Ukrajini više nema ko da pomogne: SAD nemaju plan B, a priča se o kontraofanzivi

12.04.2024

14:15

0

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena sve je više "frustrirana“ i republikancima i evropskim saveznicima zbog kašnjenja u finansiranju

Ukrajini više nema ko da pomogne: SAD nemaju plan B, a priča se o kontraofanzivi
Copyright Profimedia

SAD su ostale bez mogućnosti da pomognu Ukrajini, osim da se nadaju da će Kongres na kraju usvojiti paket pomoći od 60 milijardi dolara pre nego što linija fronta počne da se urušava pod pritiskom Rusije, izvestio je Blumberg u četvrtak, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Prema izvorima pomenutog medija, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena sve je više "frustrirana“ i republikancima i evropskim saveznicima zbog kašnjenja u finansiranju.

Republikanska stranka je mesecima blokirala Bajdenov bezbednosni paket, zahtevajući jače mere za suzbijanje ilegalne imigracije na južnoj američkoj granici.

U međuvremenu, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson signalizirao je ranije ovog meseca da bi predlog zakona uskoro mogao da se nađe na glasanju sa "nekim važnim inovacijama“, uključujući obezbeđivanje kredita Ukrajini umesto bespovratne pomoći.

Blumberg je citirao zvaničnike koji žale zbog nedostatka "plana B“, osim dugo očekivanog paketa od 60 milijardi dolara. Jedan od intervjuisanih je insistirao da EU počne da koristi profit koji se ostvaruje zamrznutim ruskim suverenim sredstvima na Zapadu za pomoć Ukrajini.

Moskva je više puta označila zamrzavanje kao "krađu“, upozoravajući na odmazdu ako se sredstva iskoriste za pomoć Kijevu.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
 

Drugi izvor Blumberga rekao je da bi EU hitno trebalo da obezbedi Ukrajini više američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot iz sopstvenih zaliha, pošto je zemlja izložena stalnim ruskim udarima usmerenim na njenu energetsku, logističku i vojnu infrastrukturu.

Ukrajinski zvaničnici su se žalili na nedostatak municije, nazivajući to sve ozbiljnijim problemom. General Kristofer Kavoli, šef evropske komande SAD, ocenio je ranije ove nedelje da je Rusija nadmoćnija od Ukrajine u odnosu pet prema jedan. On je rekao i da Rusija proizvodi tri puta više granata nego ceo NATO.

Imajući to na umu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je Zapad da će Kijev "izgubiti rat“ ukoliko ne dobije ogroman paket pomoći SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ukrajinska ekonomija može da funkcioniše samo zahvaljujući stranoj pomoći, tvrdeći da bi bez redovnih novčanih priliva brzo propala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike