Kroz sudnicu prodefilovalo 108 svedoka, a niko ne zna ko je ubica! Pouzdano utvrđeno samo da je Ćuruvija praćen, danas nastavak suđenja

28.03.2023

08:15

0

U dve prvostepene presude Specijalnog suda, kao direktni ubica označeno N. N. lice, koga nema u optužnici

Kroz sudnicu prodefilovalo 108 svedoka, a niko ne zna ko je ubica! Pouzdano utvrđeno samo da je Ćuruvija praćen, danas nastavak suđenja
Slavko Ćuruvija - Copyright Slavko Ćuruvija fondacija

Suđenje četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti – Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika novina "Dnevni telegraf" i magazina "Evropljanin", biće nastavljeno danas pred većem Apelacionog suda u Beogradu. Za to su izdvojena četiri dana, to 28, 29, 30. i 31. mart.

Hoćemo li posle osam godina od početka suđenja i gotovo 24 godine nakon ubistva Slavka Ćuruvije, u presudi Apelacionog suda, konačno saznati ko je i po čijem nalogu ubio Ćuruviju, tačnije ko je direktni počinilac ubistva, a ko su pomagači? U dve prvostepene presude Specijalnog suda u Beogradu, kao direktni ubica označeno je N. N. lice, dok su optuženi oglašeni krivim za pomaganje u zločinu. Upravo to N. N. lice ne pominje se u optužnici, i to je glavni razlog zbog kog je Apelacioni sud otvorio glavni pretres.

Gotovo istovetnim prvostepenim presudama, Radomir Marković, bivši načelnik Resora državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora, kao i Milan Radonjić, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB. Ratko Romić, glavni insprektor Druge uprave RDB, osuđen je na 20 godina, koliko je dobio i Miroslav Kurak, pripadnik rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije, koji je u bekstvu. 

Tanjug/Zoran Žestić Profimedia
Ilustracija

Pred Apelacionim sudom, na prethodnom ročištu, kao svedoci su se pojavili Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant JSO, i pripadnici "zemunskog klana", braća Miloš i Aleksandar Simović. Legija je ostao pri svojim iskazima datim ranije i na sva dodatna pitanja odgovarao je da je o tome ranije govorio ili da se ne seća. Ponovio je da nema neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije i naglasio da tužiocu nije rekao da ga je upucao Kurak. 

Miloš Simović povukao je svoj iskaz odranije i odbio da odgovara na pitanja, dok je Aleksandar iskaz iz istrage povukao još u sudnici Specijalnog suda, pa je isto ponovio i u Apelacionom.

"Dosije Ćuran"

Kroz sud je do danas prodefilovalo ukupno 108 svedoka. Reč je prevashodno o nekadašnjim radnicima Državne bezbednosti, policajcima, ljudima iz okruženja Slavka Ćuruvije i slično. Nijedan od njih nije mogao da kaže ko je ubio Ćuruviju, pa čak ni da potvrdi da su to učinili okrivljeni. Jedini očevidac zločina Branka Prpa svedočila je da niko od optuženih nije ubica, a jedina osoba koju je spomenula kao eventualnog počinioca zapravo i nije u optužnici. 

Printscreen/Youtube/Slavko Ćuruvija Fondacija
Slavko Ćuruvija

Svedočili su ranije i Dušan Mihajlović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, pokojni Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik načelnika RDBStevan Nikčević, koji je u vreme ubistva bio zamenik okrivljenog Milana Radonjića, bivši pripadnici policijske jedinice Poskok Ljubiša Milanović i Zlatko Kesić i mnogi drugi. Jedino što se, posle svih tih svedočenja, sa sigurnošću može reći, jeste da je Ćuruvija praćen i da je "pratnja" povučena neposredno pre njegovog ubistva.

Saslušane su i Olivera Živaljević, koja je u noći posle ubistva slušala razgovore obavljene preko Ćuruvijinog kućnog telefona, i Dragana Smiljanić, daktilografkinja, koja je kucala izveštaj o praćenju na dan ubistva. Iskaze su dali i operativci Devetog odeljenja DB, koji su pratili Ćuruviju na dan ubistva.

Kompletan izveštaj o praćenju Slavka Ćuruvije osvanuo je svojevremeno u medijima pod nazivom "Dosije Ćuran". U sudu su kasnije saslušani pripadnici RDB, koji su potvrdili da je taj izveštaj autentičan. 

Pratilo ga 27 ljudi kobnog dana

Dva dana uoči ubistva 27 pripadnika Državne bezbednosti bilo je angažovano da ga prati iz minuta u minut i javlja njegovo kretanje na svakih 50 metara. Neposredno pred ubistvo pratnja je povučena, da bi ubice bez ometanja mogle da izvrše naređenje.

Poslednji u nizu svedoka u sudnici bio je Nenad Radović, član obezbeđenja lista "Dnevni telegraf“, koji je policiji javio za napad na Slavka Ćuruviju.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Telo ubijenog Slavka Ćuruvije u haustoru zgrade

Slavko Ćuruvija ubijen je, da podsetimo, 11. aprila 1999. na Uskrs, za vreme NATO bombardovanja, u prolazu ispred broja 35 u Svetogorskoj ulici (tadašnjoj Ulici Lole Ribara) u Beogradu. Likvidiran je, kako je u optužnici navedeno, "po nalogu N. N. lica iz najviših struktura vlasti“. To je učinjeno "iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti“, a "radi očuvanja postojeće strukture vlasti“.

U optužnici je dat detaljan opis ekonomskog uništavanja Ćuruvijih novina, "Dnevnog telegrafa“ i magazina "Evropljanin“, neposredno pred ubistvo, kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu o informisanju, kao i deo prisluškivanih razgovora iz kojih se vide njegovi poslovni planovi i politički kontakti.

U haustoru zgrade u kojoj su bile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a na četvrtom spratu i stan u kome je živeo, ubica je Ćuruviji došao s leđa i iz velike blizine ispalio rafal iz automatskog pištolja "škorpion". Prišao mu je potom i ispalio mu još jedan rafal u glavu, dok je ležao na zemlji, čime ga je "overio".

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike