Poznati forenzičar o ubistvu Danke Ilić (2): "Postoji šansa da se pronađe telo devojčice, a samo jedan dokaz treba za presudu"

18.04.2024

18:30

1

Za zločin kakav Srbija ne pamti osumnjičeni su radnici JKP "Vodovod" iz Bora Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50)

Poznati forenzičar o ubistvu Danke Ilić (2): "Postoji šansa da se pronađe telo devojčice, a samo jedan dokaz treba za presudu"
Ubijena Danka Ilić/Svetlana Dragijević - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić/Facebook

Časlav Ristić, forenzičar u penziji, izrazio je svoje mišljenje o slučaju ubistva malene Danke Ilić (2), ističući da osumnjičeni  Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50) možda znaju gde se nalazi telo devojčice, čak i ako je premešteno na udaljene lokacije.

- Moje mišljenje je da su osumnjičeni nešto uradili sa telom devojčice, možda odneli i čak 50, 60 kilometara dalje. Varaju se, ako misle da će dobiti manju kaznu jer nema tela. Dovoljan je i samo DNK deteta nađen u vozilu osumnjičenih da se osude na doživotne kazne zatvora. On je mišljenja da policija nakon ovog vremena teško može naći telo ubijene Danke - kaže Časlav Ristić, forenzičar u penziji.

Prema njegovim rečima, jedina šansa da se nađe telo devojčice Danke Ilić jeste da osumnjičenima u zatvoru proradi savest.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Iz mog dugogodišnjeg iskustva dešavalo se da osumnjičeni nakon nekog vremena provedenog u pritvoru osveste kod sebe šta su uradili i zatraže razgovor sa tužiocem kome bi otkrili šta su uradili sa telom. Nisu retke situacije da osumnjičenima proradi griža savest. Međutim, sećam se slučajeva da su osumnjičeni ćutali o telu 40 godina i da su tajnu odneli u grob - objašnjava Ristić.

Za zločin kakav Srbija ne pamti osumnjičeni su radnici JKP "Vodovod" iz Bora Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50).

Dragijević je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru priznao da je ubistvo deteta, da je telo bacio na deponiju, ali dva dana kasnije prebacio na drugu lokaciju koju nije želeo da otkrije. Srđan se branio ćutanjem, a otkazao je punomoćje svom advokatu i tražio po službenoj dužnosti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Za pomaganje prilikom uklanjanja tela osumnjičen je Radoslav, otac Dejana Dragijevića. On se u tužilaštvu branio ćutanjem. Policija je za pomaganje u zločinu uhapsila i Dejanovog brata koji je umro u pritvoru u Boru.

Na stotine pripadnika MUP-a od 26. marta češljaju svaki pedalj Banjskog polja i sela u okolini Bora. Gotovo da nema mesta u Zlotu koje policija nije pretražila. Međutim, telo malene Danke Ilić nije nađeno.

Naloženo veštačenje predmeta iz automobila 

Više javno tužilaštvo u Zaječaru izdalo je nalog da se veštače tragovi pronađeni u automobilu, kojim su kako se sumnja Dragijević i Janković udarili dvogodišnju devojčicu Danku Ilić.

Naloženo je da se veštače i predmeti koji su pronađeni u tom automobilu.

Saslušanja

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru juče su iskaze dali roditelji ubijene devojčice. U istoj prostoriji sa njima bili su i osumnjičeni Srđan i Dejan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Smrtna kazna za njih je malo, oni treba da robijaju do kraja života. To su monstrumi, ono što proživljavamo sve vreme je neopisivo. To može da razume samo onaj ko je roditelj. Policija nam je više puta dolazila, uzimala razne Dankine stvari, nista ne znamo, ni za tu krv na putu, ni u kolima, ni ništa. Nama nije jasno zašto nisu zvali Hitnu pomoć, zasto nisu pomogli, nego su ovo uradili. To što Ivana i ja trpimo sve vreme je strašno, zovu nas razni ljudi, vređaju, svaljuju krivicu na nas. Ja sam morao da tražim da promenim broj, ne možemo više...Kada se sve završi mi cemo izaći u medije i sve ćemo reći - rekao je Miloš Ilić, otac ubijene devojčice Danke.

Dankini roditelji nakon saslušanja u suzama su izašli iz tužilaštva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike