Premišljaju se zbog jednog dobra koje im je neophodno: Amerika razmatra ukidanje sankcija Belorusiji

20.05.2022

13:18

0

Mediji u SAD pišu da Vašington planira da popusti stisak kada je Minsk u pitanju

Premišljaju se zbog jednog dobra koje im je neophodno: Amerika razmatra ukidanje sankcija Belorusiji
Lukasenko - Copyright Printscreen/YouTube/Sky News

Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost da Belorusiji daju šestomesečno oslobađanje od sankcija koje su prošle godine uvedene njenoj industriji potaše, u zamenu za otvaranje železnica za početak isporuke žitarica iz Ukrajine u Litvaniju, objavio je Volstrit žornal, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Sankcije su uvedene Minsku zbog protesta opozicije u zemlji i granične krize u kojoj su stotine tražilaca azila sa Bliskog istoka pokušavali da dođu do Poljske i Litvanije preko njene teritorije.

EU i SAD optužile su predsednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao situaciju i uvele ograničenja na izvoz đubriva, glavnog izvora deviznih prihoda za Belorusiju. Minsk je negirao da je usmeravao izbeglice ka svojim susedima.

Vašington navodno želi da privremeno ukine sankcije kako bi povećao ponudu đubriva na svetskom tržištu i da bi podstakao Minsk da pomogne Zapadu da transportuje ukrajinsko žito. Pošiljke bi išle u litvansku luku Klajpeda.

Ukrajinski brodski putevi prekinuti su zbog ruske vojne operacije, koja je počela u februaru. SAD su optužile Moskvu da je izazvala globalnu nestašicu hrane svojom pomorskom blokadom u Crnom moru i žele da dozvoli teretnim brodovima da koriste luku Odesu koju kontroliše Kijev.

Rusija je odbacila optužbe, rekavši da su nestašice bile predviđene godinama unazad zbog efekata pandemije kovida 19 i poremećaja lanaca snabdevanja izazvanih blokadom.

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

Zapadne zemlje pogoršavaju stvari svojim sankcijama Rusiji i njenom savezniku Belorusiji, kažu ruski zvaničnici, sprečavajući druge države da kupuju njihovo gorivo, đubriva i prehrambene proizvode, što sve utiče na globalno snabdevanje hranom.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je zamenik predsednika Saveta bezbednosti, nazvao je u četvrtak politiku Zapada koja cilja Rusiju „kosmičkim kretenizmom“.

- Te „sankcije iz pakla“ ne vrede ni peni kada su u pitanju suštinske stvari. Snabdevanje energijom za grejanje domova, hrana za hranjenje ljudi, milioni građana koji zapravo žele jednu stvar od svojih političara: priliku za normalan, miran i prosperitetan život - rekao je on.

- Sankcije stoje na putu tome, kao i širenje NATO-a. I ta gužva sa otplatom dugova i drugim stvarima - istakao je Medvedev, osvrćući se na neke od tačaka spora između Rusije i Zapada.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike