Kina neće da oprašta: Ovo su pet udarnih odgovora Amerikancima

07.01.2024

07:17

0

Peking sankcioniše pet kompanija iz SAD

Kina neće da oprašta: Ovo su pet udarnih odgovora Amerikancima
AP21064258597812 - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

Kina će sankcionisati pet američkih proizvođača vojne opreme kao odgovor na najnoviju prodaju američkog naoružanja Tajvanu, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

- On je u saopštenju upozorio da nedavna prodaja američkog oružja Tajvanu ozbiljno potkopava suverenitet i bezbednosne interese Kine i ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu - prenosi Rojters.

Kompanije koje će biti sankcionisane su BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsistems, AeroVironment, Viasat i Data Link Solutions. Kina će zamrznuti imovinu ovih kompanija i zabraniti njihovo delovanje u Kini, rekao je portparol kineskog Ministarstva.

Stejt department je prošlog meseca odobrio 300 miliona dolara za opremanje tajvanskih taktičkih informacionih sistema.

Prodaja američkog oružja Tajvanu je često izvor napetosti na relaciji Vašington-Peking jer Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, što vlasti regiona Tajvana odbacuju, navodi Rojters. Agencija dodaje da su kineske sankcije uvedene uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u regionu Tajvana koji se održavaju 13. januara, a koje je Kina označila kao izbor između rata i mira.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike