Nove sankcije SAD za transport ruske nafte: Kažnjena tri tankera i njihovi vlasnici

02.12.2023

09:40

1

Američko Ministarstvo finansija navelo je da su brodovi prevozili ruski "ural" koji se prodavao za iznad 70 dolara po barelu

Nove sankcije SAD za transport ruske nafte: Kažnjena tri tankera i njihovi vlasnici
Tankeri prevoze rusku naftu - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države uvele su dodatne sankcije zbog nepoštovanja gornje granice cene ruske nafte, koju su G7, Evropska unija i Australija odredile da bude na 60 dolara po barelu. 

Sankcionisana su tri entiteta i tri tankera za prevoz nafte, prenosi Rojters. Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su korišćeni zapadni pomorski servisi kao što je transport, osiguranje i finansiranje, kako bi se prevezla ruska nafta po ceni većoj od one koju su nametnule zemlje Grupe 7, EU i Australija.

Mehanizam ograničenja cene ruske nafte predviđa i zabranu zapadnim kompanijama da pružaju usluge, uglavnom vezane za transport, za naftu koja se prodaje iznad ove cene. 

Profimedia
 

Američko Ministarstvo finansija navelo je da su brodovi "NS Čempion", "Viktor Bakajev" i "HS Atlantika" prevozili ruski "ural" koji se prodavao za iznad 70 dolara po barelu.

Brodovi su koristili usluge osobe iz SAD, dodaje se u saopštenju, bez ulaženja u detalje. Saopšteno je i da je registrovani vlasnik "NS Čempiona" kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Sterlin Šiping", u ovoj arapskoj zemlji registrovan je vlasnik i "Viktora Bakajeva", dok je "HS Atlantik" u posedu kompanije sa sedištem u Liberiji.  

Sankcije blokiraju svu imovinu i poslove navedenih tankera i vlasnika u SAD ili u posedu američkih lica, a ta imovina se mora prijaviti Upravi za inostranu imovinu Ministarstva finansija, podseća Rojters.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike