Ovo su najtraženiji i najplaćeniji sezonski poslovi u Srbiji: Dnevnica od 4.000 do 5.000 dinara

26.04.2024

23:00

0

Radnika za sezonu je sve manje, a dosta njih se odlučuje za posao „preko“

Ovo su najtraženiji i najplaćeniji sezonski poslovi u Srbiji: Dnevnica od 4.000 do 5.000 dinara
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sa dolaskom letnje sezone, pored planiranja destinacije za letovanje, mnogi razmišljaju o načinu zarade dodatnog novca, pa se odlučuju na sezonske poslove, a pogotovo mladi. Pored dobre zarade, ovo je i prilika za novo poslovno iskustvo.

Radnika za sezonu je sve manje, a dosta njih se odlučuje za posao „preko“. Ipak, postoji mnoštvo sezonskih poslova i u našoj zemlji, od kojih se može lepo zaraditi, a rade se u prirodi, u periodu od maja do oktobra meseca.

Ugostiteljstvo, sezonski poslovi, poslovi u poljoprivredi, branje voća, fizički poslovi, rad na građevini, su obično najplaćeniji poslovi tokom sezone u Srbiji, piše Biz portal.

Ugostiteljstvo

Posao ugostitelja je zasigurno jedan od najtraženijih poslova u Srbiji, prvenstveno zbog mogućnosti dobre zarade. Najtraženiji i najplaćeniji su kuvari, a potom i konobari, sobarice…

Profimedia
 

Posao ugostitelja definitivno se vezuje za gradske sredine, a dnevnica tokom sezone bude oko 2.500 dinara u proseku, ali ne treba zaboraviti i neizostavan „bakšiš“, pa zaposleni često i dupliraju svoju dnevnicu, pogotovo u toku sezone.

Branje voća

Jedan od najčešćih sezonskih poslova je i posao u poljoprivredi. Poljoprivrednici sada najčešće traže berače voća. Najaktuelnije su obično maline, koje se u Srbiji naveliko gaje u jugozapadnim delovima, a beru se u julu mesecu. Dnevnica za ovaj posao prošle godine je dostigla čak 35 evra.

Profimedia
 

Branje malina je jedan od najtraženijih poljoprivrednih poslova, ali ne i jedini. Pored tog voća tu su i branje jagoda, borovnica, kupina, šljiva i drugog voća i povrća.

Rad u hladnjačama i proizvodnji

Sa branjem voća ide i njegovo skladištenje u hladnjače gde su potrebni radnici da odvoje ono koje ja za upotrebu i pošalju na dalju preradu u sokove, džemove i sve ostalo.

Ovaj posao je inače jako primamljiv za mlade, a često ga rade i srednjoškolci jer se radi tokom raspusta, a može se uzeti pristojan novac.

Za rad u proizvodnji mesečna zarada doseže do 120.000 dinara, a uslova osim diplome srednje škole i volje za vredan rad skoro da nema. Iskustvo se tek po negde traži, a vlo često nije obavezno. Neki od zahteva poslodavca su uglavnom odgovornost i pouzdanost u radu, spremnost za timski rad i za rad u smenama.

Radnici u građevinarstvu

Ovo je najtraženiji fizički posao, građevinski radnici su uvek traženi. Sve je manje radnika, pa su tako i dnevnice veće, a najviše u toku letnje sezone kada su najtraženiji radnici za „molerske radove“, ali ima i onih koji spadaju u samu gradnju.

Profimedia
 

Građevina spada u jako zahtevne i teške fizičke poslove jer se radi po velikim vrućinama i uvek je na otvorenom. Dnevnice za ovaj posao idu do 3.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike