Peskov: Antiruske sankcije štete evropskim zemljama, ograničenje cene nafte uneće haos na tržištu

05.12.2022

11:51

0

Kremlj posebno ističe štetu po nemačku ekonomiju

Peskov: Antiruske sankcije štete evropskim zemljama, ograničenje cene nafte uneće haos na tržištu
Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da antiruske sankcije očigledno nanose štetu evropskim zemljama koje su ih uvele.

- Određeni problemi očigledno nastaju zbog sankcija. Iako one do sada nisu bile kritične, ovde bi se moglo raspravljati sa nemačkim kancelarom Šolcom - rekao je Peskov o uticaju sankcija na Rusiju.

AP Photo/Olivier Matthys
Olaf Šolc

Kako je rekao, stručnjaci savršeno vide proces prilagođavanja ruske privrede tim uslovima i to nije profesionalno poricati. 

- Štaviše, verovatno bi bilo neprofesionalno prikrivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama, mislim na sankcije koje su nam Evropljani uveli. Ova šteta je očigledna, kao i šteta od tih sankcija nemačkoj ekonomiji - istakao je Peskov. 

Nemački kancelar je ranije izjavio da je od početka vojnih dejstava u Ukrajini bilo jasno da će sankcije ostati na duži vremenski period i da efikasnost tih ograničenja raste iz nedelje u nedelju.

"Ograničenje cene ruske nafte destabilizovaće tržište energenata"

Kremlj je saopštio da će ograničenje cene ruske nafte destabilizovati globalno tržište energenata, ali da neće uticati na sposobnost Moskve da zadovolji potrebe svoje vojne operacije u Ukrajini.

Peskov je izjavio da se Rusija priprema kako će reagovati na potez G7 i saveznika koji brane zemljama i kompanijama da osiguravaju, finansiraju i servisiraju plovila trećih zemalja koja prevoze rusku naftu morskim putem, kupljenu iznad granice od 60 dolara po barelu.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

- Rusija i ruska privreda imaju potreban kapacitet da u potpunosti zadovolji potrebe i zahteve specijalne vojne operacije - rekao je Peskov.

On je dodao da će gornja granica cene ruske nafte u potpunosti destabilizovati globalna energetska tržišta i poručio Evropljanima da treba da se pripreme za više cene.

Cena Brent nafte porasla je danas za 1,7 odsto na 87,01 dolara po barelu. 

Nekoliko ruskih zvaničnika ranije je izajvilo da Moskva neće prodavati naftu zemljama koje se pridržavaju ograničenja cene ruske nafte.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike