Oglasio se Medvedčuk: Zamolio Putina i Zelenskog da ga razmene sa zarobljenicima (VIDEO)

18.04.2022

11:07

0

Ukrajinski opozicionar snimio video-poruku

Oglasio se Medvedčuk: Zamolio Putina i Zelenskog da ga razmene sa zarobljenicima (VIDEO)
medvedčuk - Copyright Profimedia

Opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koga su zarobile ukrajinske snage bezbednosti, javno se obratio predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimiru Putinu i Vladimiru Zelenskom sa predlogom da ga razmene za pripadnike vojske i stanovnike Marijupolja.

Video-poruku Medvedčuka, koji se smatra bliskim saradnikom ruskog predsednika na svom Telegram kanalu objavila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

- Ja, Viktor Vladimirovič Medvedčuk, želim da se obratim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom sa zahtevom da me ukrajinska strana razmeni za branioce Marijupolja i stanovnike - naveo je.

Supruga Viktora Medvedčuka, Oksana, obratila se 16. aprila Putinu sa molbom za pomoć u oslobađanju muža.

Ona je navela da je Medvedčuk dao saglasnost na razmenu i izručenje na teritoriju Ruske Federacije ukoliko zemlje postignu sporazum.

Pre toga je snimila molbu za pomoć turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i prestolonasledniku Saudijske Arabije Muhamedu bin Salmanu Al Saudu, da pomognu razmenu britanskih zatvorenika za njenog supruga.

Podsetimo, Zelenski je 12. aprila saopštio da je Medvedčuk pritvoren i na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj političar sedi sa lisicama na rukama i u maskirnom odelu.

Kasnije je ponudio Rusiji da ga zameni za zarobljene ukrajinske vojnike.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubio trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva "ličnim prijateljem", a Putin je navodno i kum njegove najmlađe ćerke.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike