Mafijaška familija iz Čačka: Na reketu "zaradili" po tri kuće i stana, pet automobila... (FOTO/VIDEO)

25.04.2024

13:45

0

Mario Simović i njegovi roditelji Svetlana i Ilija posedovali tri kuće, tri stana u centru Čačka, dva lokala, 59 ari zemlje, pet automobila i firme

Mafijaška familija iz Čačka: Na reketu "zaradili" po tri kuće i stana, pet automobila... (FOTO/VIDEO)
Mesto ubistva u Čačku i Mario Simović - Copyright RINA Printscreen Facebook

Mario Simović (44) ubijen je jutros u svojoj auto-mehaničarskoj radionici kod poznate fabrike "Marteks" u Čačku. Policija intenzivno traga za osumnjičenim za ubistvo koji je, navodno, identifikovan kao Dejan Popović.

Ubijeni Simović, kako je opštepoznato u Čačku, imao je razgranati biznis u tom gradu i okolini, a po zanimanju je auto-mehaničar.

Ono što malo ko zna jeste to da je Simović odranije bio dobro poznat policiji i pravosuđu u svom gradu. Zna se da mu je oduzimana imovina, a teretio se za iznude, zelenaštva, prevare, pranje novca i nedozovljenu trgovinu.

Viši sud u Čačku osudio ga je 3. novembra 2014. godine na četiri godine i sedam meseci zatvora zbog više iznuda, zelenašenja, nedozovljene trgovine i pranja novca.

Simovićeva majka Svetlana osuđena je na 10 meseci kućnog pritvora uz elektronski nadzor, a otac Ilija na osam meseci. Oboje su dobili presudu zbog pranja novca.

I majka i otac prali novac

U tom momentu u toku je bio poseban sudski postupak koji je pokrenuo Viši sud za oduzimanje Simovićeve imovine koja je stečena nedozovljenom trgovinom i pranjem novca. Postupak se vodio za tri kuće, tri stana u centru Čačka, dva lokala, 59 ari zemlje u okolini grada, pet putničkih automobila i firme.

Sud je utvrdio da je Mario Simović bez ovlašćenja kupovao vozila i 10 automobila registrovao na majku i poznanike. Pozajmljivao je veće sume deviza uz mesečnu kamatu od 10 odsto. Kada dužnici nisu mogli da isplate kamatu i vrate novac, oduzimao im je imovinu.

Osuđen je zbog pranja novca pribavljenog nedozvoljenom tgovinom i zelenašenjem, pošto je obavio konverziju imovine kroz vozila, stanove i zemljišta u ukupnoj vrednosti od 35,5 miliona dinara.

Njegova majka Svetlana osuđena je zbog konverzije imovine vredne 6,6 miliona dinara, jer je kupila na svoje ime kuću i lokal, iako je znala da imovina potiče od krivičnih dela njenog sina.

Ilija Simović, Mariov otac, osuđen je jer je na nagovor sina zaključio interni ugovor sa jednim poljoprivrednim proizvođačem o kupovini njegovih šest parcela ukupne površine 59 ari za 250.000 evra.

Prihodi niži od rashoda

Po zahtevu Višeg tužilaštva u Čačku, Viši sud u Čačku je još 2012. godine privremeno oduzeo imovinu Mariju Simoviću i njegovim roditeljima: tri kuće, tri stana, dva lokala, preduzeće, pet automobila i šest placeva u Preljini. Rešenje o plenidbi zasnovano je na Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela iz 2008. usledilo je posle ročišta održanog u Višem sudu 11. juna 2012. a Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom iz Beograda već je preuzela dobra.

Protiv Simovića se u ovom sudu, inače, u tom momentu već vodio postupak po optužnici istog tužilaštva kojom se teretio za dva slučaja iznude, četiri zelenaštva uz davanje pozajmica sa mesečnom kamatom od 10 odsto, dve prevare i nedozvoljenu trgovinu, a sve troje za pranje novca. Tužilaštvo je navelo da je Jedinica za finansijske istrage utvrdila da su prihodi okrivljenih u razdoblju od 2001. do 2010. godine bili znatno niži od rashoda.

U optužnici protiv Simovića i u pomenutom rešenju opisano je da sva krivična dela koja im se stavljaju na teret i transakcije oko sticanja sporne imovine potiču od 2007. godine i kasnije, a sudsko veće ocenilo je da "postoji očigledna nesrazmera između vrednosti imovine okrivljenih i njihovih zakonito stečenih prihoda”.

Oduzeto šest kuća i stanova

Punomoćnik Simovića, čačanski advokat Milan Ćurčić, tvrdio je na ročištu da je imovina koju poseduje porodica stečena "dugogodišnjim radom i gotovo isključivo od ušteda”, dodajući da je Ilija u poslednjih 35 godina, pored rada u preduzeću TRZ gde je bio zaposlen, legalno obavljao auto-prevozničku i ugostiteljsku delatnost i tov stoke.

- Najveći deo prihoda porodica je stekla u znatno dužem periodu, ne samo u posmatranih sedam-osam godina - istakao je Ćurčić u sudnici.

Mariu Simoviću oduzeti su kuća u Ulici Ratka Parezanovića (160 kvadrata), stanovi u Banjalučkoj 5–7 (62,38 kvadrata) i na Gradskom šetalištu bb (71,10 kvadrata), preduzeće "Rio maks" i automobile "audi A6”, "škoda fabija”, "golf 5” i dva "sitroena C-4".

Njegovoj majci oduzeti su poslovni prostori u Sinđelićevoj ulici 25 (15 kvadrata) i na Gradskom šetalištu bb (22 kvadrata), stan na Gradskom šetalištu bb (41 kvadrat) i dve kuće u Ulici Dragiše Mišovića, na broju 9 (47,55 kvadrata) i na broju 37 (112 kvadrata).

Iliji Simoviću oduzeto je šest parcela u Preljini ukupne površine 59,14 ari, koje su Simovići 2010. godine kupili za 250.000 evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike