"Slugu naroda" nije briga za narod: Zelenski ostaje na mestu predsednika, a podržava ga samo šačica ljudi, rejting mu na minimumu

05.04.2024

16:25

0

Za dve godine rata podrška javnosti je znatno opala

"Slugu naroda" nije briga za narod: Zelenski ostaje na mestu predsednika, a podržava ga samo šačica ljudi, rejting mu na minimumu
Copyright Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Udeo Ukrajinaca koji "apsolutno odobravaju" učinak Vladimira Zelenskog na mestu predsednika pao je na 22 odsto u februaru 2024. sa 74 procenta u aprilu 2022. godine, pokazala je anketa ukrajinske Grupe za rejting koju finansira USAID.

Od 2.000 odraslih anketiranih na teritorijama pod kontrolom Ukrajine od 17. do 21. februara 22 odsto je reklo da apsolutno odobrava učinak Zelenskog, dok je 41 procenat rekao da ga donekle odobrava. Još 15 odsto je reklo da apsolutno ne odobrava ono što radi, a 18 odsto da donekle ne odobrava način na koji radi svoj posao.

Ovo označava veliku promenu u rejtingu Zelenskog za posao u poređenju sa aprilom 2022. kada je 74 odsto ljudi imalo apsolutno poverenje u njega, a 20 odsto je reklo da donekle odobrava njegov učinak, u poređenju sa 2 procenta onih koji apsolutno ne odobravaju i 3 procenta onih koji donekle ne odobravaju kako je obavljao svoj posao.

Isto istraživanje je pokazalo da 77 odsto ispitanika apsolutno odobrava učinak ukrajinskih oružanih snaga, dok ga 19 odsto donekle odobrava, 1 procenat apsolutno ne odobrava, a 2 procenta donekle ne odobravaju.

Zelenski je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini 2019. godine ispred stranke "Sluga naroda", a kako mu je mandat istekao ove godine, našao se na udaru kritika zbog toga što neće da raspiše nove izbore, pravdajući se da to nije izvodljivo jer je zemlja u ratnom stanju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike