Ne toliko bogata trpeza ove godine: Kako je inflacija pojela Božić državama Evropske unije

24.12.2023

09:15

0

Sve je poskupelo, a prognoze tek nisu dobre

Ne toliko bogata trpeza ove godine: Kako je inflacija pojela Božić državama Evropske unije
Copyright Freepik

Božić bi trebalo da bude vreme dobrog raspoloženja, ali ove godine rastuće cene svečanih poslastica širom Evrope oduzimaju sjaj proslavama.

Bilo da se radi o hrani i piću ili poklonima, više cene otežavaju život evropskim domaćinstvima.

Božićna večera

Svečana gozba drugačije izgleda širom Evrope. Dok je u Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj i Nemačkoj živina poput ćuretine, guske ili patke obično u centru stola, riba je popularna u istočnoj Evropi, a svinjetina zauzima glavno mesto u mnogim nordijskim zemljama.

Na sve ovo je uticala inflacija u protekloj godini pošto je cena žitarica, koje se nalaze u većini stočne hrane, povećana ratom u Ukrajini, zajedno sa gorivom za transport, energijom za preradu i većim troškovima rada.

Problemi sa ptičijim gripom povećali su troškove proizvođača živine širom Evrope, dok je uzgoj lososa pogođen štetočinama i bolestima, a zalihe divlje ribe preopterećene su većom potražnjom i klimatskom krizom.

Profimedia
 

Cena živine u Velikoj Britaniji porasla je za 5 odsto u odnosu na prošlu godinu (za 30 odsto u poređenju sa 2020), što je doprinelo skupljoj večeri za mnoge porodice ove godine.

Slična je priča u Irskoj i Francuskoj. Iako je tamo inflacija niža nego u Velikoj Britaniji, i dalje je značajna, a živina je koštala oko četvrtinu više nego pre tri godine. U Nemačkoj je cena blago pala u odnosu na prošlu godinu, ali je 43 odsto veća nego što je bila uoči praznične sezone 2020.

U Norveškoj, gde su najpopularnija božićna večera svinjska rebarca ili trbuh (iako su ovčetina ili jagnjetina takođe prisutni), porodice će ove godine plaćati 10 odsto više ovo zadovoljstvo i 34 odsto više nego 2020. godine. Komšije Norvežana u Danskoj nisu imale isti skok cena, pri čemu je cena svinjskog mesa porasla samo za 12 odsto od 2020.

U delovima istočne Evrope šaran je izuzetno popularan za Božič, a ove godine će ta tradicija koštati znatno više nego nekada: cena ribe u Mađarskoj i Poljskoj porasla je za više od 60 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. I u Češkoj su cene ribe porasle, ali ne tako drastično - 16 odsto u odnosu na pre tri godine.

Ni vegetarijanci širom Evrope nisu pošteđeni. Ekstremni vremenski uslovi širom Evrope, pogoršani klimatskom krizom, doveli su do raskvašenih polja u Velikoj Britaniji i suše u južnim zemljama kao što je Španija, što je uticalo na manju proizvodnju.

Profimedia
 

Zbog toga je cena povrća porasla za oko 30 odsto u proseku u EU i Velikoj Britaniji od 2020. godine, dok su u Španiji cene porasle za 13 odsto od prošle godine, što je povezano sa ekstremnim vremenskim prilikama na jugu Evrope.

Čokolada

Ovo je teška godina i za one koji vole slatko, koji će sada morati veoma pažljivo da broji svoje čokoladne zalogaje. U proseku, cene konditorskih proizvoda porasle su za 22 odsto u EU od 2020.

Cene kakaa dostigle su najviši nivo na tržištima robe od 1970-ih, nakon niza loših berbi u Gani i Obali Slonovače, dve važne zemlje u razvoju. Ove godine strahovi od poplava u Obali Slonovače doprineli su dugoročnim problemima oko dostupnosti zemljišta, bolesti i pristupa đubrivu.

Cene čokolade su takođe podstaknute poskupljenjem šećera, takođe zbog loših vremenskih uslova, kao i viših troškova pakovanja i transporta povezanih sa cenom nafte.

Cene u Mađarskoj su porasle - za 56 odsto od 2020. godine - što je odraz šire inflacije cena hrane u zemlji zbog mešavine ekonomskih problema koji su uticali na devizne kurseve.

Profimedia
 

U Švedskoj su cene porasle za više od 18 odsto u odnosu na prošlu godinu, a šanse za pad maloprodajnih cena u Evropi u skorije vreme veoma su male jer se uzgajivači kakaoa suočavaju sa sve težim uslovima zbog klimatske krize.

Piće

Alkohol ima veliku ulogu u začinjavanju Božića za mnoge širom Evrope.

Rastući troškovi pravljenja stakla za flaše udružili su se sa teškoćama u uzgoju useva potrebnih za proizvodnju alkohola, od žitarica do grožđa, što je podiglo cene.

Pixabay
 

Mađari možda možda neće nazdravljati voćnom rakijom palinkom jer imaju najgoru inflaciju alkohola sa cenama koje su porasle za 37 odsto od 2020. godine. Poljska ne zaostaje previše sa 28 odsto. Italija i Švedska su zabeležile manji rast - 10 odsto, dok je Velika Britanija u sredini sa porastom cena od 16 odsto od 2020. godine, uprkos strahovima od povećanja cena vina nakon Bregzita.

Putovanje

Putni troškovi su u porastu i malo je verovatno da će ovog Božića biti manji.

Rat Rusije i Ukrajine doveo je do vrtoglavog skoka cena goriva u mnogim zemljama, čineći vožnju do kuće daleko skupljom nego prošlog Božića, a novi skok cena desio se nakon rata u Izraelu i Pojasu Gaze. Nedavni problemi u Crvenom moru koji ograničavaju promet naftnih tankera mogli bi da održe cene visokim.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike