ratu između Rusije, Ukrajine i u potpunom haosu - rekao je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike