Putin ismejao konferenciju u Švajcarskoj i otkrio šta se dešavalo kad su Rusija i Ukrajina zamalo potpisale mirovni sporazum

12.04.2024

15:49

0

Na sastanku sa beloruskim liderom pričalo se o aktuelnim temama i ranijim pokušajima prekida vatre

Putin ismejao konferenciju u Švajcarskoj i otkrio šta se dešavalo kad su Rusija i Ukrajina zamalo potpisale mirovni sporazum
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin ismejao je planiranu mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj rekavši da je Moskva spremna za diplomatsko rešenje, ali da je vođenje pregovora bez nje "besmislica“.

Tokom sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u četvrtak Putin je ponovio da Moskva nije odbacila miran završetak ukrajinskog sukoba, objašnjavajući da je upravo to ono čemu su skloni. Ali Rusija neće prihvatiti nikakve nametnute sporazume koji ignorišu njene interese, naglasio je on.

Govoreći o planovima Švajcarske da u junu bude domaćin međunarodne konferencije o miru u Ukrajini, Putin je istakao da Moskva nije pozvana.

- Misle da mi tu nemamo šta da radimo, a istovremeno kažu da se ništa ne može rešiti bez nas. Pošto ne idemo tamo, to se sada pretvorilo u neku vrstu gluposti. Kažu da odbijamo da pregovaramo. Nismo pozvani, ali kažu da odbijamo. Bilo bi smešno da nije tako tužno - rekao je ruski lider.

Jedina stvar oko koje Zapad može da se dogovori a da Rusija ne bude prisutna jeste kako da "intenzivira eskalaciju“, primetio je Lukašenko.

- O kakvom mirovnom procesu govorimo bez Rusije? Bez Rusije nije moguće mirovno rešenje - rekao je beloruski lider.

Profimedia
Lukašenko i Putin

Putin je podsetio da su mirovni napori Rusije doveli do velikih pregovora u Turskoj u ranoj fazi sukoba i da se tokom razgovora u Istanbulu u martu 2022. ukrajinska delegacija prvobitno složila sa nekim od uslova Rusije. Međutim, "pod pritiskom Zapada, ukrajinska strana je odustala od ovih sporazuma“.

- Rečeno nam je da Ukrajina ne može da potpiše dokument "sa pištoljem na potiljku", da moramo da povučemo svoje trupe iz Kijeva. Tako smo i uradili. Odmah nakon što smo to uradili naši sporazumi su odbačeni - rekao je ruski predsednik.

Ukrajina je sada shvatila da ne može da pobedi Rusiju na bojnom polju, ali odbijanjem da pregovara saterala je sebe u ćošak, dodao je Putin.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je 2022. godine zakon kojim se mirovni pregovori proglašavaju nemogućim sve dok je Vladimir Putin na vlasti. Rusija je više puta tvrdila da je u principu spremna da se uključi u mirovne pregovore, ali je istakla da su Kijev i njegove zapadne pristalice postavili nerealne preduslove za razgovore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike