Da đavo u Zlotu ne ustane: Nova tri vlaška simbola na grobu pomagaču ubice male Danke (FOTO/VIDEO)

17.04.2024

19:23

0

Tri nova simbola na grobu Dalibora Dragijevića (40) u Zlotu

Da đavo u Zlotu ne ustane: Nova tri vlaška simbola na grobu pomagaču ubice male Danke (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na grobu Dalibora Dragijevića, na lokalnom groblju u selu Zlot, reporteri 24sedam zatekli su danas tri simbola karakteristična za Vlahe, koji su i većinsko stanovništvo u ovom delu istočne Srbije. Tu su neobično postavljeni ćebe, krst poboden naopako, i kraj groba su neobično upletene sveće.

Krst jeste po običajima poboden iznad glave pokojnika, ali natpis ne gleda na nadgrobnu betonsku ploču. Ime, prezime, godina rođenja i smrti pokojnika, ispisani na drvenom krstu, okrenuti su od groba i usmereni ka stolu na kom se stavlja posluženje: pivo, rakija, slatko... Tu je sada samo tetrpak soka. Ovaj krst je, takođe, prilikom unošenja u pokojnikovu kuću u Zlotu donet okrenut naopačke.

24sedam/Katarina Mihajlović
Krst okrenut naopačke

 

Betonska nadgrobna ploča, takođe, pokrivena je ćebetom. A prethodno, preko svežeg betona, prešla je životinja i ostavila utisnute šape na nadgrobnoj ploči.

Kraj groba su sada i isprepletane tanke sveće, poludogorele. Među Vlasima postoji običaj sa 44 tanke sveće za koje se veruje da je svaka za po jedna velikog sveca, koji će preminulog odvesti u raj. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Sveće kraj groba pomagača ubici Danke Ilić

 

I dalje je kraj groba venac, koji su poslali otac Radoslav (73) i brat Dejan (50) iz Okružnog zatvoru u Zaječaru. Poređani su i bidoni vode.

 

 

Dalibor Dragijević (40) preminuo je 7. aprila u policijskom pritvoru. Njemu i ocu Radoslavu istovremeno je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati pod sumnjom da su Dejanu pomogli da premesti telo Danke ilić. 

Za ubistvo Danke Ilić, koja bi 6. maja napunila dve godine, glavnoosumnjičen je upravo Daliborov brat Dejan Dragijević. Drugi na listi je Dejanov kolega iz borskog "Vodovoda" Srđan Janković (50). Njih dvojica su devojčicu udarili službenim automobilom, udavili je u kolima i potom telo bacili na divlju deponiju.

Danas je bio drugi dan saslušavanje svedoka u istrazi o ubistvu Danke Ilić. Saslušani su njeni roditelji Ivana i Miloš Ilić. Oni su svedočili više od četiri i po sata u tužilaštvu. A juče je na saslušanju bila i Svetlana Dragijević, majka ubice Dejana i supruga Radoslava (73), koji je u pritvoru jer je pomogao sinu da premesti telo devojčice sa deponije na, za sada, nepoznatu lokaciju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike