Saučesnik u Arkanovom ubistvu izrešetan u JAR: Prava meta bio Gavra, greškom likvidirali Mikija!

26.04.2024

08:00

0

Milan Đuričić Miki izrešetan u džipu na semaforu u Johanezburgu, kod sebe imao belgijska dokumenta

Saučesnik u Arkanovom ubistvu izrešetan u JAR: Prava meta bio Gavra, greškom likvidirali Mikija!
Izrešetan džip Milana Đuričića Mikija - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Milan Đuričić Miki, saučesnik u likvidaciji Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu "Interkontinental", izrešetan je pre tačno pet godina u svom džipu, dok je čekao da se upali zeleno svetlo na semaforu u Johanezburgu u Južnoafričkoj Republici. U tom momentu, Srbija je tragala za Đuričićem zbog izdržavanja kazne od 30 godina zatvora za trostruko ubistvo u beogradskom hotelu.

Miki je ubijen 25. aprila 2018. godine tačno u 13.25 po lokalnom vremenu, kada je zaustavio džip i čekao da se promeni svetlo na semaforu. U tom trenutku beli automobil blokirao mu je prolaz i dvojica maskiranih napadača izašla su iz njega, prišla džipu i iz automatskog oružja zasula kišom metaka Đuričića, i to kroz prozor vozila. Pogođen je više puta u vrat i grudi, a od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta, sedeći u svom automobilu.

MN Press
Za ubistvo Arkana osuđen na 30 godina robije

Ubice su odmah pobegle, a njihov identitet, nalogodavac, kao i motiv likvidacije do danas su ostali nepoznati, iako se spekulisalo da je ubistvo bilo samo nastavak obračuna u južnoafričkom podzemlju i da zločin nema veze sa Arkanovim ubistvom, pa čak i da je Đuričić usmrćen greškom, da on nije bio meta.

U vreme ubistva, Miki je kod sebe imao belgijska dokumenta. Gotovo mesec dana je prošlo dok sa sigurnošću nije utvrđen njegov identitet, a uz mnogobrojne komplikacije porodica je telo u Srbiju uspela da dopremi tek tri meseca kasnije. Tek 30. jula 2018. godine, sahranjen je na groblju u naselju Klupci kod Loznice.

Kada je posle ubistva Interpol prosledio MUP-u Srbije otiske ubijenog muškarca, utvrđeno je da se podudaraju sa Đuričićevim otiscima, koje policija ima u arhivi.

Hotel u Bocvani

Lokalni mediji iz Johanezburga naveli su da je Đuričić uživao u raskošnom stilu života i da je imao manji hotel u Bocvani. Prema njihovim tvrdnjama, postao je blizak i sa podzemljem u JAR, te je najverovatnije likvidiran zbog sukoba oko kriminalne teritorije i poslova u vezi sa trgovinom drogom i ljudima.

Ceca prilično ravnodušna

Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, Arkanova udovica, bila je prilično ravnodušna posle potvrde iz JAR da je u toj zemlji likvidiran Miki Đuričić, jedan od ubica njenog muža.

- Ništa mi ne znači da li je ubica mog muža živ ili mrtav. To je bilo trostruko ubistvo i tragedija koja je trajno obeležila sve tri porodice. Nemamo mi ništa od Đuričićevog života niti od njegove smrti - rekla je tada ravnodušno Ceca.

Uprkos tome, u krugovima bliskim ubijenom Đuričiću, pojavila se informacija da je možda greškom izrešetan, a da je meta zapravo bio jedan od njegovih najboljih prijatelja Dobrosav Gavrić Gavra, koji je takođe, kao direktan počinilac, osuđen za Arkanovo ubistvo, a koji je takođe utočište našao u JAR.

Gavrić je, da podsetimo, u međuvremenu uhapšen i nalazi se u zatvoru u JAR, koja ne želi da ga izruči Srbiji. Sve dok nije ubijen, Miki je finansirao Gavrićevu odbranu u JAR.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Milan Đuričić Miki izrešetan na semaforu

Đuričić je osuđen kao jedan od saizvršilaca ubistva Ražnatovića, Mandića i Garića. Sud je utvrdio da je Đuričić u "Interkontinental” ušao neposredno posle zločina i da je izneo i zatim odvezao ubicu Dobrosava Gavrića, bivšeg policajca.

U oktobru 2001. godine izrečena je prva presuda kojom je Gavrić osuđen na 20 godina zatvora. Sud je njegove saučesnike u zločinu Đuričića i Dragana Nikolića, koji je sada jedini u zatvoru, osudio na po 15 godina zatvora, dok su petorica pomagača osuđena na manje kazne.

Krajem 2002. godine, Vrhovni sud je poništio presudu i naložio novo suđenje, koje je prekinuto zbog ekstradicije Dragana Nikolića, koji je bio u bekstvu. U oktobru 2003. oni su pušteni da se brane sa slobode, jer je od ukidanja prvostepene presude prošlo više od godinu dana, a u međuvremenu nije doneta nova.

Plašio se za bezbednost

Gavrić i Đuričić su, od kada su izašli iz pritvora do bekstva, dan uoči izricanja presude 2006. godine, viđani zajedno u rodnoj Loznici. Suđenje je po treći put počelo u martu 2006, posle odlaska prethodnog sudije Dragoljuba Đorđevića, a oni su u oktobru iste godine osuđeni. Nisu se pojavili na izricanju presude u Okružnom sudu u Beogradu, iako su se pre toga uredno odazivali na suđenja sve do dana izricanja, kada im je ponovo određen pritvor.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Izrešetano vozilo Mikija Đuričića

Gavrić je tada osuđen na 35 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva, a po 30 godina robije dobili su Đuričić i Nikolić. Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud Srbije krajem 2007. godine. Međutim, prema odluci Suda za ljudska prava u Strazburu, Gavrić bi imao pravo na ponovno suđenje, ako bude izručen Srbiji.

U rodnoj kući Đuričić nije bio od početka oktobra 2006. godine, kada se zajedno sa Dobrosavom Gavrićem, njegovim bliskim prijateljem, sklonio na za vlasti nepoznato mesto, dan uoči izricanja presude zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i njegovih prijatelja.

Poslednjih meseci pre nego što je ubijen Đuričić se plašio za svoju bezbednost, a navodno nije mogao da ga umiri ni Dobrosav Gavrić, koji je blizak sa bosovima u JAR. Gavrić je navodno više puta govorio da mu je Đuričić blizak i iznad ostalih koji su uhapšeni zbog učešća u trostrukom ubistvu u “Interkontinentalu”. Nezvanično, prava meta napadača u JAR zapravo je bio Gavrić, koji je u međuvremenu ojačao u mafijaškoj hijerarhiji u Južnoj Africi.

Đuričić je boravio najviše u Bocvani, na samoj granici sa JAR. Tu je, po svedočenju upućenih, imao mali hotel, ali nije živeo samo od toga. Od puštanja iz pritvora do napuštanja zemlje, uoči izricanja pravosnažne presude, Gavrić, Đuričić i njihova ekipa imali su jak uticaj u Loznici i okolini, ali i na važnim mestima u Beogradu. Razvili su razne poslove - od iznajmljivanja poslovnih prostora do građevinarstva, ugostiteljstva i eksploatacije peska i šljunka.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike