Počela evakuacija iz "Azovstalja", Berbokova uskoro u Ukrajini (VIDEO/FOTO)

05.05.2022

18:17

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Počela evakuacija  iz "Azovstalja", Berbokova uskoro u Ukrajini (VIDEO/FOTO)
Ukrajina rat - Copyright Profimedia AP Photo/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 71. dan.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da su ruske visokoprecizne rakete uništile četiri artiljerijske baterije američke proizvodnje i jedan protivbaterijski radar.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je Evropska unija uvela sankcije Rusiji koje će u narednim decenijama ograničiti ekonomske izglede Rusije i istakao da je mir moguć samo ako Rusija sklopi sporazum sa Ukrajinom.

 Ukrajinske trupe nastavile napade u DNR.

Šta sve znamo do sad?

U toku je 71. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

21.49 - Borelj: Pojačavamo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju

Zemlje EU su već gotovo postigle dogovor o novom paketu sankcija Rusiji, uključujući embargo na naftu, rekao je danas šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

- Nadam se da će postići sporazum, gotovo da je on spreman. Potreban nam je taj sporazum zato što još moramo da pojačamo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju - kazao je Borelj.

22.11 - Počela evakuacija

UN obavestile da je počela evakuacija civila iz "Azovstalja".

Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits saopštio je o početku još jedne evakuacije civila iz Marijupolja i „Azovstalja“.

Profimedi
 


- Danas smo pokrenuli treću operaciju sa ciljem dodatne evakuacije civila iz Marijupolja i sa ‘Azovstalja’. Neću o tome više govoriti dok se operacija ne završi - rekao je Grifits na sastanku Saveta bezbednosti UN.

20.43 - Volodin: Cilj nam je da Ukrajina postane vojno neutralna

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin danas je izjavio da se Rusija ne može osećati bezbedno dok Ukrajina ne pristane na vanblokovski i nenuklearni status.

- Operacija ima za cilj da obezbedi bezbednost građana Ruske Federacije, kako u našoj zemlji tako i na teritoriji DNR i LNR, čime bi bio obezbeđeni mir u budućnosti i sposobnost zemlje da se razvija - rekao je Volovdin na radiju Komsomolskaja Pravda, prenosi TAS S.

20.18 - Lukašenko: Ne lažite za Buču, znamo ko je to organizovao

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je danas da će se uskoro sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

On se obratio zapadnim zemljama i pozvao ih da prestanu s lažima.

- Pre svega, nije trebalo da kao primer navodite Buču i ne znam koliko ste informisani šta se tamo desilo, ali mi znamo ko je organizovao taj šou - rekao je Lukašenko.

19.37 - Šolc: Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu, nakon što su dve zemlje popravile diplomatske odnose koji su zahladneli zbog odbijanja Kijeva da primi nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

18.00 - Džonson i Zelenski o obezbeđivanju oružja većeg dometa

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarali su danas o mogućem obezbeđivanju oružja većeg dometa ukrajinskim oružanim snagama od strane Britanije.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

17.58 - Moldavija ne može da pruži vojnu pomoć Ukrajini

Predsednik moldavskog parlamenta Igor Grosu istakao je danas da nije moguće da ta zemlja obezbedi vojnu pomoć Ukrajini.

Grosu, koji je i llider moldavske vladajuće Stranke akcije i solidarnosti, rekao je to u odgovoru predsedniku ukrajinske Vrhovne rade Ruslanu Stefančuku, imajući u vidu neutralni status Moldavije, koja zbog toga nije u mogućnosti da šalje vojnu opremu u druge zemlje.

17.48 - Putin: Civili mogu iz Azovstalja, militanti da polože oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Naftali Benetom poručio da Rusija ostaje spremna da obezbedi bezbedan koridor za izlazak civila iz opkoljene čeličane Azovstalj u ukrajinskoj luci Marijupolju.

Putin je takođe naglasio da bi Kijev trebalo da naredi "ukrajinskim militantima" koji se kriju u Azovstalju da predaju oružje.

16.44 - Stoltenberg: NATO će povećati prisustvo kod granica Švedske

NATO će povećati svoje prisustvo kod granica Švedske i u Baltičkom moru u trenutku kada se bude obrađivala potencijalna prijava te zemlje za pridruživanje alijansi, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za švedsku televiziju SVT.

Švedska i susedna Finska ostale su van alijanse, ali su, kako navodi Rojters, ruska aneksija Krima 2014. i njena vojna operacije u Ukrajini naveli ove zemlje da ponovo razmisle o svojoj bezbednosnoj politici, a članstvo u NATO izgleda sve verovatnije.

AP Photo/Olivier Matthys
 

16.41 - Ukrajinci granatirali Perovski okrug

Ukrajinske trupe su u 17.15 (16.15 po srednjoevropskom vremenu) granatirale Petrovski okrug grada Donjecka, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.38 - Iz Marijupolja danas evakuisano 150 ljudi 

Iz Marijupolja je tokom dana u Bezimeno u DNR evakuisano 150 ljudi, među kojima 23 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Evakuisani se nalaze u centru za pomoć, koji su organizovale snage Ministarstva za vanredne situacije DNR.

15.36 - Šolc: Ukidanje sankcija Rusiji samo uz dogovor s Kijevom

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je rekao da sankcije protiv Rusije mogu biti ukinute tek nakon konsultacija sa Ukrajincima.

Šolc je u intervjuu, objavljenom u današsnjem broju magazina „Stern”, istakao da će Moskva „morati da postigne sporazum sa Ukrajinom“, prenosi Tass.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Olaf Šolc

15.18 - Finska u pripravnosti zbog mogućeg prestanka isporuka gasa iz Rusije

Finska je spremna za mogućnost da joj Rusija prekine isporuke gasa, izjavio je danas finski ministar za evropske poslove Titi Tupurainen, uoči odluke te nordijske zemlje o mogućem pridruživanju NATO paktu.

- Finska je pripremljena za mogući prestanak isporuka gasa iz Rusije - rekao je Tupurainen.

14.59 - Makron: Francuska će izdvojiti dve milijarde dolara za Ukrajinu

Francuska će ove godine povećati ukupnu finansijsku pomoć Ukrajini sa 1,7 milijardi na dve milijarde dolara, izjavio je predsednik ove zemlje Emanuel Makron u video obraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi.

14.24 - Japan će pokrenuti nuklearke da smanji zavisnost od Rusije

Japanski premijer Fumio Kišida najavio je danas da će ta zemlja pokrenuti nuklearne reaktore kako bi pomogla da se smanji zavisnost Japana i drugih zemalja od ruske energije.

- Koristićemo nuklearne reaktore uz bezbednosne garancije da doprinesemo svetskom smanjenju zavisnosti od ruske energije. Ponovno pokretanje samo jednog postojećeg nuklearnog reaktora imalo bi isti efekat kao isporuka 1,0 milion tona tečnog prirodnog gasa godišnje na globalno tržište - rekao je Kišida na jednom skupu u londonskom Sitiju.

13.56 - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke uništene, oštećene i napuštene opreme Oružanih snaga Ukrajine

13.24 - Peskov: Ruske trupe nisu započele juriš na Azovstalj

Kremlj je negirao da su ruske trupe započele juriš na čeličanu Azovstalj, u kojoj se pod opsadom nalaze ukrajinski borci i civili i naveo da su danas funkcionisali humanitarni koridori u toj oblasti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio da ruski predsednik Vladimir Putin nije dao nikakva nova naređenja u vezi sa kompleksom čeličane Azovstalj u gradu Marijupolju, tako da ostaje na snazi prethodna odluka da se obustavi juriš, ali da se objekat blokira, prenosi TASS.

13.09 - Lukašenko: Činio sam sve da ne bi došlo do rata u Ukrajini

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je "činio sve da bi zaustavio rat u Ukrajini".

U intervjuu za agenciju AP beloruski predsednik je rekao da nije mislio da će ruska vojna operacija u Ukrajini "otići u ovom smeru".

12.48 - Još čečenskih dobrovoljaca krenulo u Ukrajinu

Čečenski lider Ramzan Кadirov objavio je na svom Telegram kanalu snimak odlaska još jedne grupe dobrovoljaca u Ukrajinu, gde će učestvovati u specijalnoj operaciji.

12.45 - Slucki: Teško je pregovarati, ukrajinske kolege su se povukle

Ruski poslanik koji je učestvovao u pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki ocenio je danas da su pregovori "teški" i optužio je predstavnike Kijeva da su "odstupili" nakon postizanja sporazuma.

- Ja sam jedan od četvorice pregovarača sa ruske strane, međutim, teško je pregovarati. Ukrajinski kolege se dogovore, a zatim se povuku - poručio je Slucki, prenosi agencija TASS.

12.36 - Rusija proterala sedam diplomata danske ambasade

Rusija je proglasila sedam diplomata ambasade Danske u Moskvi personama non grata, pozivajući se na recipročne mere, navodi se u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Ambasador Danske u Rusiji obavešten je da je u okviru recipročnih mera sedam diplomata danske kraljevske ambasade u Moskvi proglašeno za persone non grata - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

12.26 - Peskov: Znamo da Zapad šalje obaveštajne podatke Ukrajini

Profimedia
Dmitrij Peskov

Ruska vojska zna da SAD, NATO i Velika Britanija obezbeđuju Ukrajini ne samo oružje, već i obaveštajne podatke i čini sve što je neophodno u toj situaciji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naša vojska je svesna da SAD, Velika Britanija, NATO u celini neprestano prenose obaveštajne podatke i druge parametre ukrajinskim Oružanim snagama. Zajedno sa slanjem naoružanja to su akcije koje ne doprinose brzom završetku specijalne vojne operacije, ali istovremeno ne mogu da ometaju postizanje njenih ciljeva - rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

11.41 - Policija Španije potvrdila je da je bloger Anatolij Šarij uhapšen po "međunarodnoj poternici"

11.28 - U ukrajinskom granatiranju sela Mihajlovka u LNR poginuo je starešina lokalne crkve otac Parfenije

U intervjuu koji je dao neposredno pre smrti, otac Parfenije je rekao da ukrajinske trupe namerno uništavaju gradove.

10.40 - U artiljerijskim napadima ruskih snaga ubijeno 600 ukrajinskih boraca

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage protekle noći izvele artiljerijske napade na više ukrajinskih položaja i uporišta, a da je u napadima poginulo više od 600 ukrajinskih boraca.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tri ukrajinska aviona, Su-24 u blizini Zmijskog ostrva, Su-25 u Dnjepropetrovskoj oblasti i Su-27 u Hersonskoj oblasti, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Osim toga, kako je naveo, vazdušno-kosmičke snage Rusije izvršile su napade preciznim projektilima za uništavanje aviona na vojnom aerodromu Kanatovo, skladište municije i skladište goriva u Nikolajevskoj oblasti, prenosi agencija TAS S.

10.31 - Uprava Kurske oblasti evakuisana, dojava o bombi lažna

Zaposleni u Upravi Kurske oblasti evakuisani su iz zgrade zbog dojave o bombi, za koju se ispostavilo da je lažna, objavile su danas regionalne vlasti na svom Telegram kanalu.

Kako navodi RIA Novosti, u više regiona Rusije danas su primljene lažne dojave o bombama, a evakuisane su škole, energetski objekti i druge institucije.

10.18 - Eksplozije u području Kijeva, Odese, Harkova i Rovna

Na društvenim mrežama pišu da se čuju eksplozije u području Kijeva, Odese, Harkova i Rovna.

10.15 - Ukrajina granatirala sela u Belgorodskoj oblasti

Ukrajina je danas granatirala pogranična sela Žuravljovka i Nehotejevka u ruskoj Belgorodskoj oblasti, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

- Ukrajina nastavlja granatiranje Žuravljovke i Nehotejevke; prema izveštaju dežurne grupe Dobrovoljne narodne garde, u Nehotejevki su uništene kuća i garaža, a civilnih žrtava nije bilo - objavio je Gladkov, prenosi TASS.

Guverner je napomenuo da je u vreme objavljivanja izveštaja, u 10.12 po moskovskom vremenu, granatiranje sela još trajalo i obećao da će kasnije dati više informacija o situaciji.

8.35 - Nastavljaju se eksplozije u Nikolajevu

8.30 - SAD pomogla ubistva ruskih vojnika?

Sjedinjene Američke Države pružile su obaveštajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da navodno ubiju većinu ruskih generala koji su prema njihovim rečima poginuli u Ukrajini, tvrdi danas Njujork tajms pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ubili oko 12 ruskih generala na bojnom polju, podseća američki list.

7.24 - U podzemnim prostorijama "Azovstalja" militanti drže više od 200 civila, uključujući žene, decu i starce, saopštio je Sputnjiku predstavnik štaba operacije za oslobađanje kombinata.

7.21 - Stanovnica grada Jasinovata, DNR, poginula je tokom granatiranja ukrajinske vojske, saopštio je štab teritorijalne odbrane republike.

7.13 - Raketiran Amurski most preko Dnjepra u Dnjepropetrovsku

Oštećen je stub.

7.10 - Papa ne odustaje od sastanka sa Putinom

Papa Franja je izjavio da je NATO priibližavanjem Rusiji možda doprineo da dođe do ruske specijalne akcije na Ukrajinu i poručio da je predložio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

7.00 - Nastavljen napad na Azovstalj

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj", kod Marijupolja.

6.50 - EU bez dogovora oko ruske nafte

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije nisu postigli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte i nastaviće danas razgovore, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Pojedine zemlje članice EU, posebno Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska, izrazile su zabrinutost u vezi sa predloženim merama, preneo je TASS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike