Zelenski potvrdio: Ukrajina planira novu kontraofanzivu!

10.04.2024

11:46

0

Kijev već ima plan, ali mu treba pomoć Zapada, kao i do sada

Zelenski potvrdio: Ukrajina planira novu kontraofanzivu!
Copyright Profimedia

Zapadna vojna tehnologija može da omogući Kijevu da pokrene novu kontraofanzivu protiv Rusije, smatra ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Dok su ukrajinske snage trenutno potisnute na bojnom polju, Kijev se nada da će preokrenuti situaciju zahvaljujući pomoći Zapada, rekao je ukrajinski lider za nemački tabloid "Bild".

- Rusija ima više ljudi, više oružja. Ali Zapad ima moderne sisteme naoružanja. Ako dobijemo licence od naših partnera, onda se ne radi o broju ljudi. Radi se o kvalitetu oružja - rekao je ukrajinski predsednik.

Kijev već ima plan za novu kontraofanzivu protiv Rusije, rekao je Zelenski, ističući da to zavisi od obnavljanja vojne pomoći SAD njegovoj zemlji i od pomoći Zapada Ukrajini da poveća domaću vojnu proizvodnju.

Prošle godine Ukrajina je pokušala kontraofanzivu. Očekivalo se da će trupe koje je obučio i naoružao Zapad probiti ruske odbrambene linije i ostvariti veliku pobedu. Međutim, imale su samo zanemarljivi teritorijalni dobitkom po cenu desetina hiljada ukrajinskih vojnika i iscrpeli su svoje zalihe oružja. Rusija je procenila ukrajinske vojne gubitke od početka juna do kraja oktobra 2023. na oko 90.000 vojnika, 600 tenkova i 1.900 drugih oklopnih vozila.

Vlada Zelenskog tvrdi da ne može da pregovara sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin na vlasti i neće prihvatiti bilo kakav ishod sukoba koji ne podrazumeva potpunu obnovu ukrajinskih granica pre 2014.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike