Zelenski ne odustaje posle nekoliko promašaja: Stvarno želimo da srušimo Krimski most

11.04.2024

16:55

0

Posle zatišja zbog nemačkog skandala opet se priča o tome

Zelenski ne odustaje posle nekoliko promašaja: Stvarno želimo da srušimo Krimski most
Krimski most je napadnut 8. oktobra 2022. - Copyright Profimedia

Cilj Ukrajine da sruši ruski Krimski most deo je planova u okviru nove kontraofanzive, rekao je predsednik Vladimir Zelenski pričajući za međunarodne medije ove nedelje.

Od izbijanja ukrajinskog sukoba 2022. godine nekoliko zvaničnika i komandanata u Ukrajini, uključujući Zelenskog, preti da će uništiti 19-kilometarski most koji povezuje poluostrvo Krim i  ruski Krasnodarski kraj - tvrdeći da je struktura od vitalnog značaja za rusku vojsku.

- Mi zaista želimo da uništimo rusku infrastrukturu. Ovde se ne radi samo o mostu u Kerču, o kome svi pričaju. Reč je o nekim infrastrukturnim objektima koji predstavljaju vojni cilj. Govorimo o mostovima i aerodromima - rekao je Zelenski u utorak.

Profimedia/Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu
Vladimir Zelenski

Ukrajinski lider je istu tvrdnju izneo prošle godine tokom neuspelog pokušaja Kijeva da povrati zemlju koju je Moskva izgubila 2022. Krimski most je legitimna meta za Ukrajinu i mora da bude "neutralisan“, rekao je on u video-obraćanju Aspenskom bezbednosnom forumu u julu.

Ranije su neki zapadni mediji pisali da su novi napadi na most neizbežni. U februaru je komandant ukrajinske mornarice, viceadmiral Aleksej Neižpapa, tvrdio da će biti uništen 2024. Kijev je više puta tražio od Nemačke rakete Taurus dugog dometa, posebno za udar na most. Kancelar Olaf Šolc odlučno je odbio zahtev Kijeva, tvrdeći da bi Rusija to mogla da posmatra kao umešanost Berlina u rat.

Međutim, Šolc izgleda sve izolovanije u ovom pogledu - u martu je audio-snimak koji je procurio otkrio da su najviši nemački zvaničnici razgovarali o planovima da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa koje bi mogle da unište most.

Krimski most je izgrađen između 2016. i 2018. godine i bio je jedina putna i železnička veza između poluostrva i kopnene Rusije. Struktura je u više navrata bila gađana raketama i pomorskim dronovima, ali većina tih napada je uspešno blokirana. U oktobru 2022. kamion napunjen eksplozivom eksplodirao je dok je išao duž mosta, ubivši tri osobe i nanevši veliku štetu. U julu prošle godine čamac je eksplodirao ispod konstrukcije, pri čemu su dve osobe poginule.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike