Zabranjen ulazak u Rusiju za 963 Amerikanca: Ukrajinci blokirali turske brodove (FOTO/VIDEO)

21.05.2022

21:33

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Zabranjen ulazak u Rusiju za 963 Amerikanca: Ukrajinci blokirali turske brodove (FOTO/VIDEO)
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 87. dan.

Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u, što je odluka podstaknuta operacijama ruske vojske u Ukrajini, a prigovori Turske su iznenadili ostale članice te organizacije. Naime, Turska je poručila svojim saveznicima da će odbiti članstvo Švedske i Finske u NATO-u.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u Beloj kući ugostio lidere Finske i Švedske koje teže članstvu u NATO. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Holandiji da je uveren da će Švedska i Finska uspeti da se pridruže NATO i dodao da Nemačka čini sve što je moguće da se to dogodi.

Načelnik nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev tvrdi da za to vreme Kijevski režim priprema provokaciju uz primenu minobacača koji gađaju nasumice u Sumskoj oblasti da bi izazvali rusku stranu da uzvrati vatru po stambenim objektima.

Šta znamo do sad?

U toku je 87. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske: "Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

- Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

Pratite 24sedam LIVE blog

23.35 Plaćenici u Ukrajini u "problemu"

Plaćenici u Ukrajini suočavaju se sa nedostatkom oružja, municije, pancir prsluka i prve pomoći, rekao je za „Ajriš tajms“jedan od njih, Britanac.

- Mnogi su došli sa Zapada sa prevelikim očekivanjima da će biti potpuno opremljeni čim stignu ovde. Ali, nije bilo ni pancira ni oružja a ljude su ipak slali na front, rekao je on.

Mnogi od njih sada sami nabavljaju opremu.

23.20 Moskva razmišlja o razmeni UKR zarobljenika za Medvedčuka

Član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki, tokom posete Donjecku, izjavio je da će Moskva proučiti inicijativu za razmenu zarobljenih vojnika ukrajinskog bataljona Azov za ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.

"Što se tiče razmene, proučićemo to pitanje. Ne samo mi, već oni koji imaju ovlašćenja u Moskvi da proučavaju i donose odluke u vezi sa inicijativom za razmenu Medvedčuka za pripadnike Azova", rekao je Slucki, prenela je agencija RIA Novosti.

Printscreen / Telegram / Volodimir Zelensky
 

 

Služba bezbednosti Ukrajine je stavila u pritvor Medvedčuka po nalogu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

 

22.35 Podoljak: Neće biti ustupanja teritorije Rusiji

Ukrajina je danas odbacila mogućnost na da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti bilo kakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

Priznajući da stav Kijeva o ratu postaje sve beskompromisniji, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je u intervjuu za Rojters rekao da bi se ustupci osvetili Ukrajini jer bi Rusija uzvratila jače posle svakog prekida borbe.

"Rat neće prestati (posle bilo kakvih ustupaka). Samo će biti stavljen na pauzu na neko vreme", rekao je on Rojtersu u dobro čuvanoj predsedničkoj kancelariji, gde su neki prozori i hodnici zaštićeni vrećama peska.

Podoljak je kazao da će posle izvesnog vremena Rusi ojačati svoje oružje i ljudstvo, i krenuti u novu ofanzivu, još krvaviju i obimniju.

22.15 Zelenski razgovarao sa Dragijem o sankcijama RUS, lukama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je danas razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i naglasio važnost dodatnih sankcija Rusiji i deblokade ukrajinskih luka.

Zelenski je napisao na Tviteru da je, takođe, zahvalio Dragiju na njegovoj bezuslovnoj podršci nastojanju Ukrajine da postane članica Evropske unije, preneo je Rojters.

 

 

Kako je naveo, poziv je inicirao italijanski premijer.

21.35 Među zarobljenicima iz "Azovstalja" i stranci

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da među zarobljenicima iz "Azovstalja", prema prvim informacijama, ima stranaca.

On je dodao da je šest ekstremista poginulo prilikom pokušaja da dignu u vazduh skladište sa municijom pre predaje.
Pušilin nije isključio mogućnost da se u "Azovstalju" krije još ukrajinskih vojnika.

 

 

20.30 Zelenski: Milioni tona hrane u ukrajinskim lukama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u ukrajinskim lukama blokirano 22 miliona tona hrane i da se razmatraju različiti načini za rešenje tog problema.

Zelenski je rekao da je Rusija blokirala "sve pomorske opcije za izvoz prehrambenih proizovda" i da ih "Rusija tiho krade", prenosi ukrajinska agencija Interfaks.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

"Pšenica se otprema negde drugde. Znamo gde je to", rekao je Zelenski nakon razgovora sa portugalskim premijerom Antoniom Koštom.

20.00 Gradonačelnik Marijupolja Konstantim Ivaščenko rekao je da u gradu mirno

- U ovom momentu u gradu je mirno. Već nedelju dana nije otvarana vatra na civilne objekte, kuće, infrastrukturu. Zato se nadamo da će ubrzo da se normalizuje život, rekao je on.

U gradu je, kako navodi, u potpunosti uništeno 15 odsto stambenih objekata.

 

 

19.00 Milicija LNR:Preuzeli smo kontrolu nad uporištem kod Popasne

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodnme Republike (LNR) preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga južno od mesta Popasna, rekao je jedan od pripadnika milicije.

Prema njegovim rečima, to je bilo veoma dobro utvrđen položaj snaga iz Kijeva, prenosi Sputnjik.

Portparol Narodne milicije Ivan Filiponenko rekao je i da je oslobođeno mesto Novozvanovka.

18.25 - Ponovo granatirano rusko selo Tetkino

Rusko selo Tetkino u Kurskoj oblasti ponovo je danas granatirano sa teritorije Ukrajine, a žrtava nije bilo, saopštio je regionalni guverner Roman Starovojt.


17.35 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa premijerom Portugala Antoniom Kostom.

Zelenski je na Telegramu naveo da je sa Kostom razgovarao o daljoj pomoći Portugala Ukrajini u pogledu odbrane, kao i o šestom paketu sankcija Rusiji, procesuiranju ratnih zločinaca, prijemu u EU i posleratnoj obnovi, prenosi Gardijan.

Premijer Portugala je na svom Tviter nalogu objavio da ta zemlja "nedvosmisleno" stoji uz Ukrajinu i da je "posvećen daljem produbljivanju humanitarne, finansijske i vojne podrške" toj zemlji, navodi britanski list.

 

 

16.46 - Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga južno od mesta Popasna, rekao je za Sputnjik jedna od pripadnika milicije.

Prema njegovim rečima, da je to bilo veoma dobro utvrđen položaj snaga Kijeva.

Portparol Narodne milicije Ivan Filiponenko rekao je da je oslobođeno mesto Novozvanovka.

16.40 Slucki: Ukrajinskim borcima suđenja na različitim nivoima

Predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je danas da će akcije ukrajinskih boraca u Marijupolju i Kramatorsku biti predmet suđenja na različitim nivoima.

"Da, sudovi će biti obavezni. Neprihvatljivo je opraštati takve stvari da se takve situacije nikada više ne bi dešavale u ljudskoj istoriji“, poručio je Slucki u razgovoru sa šefom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisom Pušilinom, prenose RIA Novosti.

Prethodno je Pušilin rekao da je neizbežan tribunal protiv ukrajinskih boraca, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, i da je to zahtev javnosti.

16.09 - Zelenski se sastao sa premijerom Portugala u Kijevu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sastao se danas sa premijerom Portugala Antoniom Kostom.

Zelenski je na Telegramu naveo da je sa Kostom razgovarao o daljoj pomoći Portugala Ukrajini u pogledu odbrane, kao i o šestom paketu sankcija Rusiji, procesuiranju ratnih zločinaca, prijemu u EU i posleratnoj obnovi, prenosi Gardijan.

15.27 - Plaćenici u Ukrajini suočavaju se sa nedostatkom oružja, municije, pancir-prsluka i prve pomoći, rekao je za „Ajriš tajms“jedan od njih, Britanac.

Printscreen/Telegram
 

- Mnogi su došli sa Zapada sa prevelikim očekivanjima da će biti potpuno opremljeni čim stignu ovde. Ali, nije bilo ni pancira ni oružja a ljude su ipak slali na front - rekao je on.

Mnogi od njih sada sami nabavljaju opremu.

14.10 - Rusija zabranila ulazak Bajdenu, Blinkenu, šefu CIA...

Rusija je danas saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američka državljanina, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naglasilo da je ovaj korak odgovor na sankcije koje SAD stalno nameću Rusiji i upozorilo da će "neprijateljske akcije” i dalje dobijati “odgovarajući odgovoor”, prenosi RIA Novosti.

13.47 - Ukrajinci granatirali rusko selo

Selo Tetkino, koje se nalasi u ruskoj Kurskoj oblasti nedaleko od granice sa Ukrajinom, bilo je meta granatiranja ukrajinskih snaga, izjavio je gubernator regiona Roman Starovojt.

Kako je rekao, za sada nema informacija o tome da li u napadu ima žrtava ili ranjenih.

13.27 - Bajden potpisao zakon o pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas zakon o pružanju pomoći Ukrajini od gotovo 40 milijardi dolara u okviru nastojanja da pojača vojnu podršku toj zemlji zbog napada Rusije, saopštila je Bela kuća.

AP Photo/Evan Vucci
Džozef Bajden

Bajden je zakon potpisao dok boravi u Seulu gde se sastao sa novim južnokorejskim predsednikom Jun Suk-jeolom, prenosi Rojters.

12.42 - Pušilin: Neophodan tribunal protiv boraca iz Azovstalja

Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, rekao je danas da je neizbežan tribunal protiv ukrajinskih boraca, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, i da je to zahtev javnosti.

- Verujem da je Tribunal neizbežan, pravda mora pobediti. Ovo je zahtev običnih ljudi, ovo je zahtev društva, ovo je zahtev zdravog dela svetske zajednice - rekao je Pušilin tokom sastanka sa predsednikom Odbora Državne dume za međunarodne poslove Leonidom Sluckim.

12.26 - DNR: Ovo za nas predstavlja kraj rata

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da specijalna operacija Rusije u Ukrajinu predstavlja kraj rata za Donbas koji je trajao osam godina.

- Oslobodilačka operacija za nas označava kraj rata - rekao je Pušilin tokom sastanka sa liderom partije LDPR Leonidom Sluckim u Državnoj dumi Rusije.

12.24 - U Rubežnom su nacisti, povlačeći se, minirali tela poginulih meštana, piše Sputnjik.

 

 

11.58 - Ukrajinci blokirali turske brodove

Ukrajina je blokirala 21 turski brod u Odesi, a Кijev ih koristi kao živi štiti, prenela je agencija „Ajdinlik“.

- Prema informacijama koje smo dobili, 21 brod koji ne sme da napusti luku u Odesi pripada Turskoj. Ukrajina ne želi da ti brodovi izađu iz luke, pozivajući se na „opasnost" i na preostale mine u moru. Rusija je otvorila bezbednosni koridor, ali za sada nije dozvoljen prolaz - piše list.

11.38 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da računa na razmenu zarobljenika, odnosno onih koji su se predali u „Azovstalju“.

- Momci su dobili signal od vojske da imaju puno pravo da izađu i sačuvaju svoje živote. Dalje sve zavisi od toga šta su preuzeli na sebe Ujedinjene nacije, Međunarodni komitet Crvenog krsta i Ruska Federacija kada su obećali da će ukrajinska vojska biti bezbedna i da se može očekivati neki vid razmene - izjavio je Zelenski.

11.39 - Tras: Moldaviju treba "opremiti prema NATO standardima"

AP Photo/Alberto Pezzali, File
Liz Tras

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je da bi Moldavija trebalo da bude "opremljena prema NATO standardima" kako bi joj se pomoglo da se zaštiti od ruske pretnje.

11.34 - Ruska vojska saopštila je danas da je uništila veliku pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj oblasti Žitomir, zapadno od Kijeva.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom jučerašnjeg dana ruska avijacija oborila ukrajinski avion Su-25, kao i da su snage PVO oborile 14 neprijateljskih dronova.

Prema rečima portparola ruskog odbrambenog resora Igora Konašenkova, ukrajinski avion oboren je tokom vazdušne borbe sa ruskim avionima nad mestom Belicko u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Takođe je rekao i da je ruska avijacija tokom dana gađala i četiri komandna centra ukrajinske vojske, 47 lokacija sa ljudstvom i vojnom tehnikom, a uništeno je i jedno skladište municije u okolini mesta Drobiševo.

11.23 - Ruska vojska raketirala skladište goriva kod Odese

Slika ekrana/Jutjub/ The Kremlin Stories
Igor Konašenkov

Ruska vojska danas je izvestila o raketnom napadu na skladišta goriva u blizini ukrajinskog grada Odese.

- U Odeskoj oblasti, u lučkoj fabrici, visokoprecizne rakete ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uništile su skladišta sa gorivom namenjenim za oklopna vozila - saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

10.09 - Likvidirano 23 ukrajinskih ekstremista

Snage Donjecke Narodne Republike u toku prethodnog dana likvidirali su još 23 ukrajinskih ekstremista, saopštila je Narodna milicija republike.

- Tokom proteklog dana, naši vojnici likvidirali su 23 ukrajinskih ekstremista, jedan vatreni položaj haubice D-30 kalibra 122 milimetra, dva tenka i dva borbena vozila pešadije. Zaplenjeno je jedno borbeno vozilo pešadije, dva oklopna transportera, jedan protivavionski top 3U-23-2 i tri teretna vozila - navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, tokom prethodna 24 časa neprijatelj je na teritoriju DNR ispalio 294 granate i mine iz višecevnih raketnih sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122 milimetra, topova kalibra 122 milimetra, kao i minobacača kalibra 120 i 82 milimetra.

09.49 - Objavljen snimak dejstva višecevnog raketnog lansera „Grad“ po položajima ukrajinskih trupa

 

 

09.09 - Gasprom potvrdio potpunu obustavu isporuke gasa Finskoj

Ruski "Gasprom" potvrdio je potpunu obustavu isporuka gasa Finskoj od danas, zbog odbijanja da gas bude plaćen u rubljama.

Do kraja radnog dana 20. maja "Gasprom eksport" nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od finskog Gasuma, u skladu sa Ukazom predsednika Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju, prenosi list Izvestija.

Dodaje se da je 2021. godine Gasprom eksport isporučio finskoj kompaniji Gasum 1,49 milijardi kubnih metara gasa, što je činilo dve trećine ukupne potrošnje gasa u Finskoj.

08.43 - Ruske trupe pokusavaju da obnove rad luke u Marijupolju

Profimedia
 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe pokušavaju da obnove rad luke u Marijupolju.

Navodi se da ruske snage preduzimaju mere za obnavljanje funkcionisanja luke i da rade na razminiravanju infrastrukture.

Drugi detalji nisu navedeni. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinoć da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Marijupoljom i fabrikom Azovstalj.

07.59 - Mađarska za embargo na rusku naftu samo morskim putem

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je Budimpešta predložila Evropskoj uniji da uvede embargo na isporuku ruske nafte morskim putem, a da se isporuke naftovodima izuzmu iz sankcija, kako bi privrede zemalja tog bloka nastavile normalno da funkcionišu.

- Ako Evropska unija želi da kazni Rusiju po pitanju nafte, onda je neophodno uvesti embargo na isporuke nafte morskim putem, jer one čine najveći udeo u isporuci ruske nafte Evropi, dok su isporuke putem naftovoda manje - rekao je Sijarto.

Dodao je da ako zemlje EU odluče da naprave izuzetak po pitanju sankcija za snabdevanje naftovodom, privrede zemalja članica nastaviće da funkcionišu, a EU će postići svoj cilj.

07.30 - Humanitarni koncert u Ruskom domu za decu Donbasa

U Ruskom domu u Beogradu sinoć je održan humanitarni koncert pod nazivom "Mirno nebo za dečji osmeh" za podršku deci sa područja Donbasa.

Koncert su organizovali udruženje "Narodna diplomatija" iz Srbije, srpsko odeljenje Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, nevladina ruska organizacija "Ruska humanitarna misija" i Koordinacioni savet ruskih sunarodnika u Srbiji.

Organizatori su izrazili nadu da će pomoć i podrška naroda iz Srbije bar malo olakšati odrastanje dece iz Luganske i Donjecke republike koji, kako je rečeno, žive u teškim uslovima.

07.11 - Obustavljene isporuke ruskog gasa Finskoj

Isporuke ruskog gasa Finskoj obustavljene su jutros u 07.00 sati po lokalnom vremenu, prenosi RIA Novosti.

Gasprom eksport je juče obavestio finsku energetsku kompaniju Gasum da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prestati 21. maja ujutru zato što Finska nije pristala da plaća gas u rubljama, saopštilo je finsko Ministarstvo za rad i privredu.

Prema dugoročnom ugovoru, valuta plaćanja je evro. Gasum je odlučio da pokrene arbitražni postupak, jer smatra da ruska strana zahtevom za plaćanje gasa u rubljama krši ugovor, navelo je finsko ministarstvo.

07.03 - SAD planiraju da zadrže 100.000 vojnika u Evropi

Sjedinjene Američke Države će u doglednoj budućnosti zadržati 100.000 vojnika u Evropi ukoliko Rusija poveća pretnje Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO, izjavilo je nekoliko američkih zvaničnika.

Broj američkih vojnika bi privremeno mogao i da se poveća ukoliko NATO bude izvodio više vojnih vežbi u regionu, a SAD bi mogle da uspostave dodatne baze u Evropi ako se bezbednosno okruženje promeni, rekli su zvaničnici, prenosi CNN.

Takvi planovi se razmatraju nakon jučerašnjeg sastanka šefova NATO u Briselu, a preporuke će biti iznete na samitu ministara odbrane NATO u junu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike