Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini: SAD namerno sabotiraju naše pokušaje

13.05.2022

16:25

0

Prema rečima Nebenzje, Ukrajina je u skladu sa međunarodnim obavezama bila dužna da pruži informacije o vojno-biološkim aktivnostima UN

Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini: SAD namerno sabotiraju naše pokušaje
biološki rat profimedia-0306122456 (1) - Copyright Profimedia Pixabay 24sedam Ilustracija

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva Savetu bezbednosti UN predstavila nove dokaze o vojno-biološkoj delatnosti SAD u Ukrajini i da se nada se da će trajno zaustaviti aktivnosti koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, kao i da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Kako je istakao, Vašington namerno blokira pokušaje jačanja Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja.

- Američki predstavnici odbacili su i naše inicijative o dopunama mera poverenja Konvencije formom izveštavanja o vojno-biološkim aktivnostima van nacionalne teritorije. Drugim rečima, Sjedinjene Američke Države namerno blokiraju pokušaje jačanja režima Konvencije o zabrani biološkog oružja, usmerenog na to omogući efikasnu implementaciju odredbi Konvencije - ocenio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o temi američkih biolaboratorija u Ukrajini.

Prema rečima Nebenzje, Ukrajina je u skladu sa međunarodnim obavezama bila dužna da pruži informacije o vojno-biološkim aktivnostima UN, ali da očigledno to nije činila.

- Nastavljamo da dobijamo izuzetno uznemirujuće dokumentarne dokaze da je američko Ministarstvo odbrane direktno uključeno u realizaciju opasnih bioloških projekata u Ukrajini koji imaju znake skrivenog vojno-biološkog programa - napomenuo je predstavnik Rusije u UN.

S tim u vezi, Moskva namerava da predstavi materijale Savetu bezbednosti UN za sprovođenje istrage o vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini u okviru međunarodnih sporazuma, a već je dostavila SB UN nove dokaze o tim aktivnostima, saopštio je on.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

- Već smo prikupili značajnu količinu materijala koji direktno ukazuju na činjenice da su SAD i Ukrajina kršile Konvenciju, nastavljamo da prikupljamo i analiziramo te materijale. Uzimajući u obzir činjenicu da američka strana odbija bilo kakvu konstruktivnu diskusiju na ovu temu, planiramo da aktiviramo mehanizme predviđene članovima pet i šest Konvencije. Čim se završi prikupljanje materijala, predaćemo ih Savetu na istragu. Nadamo se da će to trajno zaustaviti vojno-biološke aktivnosti koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, a odgovorne izvesti pred lice pravde - naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, pomenute aktivnosti su se izvodile u centru Istočne Evrope i u blizini zapadnih granica Rusije, stvarajući realnu pretnju po biološku bezbednost Ruske Federacije, regiona i celog sveta.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je iznelo tvrdnje da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini  koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, kako se navodi, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike