Kekin prijatelj ubijen ispred kafića u Bloku 45: Jedan hitac u slepoočnicu, drugi direktno u srce Vuleta Balavog!

17.04.2024

08:00

2

Vujadin Pejanović likvidiran u trenutku kad je prišao svom vozilu na parkingu ispred lokala u Novom Beogradu

Kekin prijatelj ubijen ispred kafića u Bloku 45: Jedan hitac u slepoočnicu, drugi direktno u srce Vuleta Balavog!
Vule balavi ubijen na parkingu ispred kafića u Bloku 45 - Copyright MUP/Antonio Ahel/ATA Images

Vujadin Pejanović, poznatiji kao Vule Balavi, visokopozicionirani pripadnik grupe Dejana Stojanovića Keke, ubijen je pre 12 godina u "sačekuši" ispred novobeogradskog kafića "Key Largo". Sumnjalo se da je Pejanović likvidiran u obračunu narko-klanova za prevlast na tržištu droge, ali pravi motivi nikada nisu zvanično utvrđeni, jer ova likvidacija nikad nije rasvetljena.

Pejanović je ubijen 17. aprila 2012. godine, oko 21 sat, u Ulici Jurija Gagarina ispred broja 219. Pre toga je bio u kafiću "Key Largo", i u trenutku kada je prišao svom automobilu, koji je stajao na parkingu ispred lokala, naišao je napadač koji mu je pucao u glavu i grudi.

Iz kafića je u tom trenutku istrčalo nekoliko gostiju koji su pokušali da mu pomognu, ali lekari Hitne pomoći, koji su u međuvremenu stigli, mogli su samo da konstatuju smrt Pejanovića.

Istražitelji su odmah utvrdili da je reč o profesionalnom ubistvu. To nije bilo teško zaključiti, jer je jedan metak pogodio Pejanovića u slepoočnicu, a drugi mu je prošao pravo kroz srce.

Ubijeni Novobeograđanin i pripadnik Kekinog klana bio je stari znanac policije. Jedan je od onih koji su dovođeni u vezu sa planiranjem atentata na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića i direktora policije Milorada Veljovića 2006. godine.

Organizovao prodaju droge

Tadašnji ministar policije Ivica Dačić je potvrdio da je Pejanović bio evidentiran u Beloj knjizi MUP-a Srbije kao pripadnik takozvane Kekine kriminalne grupe.

- On je i ranije više puta bio privođen, protiv njega su podnošene krivične prijave, a čak je i dva puta osuđivan, po našim evidencijama uslovno - kazao je Dačić.

Uhapšen je svojevremeno i kao saučesnik Ivana Borovčanina zbog ubistva Milana Vukmanoviča ispred Sava centra. Taj obračun dogodio se 9. avgusta 1996. godine.

MUP/Antonio Ahel/ATA Images
Vujadin Pejanović, zvani Vule Balavi

Ispred glavnog ulaza u Sava centar u Ulici Milentija Popovića u Novom Beogradu likvidiran je tada 20-godišnji Milan Vukmanović. On je ubijen u vatrenom okršaju sa Ivanom Borovčaninom i Vujadinom Pejanovićem, inače pripadnicima kriminalne grupe Dejana Stojanovića Keke. Za ubistvo je bio optužen Borovčanin, koji je tom prilikom teško ranjen, ali je kasnije pravosnažno oslobođen optužbe.

Veruje se da je posle Kekinog bekstva upravo Vujadin Pejović po njegovom naređenju organizovao prodaju droge. Vule Balavi i Keka bili su nerazdvojni prijatelji i odrasli su u Bloku 45. Nije ni čudo što je Stojanović imao poverenje u njega i što mu je poverio poslove posle svog bekstva.

Firme u Češkoj

Vujadin Pejanović je dve godine pred smrt postao i akcionar dva preduzeća u Češkoj, koja su na istoj adresi u Pragu. Dok se jedno bavi iznajmljivanjem nekretnina, drugo je registrovano za kupovinu robe za dalju preprodaju. Zanimljivo je da su u obe firme akcionari uglavnom ljudi iz bivših jugoslovenskih republika.

Dejan Stojanović Keka u "Beloj knjizi“ MUP-a označen je kao vođa novobeogradske kriminalne grupe i jedan od najvećih trgovaca narkoticima. Grupu je formirao Keka, a uslov ulaska u bandu bio je da su članovi počinili neko ubistvo ili pokušali nekog da ubiju. Keka je iz Srbije pobegao 2006. godine, posle ubistva vođe "bežanijskog klana" Gorana Mijatovića Mite. Navodno se krio u Južnoj Americi, a policija i dalje traga za njim.

Kekina grupa osumnjičena je da je organizovala incidente i prekid fudbalske utakmice u Đenovi u oktobru 2010. godine jer, navodno, nisu dobili svoj deo od transfera golmana Vladimira Stojkovića u Partizan.

Keku je naša zemlja tražila zbog sumnje da je počinio tešku krađu, ali je to zastarelo, dok je Brazil za njim svojevremeno raspisao poternicu zbog organizovanja krijumčarenja kokaina. Ova Interpolova poternica je 2013. godine povučena.

Strah i trepet iz blokova

Važili su za jednu od najsurovijih ekipa od koje je strepeo ceo Novi Beograd, čak i u to vreme, kada su svi bili naoružani, a pištolji se potezali zbog najmanje sitnice. Ova ekipa je bila strah i trepet zbog svog jedinstvenog pravila za primanje u članstvo. Da bi neko postao član Kekine grupe morao je ili da ubije nekog ili da ima pokušaj ubistva, i to lično i direktno. I sam Stojanović, kao pravi vođa, lično je pružio primer, pa je devedesetih ubio Gorana Sibinčića u Bloku 45. Za to ubistvo nikad nije osuđen.

printscreen/MUP
Dejan Stojanović Keka

Razne grupe i klanovi bili su temelj za nastanak ozbiljnih kriminalnih organizacija koje danas caruju Balkanom i koje u zvaničnoj komunikaciji razne policijske organizacije nazivaju Balkanski kartel. To je do sada bio naziv za zloglasne južnoameričke kriminalne organizacije, pre svega iz Kolumbije i Meksika, a zanimljivo je da je još 2001. godine policija govorila o povezanosti srpskih kriminalnih grupa s mafijaškim organizacijama u inostranstvu.

Naziv kartel nije nezaslužen. Kriminalne organizacije sa Balkana glavni su snabdevači kokainom zemalja zapadne Evrope, ali dominiraju i u celom svetu.

Dejan Stojanović, posle bekstva iz Srbije, postaje mitska ličnost, i o njemu se ispredaju urbane legende. Pričalo se da se sklonio negde u Južnu Ameriku, najverovatnije u Brazil, i da je tamo organizovao kriminalnu grupu koja snabdeva balkanske kartele kokainom. Navodno je nekoliko puta bio blizu hapšenja, ali bi se uvek izvukao.

To se dogodilo i 2011. godine kada je zbog trgovine kokainom uhapšen Goran Nešić Ciga, sa kojim je radio Keka. Nešić je izručen Srbiji koja ga je tražila zbog izdržavanja zatvorske kazne posle koje je izašao na slobodu. Brazilska policija je čak izdala poternicu za Stojanovićem, ali je 2013. povučena.

Od tada se Stojanović pominje s vremena na vreme. Mnogi tvrde da ga viđaju u Beogradu. Sve istrage i poternice koje su srpske vlasti raspisale za Kekom su zastarele ili povučene, pa čak i kada bi došao u Srbiju i Beograd, bio bi slobodan čovek.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike