Da li je došlo vreme za hapšenje ubica Veska Vukotića? Egzekutora snimila kamera, ostavio i DNK, ali i dalje nepoznat!

20.04.2024

08:00

0

Otac Jovana i Igora Vukotića likvidiran ispred kuće u kotorskom naselju Dobrota

Da li je došlo vreme za hapšenje ubica Veska Vukotića? Egzekutora snimila kamera, ostavio i DNK, ali i dalje nepoznat!
Ubistvo Veselina Veska Vukotića/ Ilustracija - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7/Pixabay

Više video-kamera snimilo je ubistvo Veslina Veska Vukotića, oca vođa "škaljarskog klana" Jovana i Igora Vukotića, pre pet godina ispred porodične kuće u kotorskom naselju Dobrota, a jedna od njih snimila je egzekutora kako sedi na zidiću i čeka. Veoma dugo je ubica čekao, i kada je Vukotić došao da parkira svoj automobil, on mu je prišao i pucao u njega.

Na zidiću gde je čekao Vukotića ubica je ostavio svoj biološki materijal - DNK. To je potvrdio Damir Lekić, dugogodišnji advokat kasnije ubijenog Jovana Vukotića. Uprkos tome, ubistvo nije rasvetljeno, i nameće se pitanje da li će sada, kada su iz policije i tužilaštva odstranjeni pripadnici "kavačkog klana", ubica Veska Vukotića biti uhapšen, jer dokazi i DNK očigledno postoje.

Od prvog momenta verovalo se da je otac glavnih "škaljaraca" žrtva rata koji ta kriminalna grupa godinama vodi sa "kavčanima".

Printscreen/YouTube/Rudar7
Čitulja porodice Vukotić

Dvojica nepoznatih muškaraca su 20. aprila 2019. godine iz zasede vrebala Veselina Vukotića. Smrtonosni hici u oca Jovice i Igora Vukotića ispaljeni su u 20.45. Takav način likvidacije nosi potpis rivalskog "kavačkog klana" i predstavlja jasnu poruku njihovim rivalima.

Jedino poznato posle zločina bilo je to da je egzekutor nosio kačket i da je imao saučesnika koji mu je pomogao posle ubistva.

Inspektori kriminalističke policije u Crnoj Gori su u okviru istrage o ubistvu najstarijeg Vukotića priveli i saslušali više osoba bliskih Radoju Zviceru, vođi "kavčana", koji je godinama pre toga živeo u Ukrajini. Od njih je uzet uzorak DNK radi veštačenja u danilovgradskom Forenzičkom centru.  Policija je proveravala i njihove alibije, a nekima od njih je saopšteno da ne napuštaju Crnu Goru dok ne budu provereni njihovi alibiji i kretanje na dan ubistva Vukotića.

Poruke iz čitulja sinova

U blizini kuće Veska Vukotića, na mestu gde je ubijen, kasnije je nadležno tužilaštvo s pripadnicima policije i veštakom sprovelo nove radnje u cilju rešavanja ovog ubistva. Urađena je rekonstrukcija likvidacije i bekstva napadača, uzeti su video-snimci nadzornih kamera i DNK trag ubice, ali sve to nije bilo dovoljno da se on nađe iza rešetaka.

Ubistvo Veselina Vukotića podiglo je veliku buru u podzemlju Crne Gore, ali i Srbije. Pričalo se da je Vesko Vukotić pre ubistva bio svedok kad je jedan od sinova, vođa "škaljaraca", pucao na ženu i dete.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Čitulja Jovana Vukotića

Nakon vesti o likvidaciji oca, koja je Jovana Vukotića dočekala iza rešetaka u Beogradu, a Igora Vukotića u bekstvu, oba sina oprostila su se od njega čituljama u novinama. Oni su na po jednoj celoj novinskoj stranici objavili tekst koji je jasno stavljao do znanja rivalima da Vukotići preko tog ubistva neće preći.

"Ponestalo mi je reči! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan", napisao je Jovan Vukotić, i tim rečima najavio ulazak kriminalnog rata crnogorskih klanova u još krvaviju fazu.

Na sličan način oprostio se i njegov brat Igor.

"Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor", napisao je negde iz bekstva.

Restoran, kafić i internet klađenje

Ubistva roditelja visokokotiranih članova ovih klanova nisu nepoznanica. Dve godine pre ubistva Vukotića, nepoznate osobe ubile su u Herceg Novom 66-godišnjeg Nika Roganovića, čiji sin Duško važi za osobu blisku "kavčanima", a koji je tri meseca ranije povređen u eksploziji bombe.

Rat kotorskih klanova vodio se godinama, a do sada je odneo više od 50 života. Najviše ubistava desilo se u Crnoj Gori, ali se krvavi rat preselio na beogradske ulice, ali i u inostranstvo. Pripadnici "škaljarskog" i "kavačkog klana" duboko su se povezali sa kriminalcima i najopasnijim ljudima beogradskog podzemlja.

Profimedia/Printscreen/YouTube
Ilustracija: Veselin i Jovan Vukotić

Upravo zbog toga sukob ova dva klana postao je još brutalniji. U njihovim obračunima stradalo je i nekoliko slučajnih žrtava, a poslednjih godina sve manje prezaju od svedoka i kamera, pa su se likvidacije događale i usred dana, na javnim mestima, pa čak i ispred osnovnih škola, tržnih centara i pred mnogobrojnim svedocima.

Ubijeni Veselin Vukotić sa svojim sinom, šefom "škaljarskog klana" Jovanom Vukotićem, držao je restorane u kotorskom starom gradu.

On je sa Jovanom vodio poslove u Kotoru - restoran "Kantun konoba" i kafić "Siemper", koji su u samom srcu starog grada. Veselin je bio i vlasnik kompanije "Montestar Poker", osnovane 2011. godine, koja se bavila internet klađenjem. Posedovao je više nekretnina u Kotoru i Podgorici, a viđan je u Beogradu kada je dolazio da prati suđenje sinu.

Likvidacija u Istanbulu

Jovan Vukotić, koji je u izveštajima obaveštajnih službi označen kao vođa "škaljaraca", ubijen je 8. septembra prošle godine u elitnoj četvrti Sisli u Istanbulu u Turskoj. Radoje Živković Žuti, inače rođak Radoja Zvicera, uhapšen je u Istanbulu sa još 11 osoba zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vukotića. Ubice na motoru prišle su automobilu u kome su, osim Vukotića, bile trudna supruga Maša M. i njihova ćerkica, kao i vozač, i oni su ostali nepovređeni. Njima je počelo suđenje u Turskoj.

U septembru 2018. godine Jovan Vukotić je uhapšen u Turskoj po poternici koju je za njim raspisala Grčka, zbog sumnje da je umešan u šverc oko 135 kilograma kokaina. Kod njega je prilikom hapšenja pronađen lažni pasoš.

U martu 2019. godine crnogorska policija podnela je još jednu krivičnu prijavu protiv njega sumnjičeći ga za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge Radoja Zvicera, vođe "kavčana". On je, navodno, svojim automobilom preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao iz pištolja u nju. U tom trenutku, sa njim se u vozilu nalazio i njegov otac Veselin Vukotić, dok je sa Tamarom u automobilu bila njena maloletna ćerka.

Veselin Vukotić je crnogorskim medijima ranije izjavio da je u vreme napada na Tamaru Zvicer njegov sin bio 1.000 kilometara daleko, kao i da je on bio sa porodicom. Protiv Jovana Vukotića se u Crnoj Gori vodila i istraga za utaju poreza.

Viši sud u Beogradu odbio je deo optužnice kojom su Marko D., Nemanja M. i Marjan D. bili optuženi da su 6. decembra 2019. godine pokušali cijanidom da otruju Jovana Vukotića, koji je u to vreme boravio u ekstadicionom pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Viši sud je ocenio da nema dovoljno dokaza za to krivično delo. Kasnije je Vukotić na suđenju u Beogradu otkrio da mu je o glavi radila ista grupa koja je ubila advokata Mišu Ognjanovića.

Od pre nekoliko godina svaki trag se izgubio Igoru Vukotiću. Nakon zatvorske kazne koju je odslužio u Brazilu, bratu Jovanu se pridružio u kriminalnim aktivnostima. Sumnja se da su njih dvojica organizovali krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Ime Igora Vukotića danas je na crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je organizovao više ubistava u Crnoj Gori. Sa Igorom Dedovićem, ubijenim u Atini, navodno je organizovao niz likvidacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike